Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jan Rotrekl – Honzíkovy cesty: Vlakvedoucí z lowcostu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Do barevných říjnových dnů zasvítila sytým odstínem žluté barvy také milá knížka autora Jana Rotrekla Honzíkovy cesty: Vlakvedoucí z lowcostu. Žlutá barva není náhoda, neboť  jednotlivé příběhy se odehrávají na palubě vlaku Regiojet či v jeho blízkém okolí. Autor působil u této společnosti osm let, nejdříve jako stevard, později jako teamleader, tedy  vlakvedoucí. Své zážitky zachytil formou krátkých vyprávění.

 

honzikovy-cesty2Jezdit vlakem den co den tam a zpět po stejných trasách se může na první pohled jevit jako fádní práce. To by ale vlak nesměl přepravovat lidské pasažéry. Pracovat s lidmi je nadmíru rozmanité, jak vyplývá ze slov autora. A každý, kdo s lidmi pracuje, bude jistě souhlasit. Když navíc člověk umí vidět krásu v maličkostech, brát s humorem i ty komplikovanější situace, pohotově reagovat na nepříjemné narážky, a ještě k tomu má sílu a motivaci vše sepsat, čtenáři se do rukou dostane knížka, která svým názvem evokuje všem známou Honzíkovu cestu Bohumila Říhy. Stejně jako Říhův Honzík zažíval denně nějaké to malé dobrodružství, také Honzík – Jan Rotrekl – překypuje všemožnými zážitky z cest.

 

Anotace knihy slibuje příběhy veselé, smutné, dramatické i bizarní. A neklame. Je až s podivem, co všechno cestující nevidí, když si v pohodlí domova zakoupí místenku, nastoupí, dostane kávu, vodu a časopis. Pravda, někdy se z pohledu nás cestujících vyskytnou situace, které nám nejsou příjemné. Ale to by byl jiný příběh… 

 

Stevardi s námi zažívají různé peripetie, aniž si to uvědomujeme. Nejčastěji slýchají požadavek na kávu, která je v nabídce palubního servisu zdarma. A když někdo toto lákavé přání tzv. vytuní, je schopen dle autora objednat si zdarma i latte bez mléka. Spolu s kávou dále pronikneme do tajemství, proč je téměř zázrak v Regiojetu objednat horkou čokoládu, proč nekuřácký vlak občas zapáchá kouřem z cigaret, proč vlaky jedoucí na Slovensko v Návsí nestaví, kdežto při zpáteční cestě na stejné trase zastavují, nebo jak je možné cestovat Regiojetem proti své vůli.

 

Jednou ve vlaku do Opavy s námi cestoval Michal Kavalčík alias Ruda z Ostravy. Co bylo pro něj horší, jel s námi, ale v žádném případě to neměl v úmyslu. Cestovala s námi jeho těhotná přítelkyně a on, coby správný gentleman, nastoupil v Praze do vlaku s ní, aby jí pomohl uložit zavazadla. O to větší bylo jeho překvapení, když se vlak dal do pohybu. Michal se vyděsil a nevěděl, co má dělat. Jediné, co měl v tu chvíli na mysli, že za dvě hodiny má být v televizi v živém vysílání nějakého pořadu. V Praze.

(ROTREKL, Jan. Honzíkovy cesty: Vlakvedoucí z lowcostu. Brno. CPress. 2022. s.118. ISBN: 978-80-264-4407-7)

 

Ze všech historek a minipřípěhů je asi nejdojemnější autorova svatba a nejsmutnější kapitola, která vypráví o opuštěné fence nalezené v prostorách WC se vzkazem, že se má personál o ni postarat. Děj jednotlivých příběhů se ale neodehrává pouze na palubě vlaku. Jan Rotrekl nás seznamuje i s různými místy na trase, která navštěvoval po pracovní době a oblíbil si je, a sdílí se čtenářem zážitky z teambuildingů, z ubytovny či z večírků.

 

Jan Rotrekl volí úsporný styl, v němž se čtenář ani nezamotá v ději, ani se neztratí v košatých metaforách. Krátké historky a epizody, které vypráví velmi svižně a opravdově, promlouvají  nejen k člověku znalému povolání vlakvedoucího, ale jistě potěší každého, kdo chce nahlédnout do zákulisí personálu oblíbeného žlutého vlaku. A až si při své příští cestě bude „objednávat“ kávu zdarma, určitě bude tolerantnější k nějaké menší časové prodlevě.

 

 

 

Název: Honzíkovy cesty. Vlakvedoucí z lowcostu

Autor: Jan Rotrekl

Nakladatelství: CPress

Místo vydání: Brno

Rok vydání: 2022

Vydání: 1.

Počet stran: 205

ISBN: 978-80-264-4407-7

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení