Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Karel Pacner – Vyzvědačky bez závoje

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Za vším hledej ženu! Karel Pacner ve své poslední knize Vyzvědačky bez závoje mapuje bohatou kariéru něžného pohlaví ve špionážních službách 20. století. Ženy pracovaly jako špionky pro východní i západní blok s různou motivací, ale shodným cílem – oslabit nepřítele a získat výhodu pro svoji stranu.


knihaNašlo se i nemálo žen dublérek, které získávaly a poskytovaly informace dvěma protichůdným stranám. V případě žen pracujících pro komunistický blok se jednalo hlavně o ideály, které jim velely vést tento dobrodružný život, ale nezřídka se hlavním motivem stalo finanční zajištění a snaha dostat se do lepší společnosti. Některé z agentek se jen nudily a chtěly dát svému životu větší grády, což se jim většinou beze zbytku povedlo.

Kvalitní vyzvědač musí být obdařen inteligencí, odvahou, chladnou hlavou, schopností rychle se rozhodovat. A u většiny žen agentek je nutno navíc přidat ještě sex-appeal, protože mnohé z nich získávaly ze svých zdrojů informace poskytováním sexuálních služeb, nebo se přímo stávaly milenkami vlivných mužů, které pak bez skrupulí vytěžily. Dovedly mistrně pracovat se získanými informacemi, analyzovat je a pomocí tajných šifer předávat dál. Řada agentek byla ve své zemi vysílající organizací velmi ceněna a po skončení aktivní služby často obdržely státní vyznamenání z rukou nejvyšších představitelů.

V knize Vyzvědačky bez závoje autor popsal na padesát takových příběhu od dob bolševické revoluce, přes studenou válku až po současnost. Za názvy Dívčí válka slečny X, Svůdná Němka na Havaji, Einsteinova ruská přítelkyně, Milenky prezidenta Kennedyho se skrývají příběhy žen, někdy obdivuhodné a někdy naopak opovrženíhodné, ale rozhodně ne všední. Jak je u Karla Pacnera zvykem, kniha překypuje informacemi, daty, jmény a není tak úplně jednoduché si ke knize sednout jako k běžné beletrii a přečíst ji na posezení. Už po pár kapitolách je mozek zahlcen natolik, že další údaje přestane přijímat. Vyzvědačky bez závoje se musí dávkovat, aby u nich došlo ke kýženému efektu pobavení a ponaučení.

Autor u každé své knihy čerpá z mnoha desítek pramenů a ani zde neučinil výjimku. Přehled použité literatury je dechberoucí a autor znovu a znovu nepřestává udivovat tím, kolik dokáže prozkoumat informací a propojit je v jeden celek. Tím, že se jedná o kratší příběhy, lze se v jejich zhuštěném obsahu dobře orientovat a pochopit základní souvislosti. Vyzvědačky bez závoje patří k tomu nejlepšímu, co autor v rámci svého pátrání v novodobé historii napsal.
Bohužel se jedná o poslední knihu, kterou autor pro své čtenáře připravil. Neúnavný popularizátor moderních dějin Karel Pacner odešel do spisovatelského nebe a nechal za sebou nesmazatelnou stopu v srdcích a knihovnách českých čtenářů.

Název knihy        Vyzvědačky bez závoje
Autor            Karel Pacner
Nakladatelství        Kniha Zlín
Místo vydání        Praha
Rok vydání        2021
Vydání    1.
Počet stran         497
ISBN/EAN        978-80-7662-195-4

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení