Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Lubomír Kopeček – Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus, Zeman. Paralelní životopisy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman. Trojice státníků, která za posledních třicet tři let ovlivnila tuzemskou politiku jako žádná jiná. Není náhodou, že právě oni dosáhli na nejprestižnější post prezidenta republiky. Ačkoliv o nich byly sepsány desítky publikací, profesor politologie Lubomír Kopeček je prvním, kdo jejich životní strasti a úspěchy propojil a zaznamenal v jedné knize. Inspirován slavným westernem Sergia Leoneho, nazval své dílo Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus, Zeman. Paralelní životopisy.

  

havel-klaus-zemanNázev knihy říká v podstatě vše, co je o ní potřeba vědět. Známe její protagonisty, víme, že budeme číst o jejich životech a kariérách, a zároveň je nám jasné, že kniha nebude jen suchopárným popisem dějinných událostí. Lubomír Kopeček se nebojí hodnotit počínání aktérů svého díla a díky tomu, že většina jejich kroků již byla testována časem, může si to dovolit. Jeho pohled navíc není tendenční, natož aby nadržoval některému z aktérů.

 

Hodný, zlý a ošklivý? sleduje české prezidenty od jejich narození až po velmi blízkou minulost. Kniha se zabývá i závažnou indispozicí prezidenta Zemana po sněmovních volbách na podzim roku 2021 a mlžením hradního kancléře Mynáře. Text je rozdělen do čtyř oddílů. Nejkratší se zabývá působením Havla, Klause a Zemana do listopadu 1989, druhý posledními léty Československa, třetí – nejvydatnější – obdobím let 1993-2003, během nichž prezidentský úřad vykonával Václav Havel a Václav Klaus s Milošem Zemanem se vystřídali na postu premiéra. Poslední část zachycuje prezidentství Klause a Zemana společně s veřejnou činností ostatních z trojice protagonistů, kteří zrovna neměli pracoviště na Pražském hradě.

 

Jak víte z názvu, jedná se o souběžné životopisy, tudíž se kniha zaměřuje na stýkání a potýkání těchto tří českých velikánů a především na jejich působení v politice. Logicky v určitém časovém období je některým dáváno více prostoru než jiným prostě proto, že v té době byla jejich činnost zásadnější. Patrně nejsilněji se jejich vidění politiky střetlo v době v tzv. opoziční smlouvy, kdy spojenectví Klause a Zemana vyrazilo dech miliónům českých občanů a nemile překvapilo též Havla. V knize je tomuto období logicky věnována velká pozornost.

 

Jakkoliv je Hodný, zlý a ošklivý? naučná publikace, není nezáživným čtivem. Již samotné popisované události jsou dostatečně zajímavé a nejednou dramatické a nejspíš se u nich mnohý pamětník podiví, jak na něco takového mohl zapomenout. Vyprávěcím prostředkům Lubomíra Kopečka přidává na čtivosti fakt, že se nebojí vyjádřit svůj názor a nazvat některé aktéry expresivnějšími přízvisky jako „užitečný idiot“ či „kraválistický šéf extrémistických republikánů“. Nehaní však nikoho, jen aby zaujal. Autor umí ocenit úspěchy i osobností, k nimž je jinak právem kritický. Stejně tak nenahání laciné body bulvárními tématy. Jakkoliv se zmíní o Havlových milenkách, Klausově zálibě pro hezké psací potřeby či Zemanově nevolnosti nad korunovačními klenoty, činí tak proto, že tyto a další excesy zasáhly i do jejich profesního života a ovlivnily veřejné mínění o nich, jež je pro vrcholového politika velmi důležité.

 

Takto obsáhlou syntézu desítek let působení tří vrcholových politiků nelze napsat bez obdivuhodného přehledu, jenž Lubomír Kopeček ve svém díle demonstruje. Vždyť kniha obsahuje takřka tisíc poznámek, které odkazují na knihy, odborné a novinové články, archivní záznamy, filmy, televizní pořady či internetové zdroje. Autor nejenom cituje, ale i oceňuje a vyzdvihuje postřehy svých kolegů vědců, novinářů, politiků, komentátorů i dalších a dává jim vyniknout, aniž by se snažil předstírat, že se jedná o jeho myšlenky.

 

Zajímá-li vás politické působení  tří prezidentů České republiky a jejich soupeření i spolupráce, kniha Hodný, zlý a ošklivý? nasytí vaši poptávku. Těžko si lze představit, kolik práce muselo dát prolnutí životních a především profesních osudů trojice nejvýznamnějších státníků našich novodobých dějin. Nevadí-li vám, když se autor nebojí prezentovat  svůj názor (jakkoliv jej nevnucuje), získáte vynikající přehled o polistopadovém dění, které nikdo neovlivňoval tak zásadně, jako tito tři pánové – Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman.

 

Název knihy:  Hodný, zlý a ošklivý? Havel, Klaus, Zeman. Paralelní životopisy

Autor:  Lubomír Kopeček

Nakladatelství: Books & Pipes

Místo vydání: Brno

Rok vydání: 2022

Vydání: 1.

Počet stran: 528

ISBN: 978-80-7485-249-7

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení