Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Johana Fundová – Milénium!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Někdy je zajímavé a do jisté míry i užitečné ohlédnout se za uplynulými lety. Často zjistíme, že zapomínáme nejen nepodstatné události, ale nejsme si jisti ani těmi podstatnými. Kniha Johany Fundové Milénium! nám umožní zavzpomínat si na nedávnou historii očima autorky.


knihaV úvodu jsem záměrně zdůraznil, že události připomínané v knize jsou interpretovány autorkou knihy, že tedy v jejím případě nejde o snahu poskytnout objektivní a vyváženou informaci. Jinými slovy – pokud je v podtitulu použita věta: Jak jsme žili první roky tisíciletí, musím konstatovat, že jsem nejspíš žil v jiném vesmíru. Předpokládám, že mnoho čtenářů bude mít podobný pocit, ale také se najde skupina, která se s autorčiným pohledem naprosto ztotožní.

Příčinou je, že pro autorku představují tyto roky období dospívání, což je v životě člověka velmi důležitá doba, a ta se vrývá do paměti úplně jiným způsobem, než lidem, pro něž znamenají pouze nevýznamnou etapu, možná trochu nudnou, protože bouřlivé emoce už vyprchaly. Z toho vyplývá i to, co autorka považuje za důležité.

Kniha je tedy otevřena kapitolou Televize, následuje Móda. Vynecháme-li kapitolu Technologie, která je skutečně pro začátek 21. století signifikantní, pokračujeme v názvech Kinematografie, Internet, Nakupování. Pak opět dvanáctistránková podstatnější Krize a smutné události, v níž si připomeneme pouze několik důležitých faktů, a jízda relativních bezvýznamností pokračuje: Dospívání, Časopisy, Reklama. A už jsme pomalu u konce.

I z obsahu si čtenář může uvědomit, nakolik s obsahem rezonuje, jestli má podobné životní zkušenosti jako autorka, zda ujížděl na kapelách typu Lunetic, obdivoval Sámera Issu nebo četl Bravíčko, jestli sledoval reality show Big Brother nebo Super Star. Pokud ano, může si u knihy příjemně zavzpomínat.

Text doplňují příspěvky lidí, kteří by k danému tématu měli co říct. Někdy jde o poměrně známé osobnosti, jako například Ondřej Hejma nebo Petr Fejk, jindy o lidi, žijící mimo záři reflektorů, ale za nimiž je kus práce.

Z mého pohledu nemá kniha velkou výpovědní hodnotu, ale musím přiznat, že nepatřím k cílově skupině, proto mě nenadchne ani relativně luxusní vydání v pevné vazbě s velkým množstvím barevných obrázků na kvalitním papíru.

Název: Milénium!
Autor: Johana Fundová
Nakladatelství: CPress
Vydání: 1.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 288
ISBN 978-80-264-4375-9

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení