Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Emma Hart – Rande s knihomolkou

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Někdy je pro nás svět moc složitý, a tak je lehčí zabřednout do nějakého dobře napsaného příběhu a nechat se unášet fantazií, co by bylo, kdybychom žili zrovna tam. Hlavní hrdinka knihy Rande s knihomolkou, kterou napsala Emma Hart, je přesně ten typ člověka. Miluje knihy víc než cokoliv jiného, ale tajně doufá, že někde na ni čeká ten pravý. Knihu vydalo v České republice nakladatelství Fragment.


knihaKinsley vlastní knihkupectví se svými dvěma nejlepšími kamarádkami. Tráví čas tak, jak by chtěl každý milovník knih. Radí lidem, kterou knihu si koupit, pořádá akce pro stejně smýšlející lidi a taky hodně čte. Čte tak, že často nevnímá svět kolem a chození na rande je pro ni velkou neznámou. Ve chvíli, kdy slaví své narozeniny, se rozhodne, že tento rok to bude jinak a dá lásce větší šanci. A tak se přihlásí na online seznamky. Dobrodružství může začít. Kinsley věří, že tam někde na ni čeká muž, který ji bude mít rád se všemi jejími vrtochy.

Josh je nejlepší kamarád bratra Kinsley. Zná ji celý život, ví, co má ráda a jaká opravdu je. Když vidí, že se Kinsley chce vydat cestou online seznamek, rozhodne se jí pomoct. Ověřuje totožnosti mužů, kteří Kinsley píší, a domlouvá jí jednotlivé schůzky. Sám ale ví, že toho pravého už dávno zná. Neví ale, jak se postavit k slibu, který odpřisáhl před mnoha a mnoha lety.

Rande s knihomolkou je přesně ten typ knihy, který přečtete jedním dechem. Říkáte si ještě jednu kapitolu, ještě jednu a najednou zjistíte, že do konce celého příběhu už zbývá jen pár stránek, takže knihu slupnete na jeden zátah. Je to ta kniha, u které se budete smát nahlas, dojímat se u romantických scén a dávat zapravdu hlavní hrdince, která se hádá se svým okolím o tom, že neexistuje žádná filmová adaptace, která by předčila její knižní verzi. Místy budete dojatí a taky nastanou místa, kde budete nervózní, jak to celé dopadne. Autorka opravdu umí psát tak, že zapůsobí na vaše nejniternější pocity a vtáhne vás do děje.

Hlavní hrdinové jsou velcí sympaťáci. Kinsley miluje knihy, a i když na první pohled působí nesměle, má v sobě obrovskou sílu a energii. Jelikož je sečtělá, má informace z mnoha různých oborů. Josh umí být ironický tím správným způsobem, aby působil drsně, ale zároveň z něj byla cítit něha a láska. Další postavy, které se v příběhu objevují, patří do blízkého okolí těchto dvou hlavních postav. Každá postava má ve vyprávění svou roli a každá do příběhu přidá to, co tam patří.

Pokud tedy patříte mezi nenapravitelné snílky, kteří věří, že i na ně někde čeká ta pravá románová láska, tak si rozhodně nenechte Rande s knihomolkou ujít. Autorka knihu napsala tak dobře, že budete mít pocit, jako byste měli možnost nahlédnout do deníku své nejlepší kamarádky a vidět, co zrovna prožívá. Navíc je kniha psaná z pohledu obou – Joshe i Kinsley, a tak dostanete ucelenější pohled na věc. Najděte si tedy pár hodin pro sebe, uvařte šálek dobrého čaje či kávy a pohodlně se usaďte. Doufám, že vás kniha pobaví a zahřejte u srdce stejně jako mě.


Název: Rande s knihomolkou
Autor: Emma Hart
Překlad: Zuzana Bičíková
Nakladatelství: Fragment
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Vydání: 1.
Počet stran: 296
ISBN 978-80-253-5533-6

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení