Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Milan Skála – Vymazlené vraždy

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Každého pravidelného čtenáře detektivek už určitě nejednou napadla myšlenka, kterou by nahlas nevyslovil ani před svými nejbližšími. Každý z nás, kdo na stránkách knih fušujeme do práce operativcům a vyšetřovatelům, už určitě občas pomyslel na to, že kdyby náhodou, někdy, možná, čistě teoreticky,… Prostě jak to udělat, aby vražda byla tak dokonale provedená, že by se na jejího pachatele nikdy nepřišlo. Stejným směrem se asi ubírala i úvaha Milana Skály, který svůj povídkový soubor neváhal pojmenovat Vymazlené vraždy.



Přívlastek vymazlený může mít téměř cokoliv, ale zločin? Jak lze vymazlit vraždu? Udělat místo činu hezké, naaranžovat oběť do líbivé polohy, obložit květinami a doplňky v pastelových barvách? Jak by se asi na hráškově zeleném polštářku vyjímaly cákance od krve? Už sám lehce kontroverzní název nutí čtenáře k zamyšlení a to ještě knihu ani neotevřel. Pokud se nenecháte odradit a dáte knize šanci, najdete v ní tři krátké krimi povídky, kde v hlavní roli vystupuje vyšetřovatel pražské mordparty. Nutno podotknout, že se jedná o čirou fikci a v reálu se případy nikdy nestaly.

První povídka má název Morální kodex a hlavním jádrem problému je pomsta pedofilovi, téměř dokonalé alibi a filmové kulisy. Druhá povídka Mohla bych vás milovat prezentuje problémy klasického milostného trojúhelníku manžel – manželka – milenka, ve kterém se daný status quo vymkne kontrole. Ve třetí povídce Vědma spíše než milostné vztahy tvoří základ problému vztahy obchodní ve firmě se zbraněmi, kde žena nevhodně zahraje na strunu mužského ega a tragédie je na světě.

Všechny tři povídky autor pojal po vzoru legendárního vyšetřovatele Columba, kdy je vrah předem známý a chybí jen pár důkazů, které jej usvědčí a obstojí před soudem. Prostor zde dostane i legendární paní Columbová, kterou nikdy nikdo neviděl, ale na vyřešení každého případu měla v legendární televizní detektivce vždy lví podíl. S tím rozdílem, že v knize její roli převzala extchyně hlavního vyšetřovatele. A tak se pozvolna dostáváme i k hlavnímu problému povídek. Dialogy mezi účastníky všech stran jsou občas strojené a v reálu by takto probíhaly jen velmi těžko. Což se týká zejména zmiňované bývalé tchyně, která se svým úsudkem a životními zkušenostmi může směle přednášet na policejní akademii a hlavní vyšetřovatel vedle ní vypadá jako neschopný břídil, který sám nevymyslí prakticky nic.

Škoda výše jmenovaného, protože jinak se jedná o zdařilý počin zejména díky provedení vražd, které se zcela vymyká tradičnímu žánru krimi a autor přišel s hodně originálními nápady. Modus operandi je neotřelý, ale motivy stále stejné: žárlivost, peníze, pomsta,…

Jednotlivé povídky by po rozpracování obstály i jako samostatné detektivky a obsáhlejší formát by jim slušel více. V povídkách je místy nahuštěna řada technických informací, které odpoutávají pozornost od děje a čtenář se v nich místy může ztratit. Stejně tak by si čtenář víc užil gradaci napětí, které zde nedostalo příliš prostoru. Autor je místy hodně věcný a civilní, což je s ohledem na neotřelé nápady škoda. Nebojím se říci, že námět povídek Vymazlené vraždy je úžasný, ale provedení za ním lehce pokulhává.

Název knihy: Vymazlené vraždy
Autor: Milan Skála
Nakladatelství: Golden Dog
Místo vydání: Český Krumlov
Rok vydání: 2021
Vydání (1., 2. atd.)1.
Počet stran 157
ISBN/EAN978-80-88067-34-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení