Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Klára Smolíková a Lukáš Vavrečka – Nečtu! Poslouchám

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Slovo, které vzniklo poměrně nedávno (mám na mysli „audiomol“ v titulku), se asi zatím nedostalo do slovníku českých výrazů, ale většina lidí už ví, oč jde. Poslech audioknih se v posledních letech nebývale rozšířil a lidem, kteří ho využívají, přináší mnoho výhod. Spisovatelé Lukáš Vavrečka a Klára Smolíková se rozhodli napsat knihu, která na českém trhu zatím chyběla, a pojmenovali ji výstižně Nečtu! Poslouchám.


knihaAutoři pojali knihu jako populárně naučnou encyklopedii, proto začínají krátkým technickým úvodem, představujícím čtenáři samotné počátky záznamu zvuku a jeho vývoj až po současné MP3 soubory, dostupné prostřednictvím internetu. Důležitou částí je i úvaha o významu čteného slova, vedoucí k obhajobě názoru, že poslouchání audioknih je stejně hodnotné jako čtení jejich papírových předloh.

Milovníky audioknih určitě zaujme kapitola, věnující se jejich výrobě. Je důležitá proto, aby si posluchač uvědomil, co vše je potřeba pro jejich vznik, kolik lidí se tomuto procesu musí věnovat a kolik stojí jednotlivé položky. Jde o jakousi polemiku s lidmi, kteří si myslí, že je přece normální si audioknihu zadarmo stáhnout, protože přece nic nestojí. V této velmi rozsáhlé části nalezne čtenář mnoho výňatků z rozhovorů, které médiím poskytli herci, režiséři, autoři hudby a jiní lidé.

Je zajímavé, jaký výsledek přinesla spolupráce dvou tak rozdílných autorů. Lukáš Vavrečka preferuje pečlivě zpracované popisné texty, jimiž chce čtenáře poučit, Klára Smolíková patří mezi spisovatele, preferující zábavný styl předávání informací. Kniha proto obsahuje obojí – seriózní informace podané vážným způsobem a odlehčení formou vložených komiksových stránek, na nichž se podílela ilustrátorka Kateřina Illnerová. Celek působí odlehčeně, ale lze se z něj poučit o mnoha aspektech výroby a používání audioknih.

Publikace odkazuje na mnoho titulů a zde je příležitost využít moderní média. U odkazů najdeme QR kódy na stránky, na nich si můžeme poslechnout ukázky či se dočíst podrobnosti o daném titulu.

Kniha Nečtu! Poslouchám je pozoruhodný titul, který představuje syntézu informací, zábavy i velmi vkusného provedení, což je zásluha celého týmu tvůrců, který se na zpracování titulu podílel.


Název: Nečtu! Poslouchám
Autor: Klára Smolíková a Lukáš Vavrečka
Ilustrace: Kateřina Illnerová
Nakladatel: Universum
Vydání: 1.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 192
ISBN 978-80-242-8126-1

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení