Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Dominika Gawliczková – Dominika na cestě Japonskem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Nikdy jsem nechtěla do Japonska. Na seznamu zemí, do kterých bych se chtěla podívat, vždycky chybělo. Bizarní, hlučné, přelidněné,… Už tam chci. Dominika Gawliczková to změnila. Respektive její poslední kniha Dominika na cestě Japonskem.



Sedm měsíců, osm ostrovů, jedna malá motorka a v jejím sedle drobná motorkářka. Co jí chybí na výšce, dohání odvahou a odhodláním. Proč právě Japonsko? A proč ne? Autorka ve třech částech knihy popisuje svoji osobní zkušenost se zemí vycházejícího slunce, střet představ s realitou. Z důvodu velké vzdálenosti a složité přepravy vlastní motorky usedla za řídítka malého mopedu, kterého pořídila až na místě. Jela sama bez dalších spolucestovatelů a vše potřebné si vezla s sebou. Velká okružní cesta Japonskem vedla přes osm ostrovů, od Tokia až po nejzapadlejší vísky. Kam přijela, všude budila pozdvižení a určitě to nebylo jen použitým dopravním prostředkem.

Spolupráci s místními médii je věnovaná i část knihy. Dominika s nadhledem, úžasem, ale vždy vtipně popisuje, jak v Japonsku probíhá natáčení několikaminutové reportáže do jedné z tamních televizí, rozhovory a focení pro tisk a následný ohlas, který ji provázel a otevíral dveře po zbytek cesty. Vtip a sebekritika tvoří vzácnou kombinaci, která z knihy dělá tak trochu jiný cestopis. Někdy nevrlá, někdy milá, ale vždy otevřená novým zážitkům, o které se ráda podělí.

Autorka popisuje Japonsko bez příkras, věcně a logicky se nemůže ubránit srovnávání s poměry ve střední Evropě. Těžko říci, kdo z tohoto souboje kultur vychází lépe. Japonská zdvořilost, nebo česká upřímnost? Suši, nebo řízek? Díky odlišné mentalitě nemá autorka o příhody nouzi a o její cestě lze říci všechno, ale určitě ne to, že by byla fádní. Navštívila místní lázně, snědla vše, co jí bylo nabídnuto, podívala se do místního kosmodromu, chodila džunglí a brodila se prvním sněhem. Přestože autorka s mnoha věcmi počítala dopředu, mnohokrát byla zaskočená příjemně i nepříjemně a stále konfrontována se světem tradic a pravidel, která se v Japonsku zdají být stanovena téměř pro všechny případy.

Jako v každém cestopisu i zde najdeme doprovodný obrazový materiál ve formě fotek a ilustrací a zjistíme, že Japonsko nejsou jen hi-tech velkoměsta, ale i nádherná příroda, která na relativně malé ploše nabízí vše od džungle až po vysoké hory.

Dominika na cestě Japonskem nenabízí manuál a přesný itinerář cesty, ale zprostředkuje zážitky, dojmy a pocity, na základě kterých si každý udělá vlastní názor na exotické Japonsko. V něčem s ní můžete souhlasit, v něčem odporovat, ale každopádně musíte obdivovat její odvahu vydat se sama tisíce kilometrů daleko do země, kde si nepřečtete ani řádku v latince a u každého kroku musíte dvakrát přemýšlet, abyste neporušili místní zvyklosti a neurazili místní obyvatele.

S napětím čekám, kam se Dominika vypraví příště, a doufám, že opět sama, protože jí to takto sluší mnohem lépe, než když je součástí většího celku, třeba žlutého cirkusu.

Název knihy: Dominika na cestě Japonskem
Autor: Dominika Gawliczková
Nakladatelství: C press
Místo vydání: Praha
Rok vydání2021
Vydání: (1., 2. atd.)1.
Počet stran 261
ISBN/EAN978-80-264-3512-9

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení