Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Sarah Andersenová – Mimoňka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Sarah Andersenová je zavedená kreslířka komiksů. Kreslí černobílé vtipné obrázky o životě jedné mileniálky. Krátké komiksové stripy publikuje na svých internetových účtech pod názvem „Sarah’s Scribbles“ a v češtině jí právě vychází třetí kniha z této série, útlý svazek pojmenovaný Mimoňka. Jako obvykle ji vydalo nakladatelství CooBoo.

 

 

Krátké černobílé příběhy se vejdou do dvou až šesti čtverečků a závěrečný vtip je mnohdy překvapivý. Fanoušci Sarah Andersenové už vědí, jaká témata v knize čekat. Samozřejmě dojde na kočky, které má Andersenová zvlášť ráda. Kočičí vtipy jsou vděčné téma, protože tato zvířata jsou nevyzpytatelná a internet kočky miluje. I v Mimoňce patří kočičí vtipy k tomu nejlepšímu. Andersenová umí pozorovat a vystihnout komický moment v nečekané podobě. Právě na překvapivém závěru je vystavěno mnoho stripů. 

 

Dalším velkým tématem, který Andersenová zpracovává, je její láska k okultismu. Což s kočkami úzce souvisí, takže se můžeme pobavit nad vtipy o kočkách z pekla. Kromě okultismu a koček je autorka také mileniálka a introvert. Vtipy o tom, jak ji stresují společenské interakce a jak se raději dívá na seriál, jsou součástí každé její knihy z cyklu Sarah’s Scribbles. 

 

A právě fakt, že Andersenová vychází stále ze stejných témat, je problémový. Komiksové stripy, ve kterých kreslí sebe samu a své zájmy, tematizuje své problémy a dělá si z nich legraci, svádí k opakování. Zvlášť pokud tvůrkyni sledujete i na sociálních sítích, nebude pro vás Mimoňka sérií stripů s překvapivou pointou. Spíše milé připomenutí praštěného humoru.

 

Autorka i její kreslené alter ego dospívají, či v řeči stripů stárnou, a tak dojde i na vtipy o domovech důchodců a mezigenerační nepochopení. Andersenové ještě nebylo třicet, proto jsou vtipy na toto téma zvráceně přehnané.  

 

Vtipy z knihy Mimoňka mají obrazový, i slovní humor. Občas je pointa v posledním slově a občas v nějakém detailu obrázku. Stripy jsou kresleny jednoduchou kresbou bez zbytečných detailů. Každá drobnost na obrázku má svoji funkci. Pokud je na prvním obrázku kromě postavy hlavní hrdinky i stůl, na kterém je sklenice, je jasné, že sklenice bude pro vyznění vtipu nezbytná. Nic není na obrázcích pouhé zátiší. 

 

Letos vyšla Andersenové kniha mimo okruh komiksů Sarah’s Scribbles, Tesáky, ve které předvedla, že nové téma jí dodalo i nový náboj vtipů. Introvertka, milující kočky začíná být poněkud vyčpělé téma. Oživení v podobě samolepek s obrázky z komiksů je milé doplnění, ale poněkud infantilní. 

 

Čtvrtá kniha Sarah’s Scribbles reflektuje i pandemické období. Naštěstí vtipů točících se kolem sociální distance, dezinfekce a paniky je pouze několik a jsou vkusné a smutně vtipné. Nové téma působí svěže a neotřele. I pravidelný sledující Andersenové neví, jak na novou situaci zareaguje a jaký vtip použije. Nápady má Andersenová stále po ruce, škoda, že se drží ve svých osvědčených kolejích a za hranice svých zájmů se vydává jen minimálně. 

 

Název: Mimoňka

Autor: Sarah Andersenová

Překlad: Romana a Zuzana Bičíkovy

Nakladatelství: CooBoo

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2021

Vydání: 1.

Počet stran: 105

ISBN : 978-80-7661-341-6

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení