Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Carmen Mola – Obřad

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Se španělskými detektivkami se příliš často nesetkáváme. Je to škoda, protože nápor amerických a anglických krimi poněkud brání v rozhledu. Tento stereotyp před nějakou dobou narušila severská škola kriminálních románů a určitě není náhodou, že v tom velkou roli hrálo nakladatelství Kniha Zlín, stejně jako v případě knihy Obřad podepsané jménem Carmen Mola.


knihaNení tajemstvím, že pod pseudonymem Carmen Mola se skrývají tři španělští spisovatelé – muži. Mají za sebou velmi úspěšnou kariéru, ale pro český trh je objevilo právě zmíněné nakladatelství Kniha Zlín. Obřad je jejich první knihou, ale je pravděpodobné, že se naši čtenáři dočkají překladu i těch ostatních.

Hlavní hrdinkou je inspektorka Elena Blancová, postava s velkým traumatem, které utápí v alkoholu a ve zpívání karaoke. Podobné typy detektivů nalezneme v mnoha románech, podle mého názoru však právě karaoke akcentuje úchylku španělské inspektorky. Je zajímavé, jak mužská autorská trojice dává důraz na ženský aspekt dění v románu, muži jako kdyby stáli poněkud stranou. Pravdou je, že Elena i její podřízená Cheska jsou silné osobnosti, jedna zarputilá, jdoucí neustále za svým cílem jak buldozer, druhá impulzivní, divoká, trochu jako neřízená střela. Ve čtenáři může hlodat podezření, že autoři do těchto postav vložili své erotické fantazie.

Detektivka disponuje vyváženou zápletkou, není přímočará, protože musí udržet napětí co možná nejdéle, ale není komplikovaná natolik, aby byla zcela absurdní. A také nic netají, překvapení čtenáře je na stejné úrovni jako překvapení detektivů. V tomto směru lze vytknout snad jen to, že závěrečné drama táhnou až na samou hranici, a to působí trochu kýčovitě.

Styl, v němž je Obřad napsaný, připomíná severskou školu, jak ji známe od Jo Nesbøho. Elena sice není tak ztracený případ jako Harry Hole, ale nemá k tomu daleko, je však velmi podobná brutalita vraždy i podrobnosti, které mají čtenáře šokovat do té míry, aby mu kniha uvízla v hlavě. Osobně to považuji za poněkud laciné, ale jak se zdá, na literárním trhu takový postup stále funguje.

Pokud se zaměřím na český překlad, zaráží mě, že originální název Cikánská nevěsta byl zaměněn na Obřad. Samozřejmě, že se nabízí, že se nakladatelství raději uchýlilo k titulu, který by v Česku mohl být méně kontroverzní. Ve Španělsku pravděpodobně tolik nevadí. Pokud už se z jakéhokoliv důvodu tak stalo a kniha dostala tak indiferentní název, mělo by toto slovo v textu více rezonovat. Ale tam se používá spíše „rituál“.

Kniha Obřad má potenciál zaujmout českého čtenáře, autoři vytvořili zajímavou postavu, komplikovanou a vášnivou, naznačili, že její motivace nepomíjí a stále bude fungovat jako motor, který ji bude pohánět. Vedle ní postavili další, nejen Chesku, o níž se zatím jen letmo zmínili, ale také Zárateho, který může ženskému prvku později zdařile sekundovat, zejména pro svou povahu. Ta ho nutí dělat věci po svém i v okamžicích, kdy musí překročit pravidla. Nevím, jestli se nakladatelství Kniha Zlín podaří udělat z autorské trojice Carmen Mola stejný fenomén jako z Jo Nesbøho, ale jistá pravděpodobnost zde je. Myslím si však, že by to různorodosti českého literárního trhu určitě pomohlo.

Název: Obřad
Autor: Carmen Mola
Překlad: Anna Melicharová
Nakladatel: Kniha Zlín
Rok vydání: 2023
Vydání: 1.
Počet stran: 352
Série: Případy Eleny Blancové 1.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení