Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Benjamin Ferencz – Nikdy se nevzdávej!

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Benjaminu Ferenczovi život beze sporu nepřidělil ty nejlepší startovní podmínky. Syn židovských imigrantů se narodil do doby, která měla být brzy poznamenána druhou světovou válkou. Přesto Ferencz prošel životem hrdě a vykonal velké skutky. V knize Nikdy se nevzdávej! se i s vámi podělí o svůj pohled na život a nabídne devět lekcí.


knihaFerenczovi opustili Transylvánii v roce 1920, když Benjaminovi bylo pouhých devět měsíců. Do New Yorku dorazili téměř bez hmotných prostředků, ubytování nalezli ve sklepě. Chlapec vyrůstal na ulici, ale už v útlém věku mu bylo jasné, že se nechce dát na kariéru zločince. Využil nabízeného vzdělání, až nakonec vystudoval právnická studia na Harvardu. V té době ale vypukla druhá světová válka a Benjamin se po ukončení studií přihlásil k odvodu. Na frontě čelil nepřátelům, ale i svým spolubojovníkům:

Připadalo mi, že cílem ostatních vojáků je udělat mi ze života peklo. Byl to spor já versus americká armáda. Jednou mi dokonce hrozila i poprava, a sice za to, že jsem upekl kuře.
FERENCZ, Benjamin, 2021. (Nikdy se nevzdávej! 9 lekcí pro naplněný život. Přel. I. Leckie. Brno: Jota, s. 84. ISBN: 978-80-7565-856-2.)

S nadhledem a humorem líčí autor další situace ze svého života, a že je co popisovat. Kniha je velice čtivá a dříve, než je vám libo, se ocitnete na konci. Nikdy se nevzdávej! je totiž útlý svazek o 175 stránkách. Na kvalitním papíře s vysokou gramáží, velkými písmeny a odsazením je čtenáři uděleno devět lekcí, jak dosáhnout naplněného života. Kniha je i odpovídajícím způsobem členěná do devíti kapitol. První stránky jsou věnovány úvodu, ve kterém redaktorka Nadia Khomamiová líčí, jak se s Bejaminem Ferenczem seznámila a jak ji ovlivnil. Publikace vznikla právě z jejích rozhovorů s pamětníkem. Poté se ujímá slova sám Ferencz: ze začátku líčí svůj život převážně chronologicky, ale později je tento vzorec přerušen na úkor témat jednotlivých lekcí. Téma každého oddílu je představeno na první stránce. Důležitá poselství jsou v textu graficky znázorněna tučným písmem.

Ačkoliv se autor účastnil důležitých bitev během druhé světové války, později vyšetřoval nacistická zvěrstva a byl žalobcem v norimberských procesech, tak si i přesto zachoval pozitivní pohled na svět a naději v budoucnost. Hrůzy války jsou sice zmíněny, ale nikoliv detailně popisovány. Ferencz v knize ovšem nehloubá pouze nad minulostí, ale komentuje i aktuální dění (přinejmenším ty události, které byly aktuální v době vzniku textu):

Za tři léta v armádě jsem s ostatními pronikl Maginotovou i Sigfriedovou obrannou linií – to byly opravdu mohutné hradby, v podstatě zdi zbudované právě proto, aby se přes ně nedostali takoví, jako jsem byl já (prezident Trump by si na tomto místě četby měl uvědomit, jaký mají takové zdi smysl; já jsem se dostal přes obě a ani jednou mě přitom nezabili)[…].
(Tamtéž, s. 82–83.)

Poučení samozřejmě nejsou určena pouze pro vysoce postavené politiky, nýbrž pro každého. Spisovatel vybízí i k činnosti, která by měla být samozřejmostí všem lidem:

Děkan se rozčílil a prohlásil, že diplom z téhle školy nikdy neuvidím. A tak se stalo, že jsem byl přijat na City College bez středoškolského diplomu. Poučení by mělo znít, že člověk nemá ohrožovat svou budoucnost popuzováním lidí, kteří jeho budoucnost třímají v rukou, ale skutečná lekce je tato: Nemusíte se smířit s tím, že je něco pravda, jen proto, že vám někdo s větší autoritou tvrdí, že to tak je. Ti největší géniové v historii se stali génii díky tomu, že kladli otázky dosavadním géniům. Někdo tomu říká „myslet mimo škatulky“, ale to zní příliš náročně. Řešením je v podstatě myslet – a tečka. 
(Tamtéž, s. 55.)

Nikdy se nevzdávej! je velice čtivé, humorně napsané dílo o pozitivním přístupu k životu. Tuto knihu si velice ráda opět přečtu. Zdá se nemožné, že taková osoba žila a stále ještě žije – spisovateli je úctyhodných 101 let. Osobně mě zaujalo věnování manželce Gertrudě, která zesnula v roce 2019 po 74 letech manželství. V krátkém textu je uvedeno, že se manželé nikdy nepohádali. Klobouk dolů. Nedokážu si představit, jak se oběma podařilo ve vztahu vyhnout hádkám. Snad leda, že se jedná o výjimečné osobnosti.

Název knihy:     Nikdy se nevzdávej!
Autor:     Benjamin Ferencz
Překlad:     Ina Leckie
Nakladatelství:     Jota
Místo vydání:     Brno
Rok vydání:     2021
Vydání:     1
Počet stran:     175
ISBN:     978-80-7565-856-2
Ediční řada:     -

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení