Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jana Poncarová – Cyklistka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Jana Poncarová přichází s dalším románem, v němž se opět zaměřuje na osudy ženských hrdinek. Prosluněná fotografie cyklistky na přebalu knihy láká ke čtení a slibuje příběh plný dobrodružství, evokuje příjemné vzpomínky na léto a cestování v sedle jízdního kola. Na druhou stranu podtitul knihy napovídá, že děj knihy nebude jen o příjemných zážitcích z cest.



Dominantním tématem tvorby Jany Poncarové je žena, ženství a jeho podoby a prožívání, žena v různých životních situacích, žena různého věku a postavení ve společnosti. Autorka vykresluje životy žen na pozadí tzv. „velkých dějin“, které zásadně ovlivňují jejich osud a často ho razantně přesměrují na jinou kolej.

Autorčinou inspirací pro tento román byla návštěva vsi Bratronice a zámku, který kdysi patřil šlechtickému rodu Battagliů. S poslední baronkou tohoto rodu se sice osobně nesetkala, ale měla možnost ji poznat prostřednictvím studentského dokumentu Paní Le Murie (z roku 1995), z něhož na ni dýchla nejen nezlomná povaha baronky, ale rovněž doba, o níž vypráví.

Román tak částečně vychází ze skutečných událostí, autorka do jisté míry zachovává chronologii života hrdinů, přesto si však dovolila zpracovat mnohé situace svobodně, s vlastní autorskou invencí.

Hlavní hrdinka Blanka Battaglia (nar. 1911) vyrůstala společně se svým bratrem Kristiánem (Christian) na zámku v Bratronicích. Oba rodiče je vedli k úctě k tradicím rodu, lpěli na výuce jazyků, dobrém stolování a vhodném chování, protože – jak pravila její matka – šlechtictví zavazuje.

Velký zlom v Blančině životě přinesla návštěva Itálie, kde měla příležitost seznámit se nejen s jízdním kolem. Láska k cyklistice u ní zůstala až do konce života. Nutno poznamenat, že v době, kdy Blanka brázdila československé i zahraniční cesty, nebyl tento sport pro ženy zcela běžnou záležitostí. Blanka na své cyklistické výlety jezdívala i sama a s sebou si brávala jen velmi skromné vybavení.

Další výrazný zlom v jejím životě přinesla 2. světová válka, následně pobyt ve Švýcarsku, odkud se vrací v době, kdy v Československu nastupují k moci komunisté. Bratronický zámek je rodině vyvlastněn a rodina za jeho obývání platí nájem. Blanka i její bratr konstatují, že jejich výchova v dětství je dobře připravila i na tyto krušné roky.

Jana Poncarová vypráví Blančin příběh ve dvou časových rovinách – v současnosti, v níž poznáváme už stařičkou baronku, a ve vzpomínkách. Blanka vzpomíná na svůj život a vypráví jej mladé novinářce, která ji přijela navštívit. Kompozice díla částečně připomíná autorčin předchozí román Alžběta a Nina, v němž rovněž propojuje minulost a přítomnost a staví proti sobě dvě hrdinky, jež dělí dvě generace. Tento postup autorce umožňuje vkládat staré ženě do úst životní moudrost a nadhled, zato mladé dívce dovoluje ponechat mladistvou zvídavost, naivitu a nezkušenost. Toto spojení v románu dobře funguje a dialogy mezi oběma ženami přirozeně plynou.

Jana Poncarová vstoupila na českou literární scénu v roce 2018 svým románem Podbrdské ženy a v současné době má na svém kontě již čtyři romány, knihu povídek a je spoluautorkou publikace Děvčata první republiky. Tvorbu této české autorky stojí za to sledovat a předpokládám, že se ještě dočkáme nejednoho zajímavého příběhu.

Název: Cyklistka
Autor: Jana Poncarová
Nakladatel: Motto
ISBN: 978-80-2672-035-5
Počet stran: 360
Rok vydání: 2021

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení