Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jiří Březina – Nalezení

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Česká detektivka se i přes obrovskou konkurenci zahraničních kriminálních románů stále těší přízni našich čtenářů. Lze říct, že máme dost nadaných autorů, kteří tento typický český žánr píšou, i přesto, že by mohli snadno napodobit styl severských či anglických spisovatelů. Jedním z nich – mladý a nadějný – je Jiří Březina. Jeho novou knihu vydalo nakladatelství Motto pod názvem Nalezení.


knihaAutor má přes své mládí na svém kontě už několik knih, charakteristických svými jednoslovnými názvy. Výjimkou je jeho debut Na kopci, jehož recenzi si můžete přečíst zde. Hrdinou následujících Březinových detektivek se stal Tomáš Volf, poněkud nekonformní vyšetřovatel, a jemu sekunduje Eva Černá. Recenze knihy Promlčení je zde, knihy Polednice zde.

Březinova nová detektivka v sobě spojuje aktuální případ zmizelé mladé dívky s případem, s nímž byl v době svého mládí Tomáš Volf přímo spojen. Odehrává se ve fiktivním městě Svinov, jehož předobrazem se staly Trhové Sviny. Tato koncepce autorovi umožňuje rozvinout několik dějových linií – osud druhé zmizelé dívky, Volfovy vzpomínky na první případ a aktuální pátrání. Jako doplněk do děje vstupují policejní protokoly. Každá z těchto linek je odlišena jiným fontem písma, což je trochu zbytečné. Čtenář by velmi dobře orientoval i v případě, kdyby byl použit jediný font.

Kniha má poměrně přímočarou stavbu, autor do ní nevkládá žádná nesouvisející témata, jak to často nacházíme v kriminálních románech zahraniční provenience, které oplývají nejméně dvojnásobným počtem stran. Vše, co autor uvádí, má k případu (k případům) přímý vztah. Těch několik zmínek o soukromí Evy Černé a Tomáše Volfa nestojí za řeč. U Tomáše jde především o impulz, který ho nasměroval k práci u policie.

Kniha Nalezení asi neuspokojí čtenáře, kteří se snaží v průběhu děje odhalit pachatele dříve, než řešení nabídne sám autor. I kmotr knihy Josef Klíma při jejím křtu prohlásil, že pachatele odhalil až ve čtyřech pětinách. Není divu, protože autor porušil první přikázání desatera pátera Knoxe – literárního amatérského detektiva Josefa Škvoreckého. Pravdou ovšem je, že ve skutečné policejní práci se detektivové jen občas setkávají s pachatelem již na začátku vyšetřování.

Autor se snaží ve své detektivce přiblížit realitu, systematické vyšetřování, ne osamělou práci podivínského detektiva, pronásledovaného traumaty, které řeší alkoholem a hrubiánským chováním. Známým rozdílem mezi severskou školou a dobrou českou detektivkou, mezi něž Nalezení bezesporu patří, je explicitně popisované násilí a nechutnosti. To v Březinově knize není, přestože z podstaty zápletky by se tam velmi snadno dalo vpašovat. Jsem toho názoru a autor zřejmě také, že stačí naznačit a čtenáři rychle dojdou ostatní souvislosti.

Kniha Jiřího Březiny Nalezení je velmi zdařilá detektivka, která se nerozptyluje nepodstatnými vedlejšími liniemi, popisnými či filosofujícími pasážemi, které by text nafukovaly. Zachovává všechno dobré z klasické české detektivky, zároveň se ale snaží přiblížit práci policie realitě. Nejde o náročnou četbu, proto po ní sáhnou i čtenáři, kteří preferují odpočinek s knihou v ruce. Jiří Březina je talentovaný autor, který rozhodně neřekl poslední slovo, a jeho příznivci se v budoucnu mohou těšit na další dobrodružství jeho hrdinů.

Název: Nalezení
Autor: Jiří Březina
Nakladatelství: Motto
Vydání: 1.
Rok vydání: 2022
Počet stran 256
ISBN 978-80-267-2330-1

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení