Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Barbara Davis – Poslední měsíční dívka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Každý máme v rodině tajemství, se kterým musíme žít. Někdy je to radost, dost často je to ale velká starost. Nejinak tomu je v rodině Moonových. Ženy tohoto rodu jsou silné osobnosti, které svému daru obětují opravdu vše. Je to ale potřeba? Kniha Barbary Davisové Poslední měsíční dívka je čtivý příběh o kouzlu i naději, o dávných zradách i o lásce.


knihaLizzy Moonová nechtěla nikdy na Měsíční farmě zůstat. V městečku, kde bydlela, se neustále o jejich rodině šeptalo, a ne vždy to bylo v dobrém slova smyslu. Rozhodla se tedy vydat se vlastní cestou a nechat rodinnou tradici bez pokračovatelky. Lizzy se odstěhuje do New Yorku a buduje svou kariéru v oblasti parfémů. Vede celkem obyčejný život, který má velkou výhodu v tom, že ve městě může být
anonymní a nežije s nálepkou, kterou nosila ve své rodné vesnici.

Lizzy je ale nakonec přinucena se do svého rodiště vrátit. Smrt její babičky a dědictví v podobě farmy si žádá její přítomnost. Lizzy se vrací do míst, kam už nikdy nechtěla vkročit. Na každé ploše pozemku na ni útočí vzpomínky a nutí ji přemýšlet nad svým životem a hodnotit svá rozhodnutí. Nepomáhá tomu ani fakt, že není ve vesnici vítána a mnoho obyvatel jí to dává viditelně najevo. Postupem času ale Lizzy zjišťuje, že ne všechno je tak černobílé, jak si myslela. Někteří obyvatelé rádi vzpomínají na její babičku a její léčivé bylinky.

„Judith Shrumová. Byla jsem velmi častá zákaznice vaší babičky. Vždy přesně věděla, jak mi pomoct. Byla lepší než sto doktorů, mám-li být upřímná.“ Judith se naklonila nad pultem a přešla do šepotu. „Všichni ti kecalové, co mají zřejmě patent na pravdu a o nebohých Gilmanovic děvčatech vědí všechno nejlíp, vůbec netuší, co říkají. (str.138)

Hlavní hrdinka postupně odkrývá tajemství minulosti, která tak moc působila na její současný život a ovlivnila mnohá její jednání. Lizzy zjišťuje, že i minulost se dá změnit, když bude správně jednat. Autorka Poslední měsíční dívky dokázala do jednoho příběhu vměstnat několik žánrů. Máme tu romantickou dějovou linku, která ale není příliš výrazná, objevuje se jen sem tam a příběh báječně dokresluje. Jsou tu prvky rodinného románu, kdy v popředí stojí Althea, babička hlavní hrdinky, která i po své smrti pomáhá své vnučce s jejím starostmi. To činí pomocí zápisků, které jí po sobě zanechala. V nich nalezne čtenář mnoho životních mouder, která si může vzít za své.

„Nebude to jednoduché. Vystoupit na denní světlo nikdy není snadné, ale právě to jsme povolány učinit. Musíme najít svou pravdu – ať je jakákoliv – a musíme ji žít bez ostychu, beze studu a bez omluv.“ (str. 376)

V neposlední řadě je tu i detektivní část románu. Ta se soustředí na smrt dvou děvčat – zločin, který nebyl nikdy uzavřen.

Román je komplexní a velice povedený. Mnoho různých součástí tvoří zajímavý celek a domnívám se, že zaujme velkou škálu čtenářů. Kouzlo, které je opředeno kolem rodiny Moonových, má velkou moc. Krásná obálka je jen třešničkou na dortu.

Autor    Barbara Davis
Název Poslední měsíční dívka
Překlad    Diana Rykrová
Nakladatelství    Metafora
Místo vydání    Praha
Rok vydání    2022
Vydání    1.
Počet stran    400
ISBN    978-80-7625-223-3

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení