Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Albert Čuba – Ocelové srdce

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Ostrava, velkoměsto na okraji republiky. Stejné jako všechna jiná, ale zároveň svá. Vždycky měla své osobité kouzlo a polarizovala zbytek národa. Buď k ní chováte zvláštní cit a berete ji takovou, jaká je, nebo ji nenávidíte. Ten zvláštní odér, barvu vzduchu, rázovitost místních… Albert Čuba svůj první román Ocelové srdce zasadil právě sem, do míst, která vzbudí diskuzi podobně jako jeho kniha.

  

ocelove-srdce2S podtitulem Noir román z černého města a signifikantními znaky většina čtenářů neomylně tipuje jako místo hlavního děje Ostravu a i když ji autor sám nikde nezmiňuje, nelze ji zaměnit. Postavy jsou jasně dané stejně jako karty, se kterými do hry vstupují. Luxusní prostitutka, svérázný pasák, zkorumpovaný politik, investigativní novinář a ambiciózní policista. Tato parta sama o sobě dává tušit, že se nebude jednat o červenou knihovnu, ale kulička roztáčené rulety se zastaví na černé barvě. A s přibývajícím počtem stránek a gradací příběhu čtenáři dochází, že před sebou má dílo černější než všechno uhlí narubané v ostravských dolech. 

 

Autor se příliš nezdržuje s vykreslováním profilů jednotlivých postav, ale pracuje se zažitými stereotypy, takže žádný z aktérů nepřekvapí názorovým veletočem nebo nečekanou změnou chování. Všichni se pohybují v předem daných mantinelech typických pro tento žánr. Role oběti je předem daná, ale na vraha můžeme zprvu tipovat více kandidátů. Jasné rozdělení panuje i v případě uplácený kontra uplácející, ale ne každého osloví odměna ve formě peněz a začnou padat hlavy. Postupně, po jednom, v očekávaném pořadí. Jen závěr si autor připravil překvapivý a nutí čtenáře přemýšlet, zda je v některých případech přežití výhrou. 

 

Albert Čuba se nesnažil přijít s komplikovanou zápletkou plnou nečekaných zvratů a odhalení. Posloupnost kroků je předem daná a čtenáře nepřekvapí, ale autor příběh podává svým specifickým stylem, kdy se sám pasuje do role vypravěče. Komentuje a vypráví s takovou samozřejmostí, že přinutí čtenáře přemýšlet, jestli se ještě pořád jedná o zdařilou fikci, nebo je to tvrdá realita města na severu. Místy se nemůžete zbavit pocitu, že Albert Čuba je váš známý, se kterým jste se potkali po dlouhé době a na otázku, co je nového, začne vyprávět, co se, představ si, stalo minulý měsíc u nás v Ostravě. 

 

Ocelové srdce není klasickou detektivkou, kdy si na vraha počkáme až do poslední stránky a koušeme si nehty napětím, jestli jsme tipovali správně. Ocelové srdce bije v jiném rytmu. Stále krimi, ale do žánru přináší inovaci a jiný styl psaní, než bychom očekávali, což ve finále čtenář ocení. Stejně jako originální obálku, se kterou si grafik pohrál a k příběhu sedne. 

 

Název knihy: Ocelové srdce

Autor: Albert Čuba

Nakladatelství: xyz

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2022

Vydání: 1.

Počet stran: 180

ISBN/EAN978-80-7597-964-3

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení