Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Ève Curieová – Paní Curieová

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Některé knihy zapadnou téměř okamžitě po svém vydání, jiné můžeme považovat za stálice. Mezi ty druhé řadíme životopis Marie Curieové, který napsala její dcera Ève. Svědčí o tom mnohá vydání v různých zemích, vždyť těch českých můžeme do dnešního dne napočítat šest. Nejnověji knihu vydalo vydavatelství Maraton.


knihaPokud mohu posoudit, nejznámější vydání je z roku 1964, zdobívalo většinu knihoven za doby minulého režimu. Režimní cenzoři samozřejmě text přizpůsobili tak, aby se hodil tehdejší propagandě. Čtenáři jako já neměli šanci zjistit, co bylo vypuštěno, porovnávat nebylo s čím. Kniha však v té době ovlivnila lidi se zájmem o fyziku, zejména ve spojení se spisy Františka Běhounka.

Přečíst si knihu Paní Curieová po mnoha letech v novém vydání je výjimečný zážitek ze dvou důvodů. Vnímání textu ovlivňují životní zkušenosti, které ve velké míře mění čtenářův pohled na osobnost slavné vědkyně i autorky jejího životopisu. A samozřejmě je velmi zajímavé zjistit, co vadilo tehdejším strážcům ideologické čistoty literatury.

Nové vydání knihy vychází z překladu Evy Sgallové z již zmíněného vydání z roku 1964 a chybějící text je doplněn. Jak uvádí ediční poznámka, jde zejména o kritické postoje k Rusku, náboženské názory a podobně. Kniha tak dává lepší obraz života Marie Curieové zejména v takových detailech, jako je její vztah k polskému národu, který byl v době jejího mládí tvrdě utlačován Rusy.

Životopis čtenáře seznamuje zejména s vědeckou činností slavné Polky, částečně i s jejím soukromým životem. Autorka Ève Curieová, přestože byla zkušenou žurnalistkou, k osobnosti své matky přistoupila více jako k ikoně než k živému člověku. Jako by se bála napsat jediné křivé slovo, čtenář si však může představit, jaké mohlo být dětství s matkou zcela pohlcenou svou prací.

V každém případě však jde o životopis, představující vynikající vědkyni, za níž zůstalo mnoho jedinečné práce. Pohledem dnešní doby není už výjimečné, že v této oblasti pracují ženy, ale kniha ukazuje ještě jeden aspekt – i na současném knižním trhu najdeme tuny biografií věnovaných osobnostem (jsem trochu v pokušení toto slovo dát do uvozovek), které se do popředí v médiích dostaly, aniž by lidstvu přinesly více než ztvárnění rolí v televizi, retušované fotografie na internetu nebo nějakou tu populární písničku. Vědci, ať již jde o muže nebo ženy, zůstávají stále v pozadí. Zcela jistě jim je tato pozice příjemnější, ostatně z postoje Marie Curieová to jasně vyplývá. Ale něco to svědčí o stavu naší společnosti, našeho zájmu o věci, které nemají valnou hodnotu, a neschopnosti se soustředit na to, co je ve skutečnosti důležité.

Kromě doplnění odstraněných pasáží ve vydáních v době socializmu je vydání knihy v nakladatelství Maraton zajímavé také doslovem Dany Drábové. Těžko si představit vhodnějšího českého autora doslovu. Dana Drábová sice nepatří mezi vědce, zabývající se výzkumem, ale reprezentuje kontrolu nad aplikací výsledků takových objevů. Jde tedy o ženu, která o oboru ví mnoho, i když by bylo možné říct, že z jiné strany.

Životopisná kniha Paní Curieová i přesto, že jde již o šesté české vydání, má na současném knižním trhu své místo, nejen pro aktuální doslov a napravení cenzorských zásahů, ale také proto, že jsou čtenáři málo seznamovaní s prací vědců a je důležité pokoušet se tento stav změnit. Kniha dokazuje, že jejich život může být inspirující i vzrušující, i když není naplněn divokými mejdany.

Název: Paní Curieová
Autor: Ève Curieová
Překlad: Eva Sgallová
Nakladatelství: Maraton
Vydání: 6.
Rok vydání: 2021
ISBN 978-80-907771-8-7

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení