Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Miloš Knor – K(n)oření života

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Po přestávce vynucené covidem vydali někteří stand-up komici knihy, jejichž texty navazují na jejich vystoupení či jsou jimi inspirované. Mezi ně se zařadil nově i Miloš Knor titulem K(n)oření života.


knihaTo, že by náhle všichni tito umělci začali psát a vydávat knihy, je však pouhý klam. Pokud se podrobněji podíváme na jejich bibliografii, uvidíme, že na poli psaného slova nejsou žádní nováčci. Pravdou je, že do širokého povědomí se dostali prostřednictvím televizních pořadů, nyní vysílaných společností Paramount. To je kouzlo médií, fungující i v dnešní době, kdy spoustu informací můžeme získat prostřednictvím internetu.

Vraťme se však zpět ke konkrétní knize K(n)oření života, souboru několika desítek glos, inspirovaných převážně jeho rodinným životem, ale také těmi nejobyčejnějšími autorovými zážitky. Právě všednost situací, do nichž nás Miloš Knor zavádí, dokazuje, že humor se skrývá doslova všude okolo nás a záleží jen na tom, jak ho dokážeme odhalit a servírovat svému okolí. Nechci tím ale tvrdit, že je autor šťastný člověk, když dokáže vesele komentovat i situace, které by jiný považoval za nepřekonatelně nešťastné.

Mezi oblíbené objekty Miloše Knora patří jeho manželka, u níž si všímá zejména jejích zálib a odlišností, vycházejících z toho, že pochází z jižní Moravy. Čtenář si však musí uvědomit, že značnou roli hraje autorská licence a text nutně nemusí korespondovat se skutečností. Jinými slovy – nemusí to být pravda, důležité je, že to dobře zní a čtenáře pobaví.

Podobně je nutno vnímat proslovy autorovy dcerky, které by s ohledem na její věk působily svou dokonalostí poněkud strašidelně, i když se na ně budeme dívat optikou hrdého otce.

V glosách K(n)oření života se odráží i podivná doba způsobená pandemií covidu. Měla vliv na náš všechny, každý ji prožíval jinak, avšak na umělce, závislé na veřejném vystupování, dopadla poměrně těžce a příliš jim nepomohla prohlášení o tom, že nejlépe tvoří hladoví.

Kniha však jasně demonstruje, jak velký vliv má na takový typ textů podání. Velký kus popularity Miloši Knorovi přinesl i způsob, jakým své glosy prezentuje publiku, a také formát stand-up komiky, pořad, na který se lidé chodí bavit a očekávají, že se jejich obyčejné starosti zlehčí a alespoň na okamžik bude možné zapomenout na to, jak vážné jsou. Proto jsou tak populární témata, která jsou tak říkajíc „ze života“.

Kniha je vytištěna na kvalitním lesklém papíru, na němž sice vyniknou ilustrace Evy Knor, ale poněkud komplikuje čtení při umělém osvětlení, trochu hází prasátka. Ve spojení s pevnou vazbou však působí téměř luxusně. Vzhled i obsah, který nezarmoutí, z výtisku dělají vhodný dárek pro široký okruh lidí.

Název: K(n)oření života
Autor: Miloš Knor
Vydavatel: CPress
Rok vydání: 2023
Vydání: 1.
Počet stran: 192
ISBN 978-80-264-4638-5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení