Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Lubomír Macháček – Vrchní komisař má rád Poirota

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Detektivní povídky jsou v současné době formát, který stojí trochu v pozadí, zastíněný množstvím kriminálních románů. Přesto jsou oblíbené, protože umožňují číst i pokud máme málo času. Lubomír Macháček napsal celou řadu povídkových sbírek s detektivní tématikou a tou nejnovější je Vrchní komisař má rád Poirota.



Devět povídek spojuje postava komisaře Bucka a nadporučíka Hložka. Jejich případy se odehrávají v Česku, většinou v prostředí, která jsou autorovi důvěrně známá. To je rys, který nacházíme i jeho ostatních knihách, ať už jsou to detektivní povídky, kriminální romány nebo texty jiných žánrů.

Sbírku otevírá povídka Skřivaní holky nezpívají, v níž se jedná o vraždu Bruna Ptáčníka a děj ozvláštňuje špaček Laudon, pojmenovaný po postavě velmi známé písničky. A tu se samozřejmě špaček naučil pískat.

Lubomír Macháček jde ve svých textech s dobou, proto nepřekvapí název další povídky Intimní selfíčko. Přestože i v ní jde o vraždu, vedlejší linka představuje komisaře jako zahrádkáře, kterého dokáže naštvat, když mu někdo vyplení záhon s jahodami.

Protesty proti chovu kožešinových zvířat jsou rovněž tématem těchto dní, nebo možná lépe řečeno nedávno byly. Proto se dostaly do další Macháčkovy povídky Klášterní vůně. Matky na přechodnou dobu zase zpracovávají fenomén náhradního mateřství. Jde o relativně novou záležitost, je závislá na pokroku lékařské vědy, ale přináší s sebou mnoho problémů psychologického ražení. Ty dokáže autor vzhledem ke své bývalé profesi velmi dobře uchopit a zpracovat.

Majetek bývá často důvodem ke sporům a také běžným motivem zločinů v reálném životě, ale samozřejmě také v literatuře. Tak tomu je v povídce Pohádka mládí, v níž majetek představuje vinohrad.

V titulní povídce Vrchní komisař má rád Poirota jde samozřejmě o způsob usvědčení zločince. Nevím, jak ve skutečné práci policie, ale v detektivkách to tak často probíhá. Výstižný název má i povídka Příběh z červené knihovny. Čtenář už zpočátku uhodne, že v něm půjde o lásku.

Ač jde o povídku předposlední, dostala název Poslední slovo. Smutný příběh uškrcené mladé dívky se odehrává na pozadí pěstounské péče a opět v ní najdeme sexuální motivy. Sbírku uzavírá text Včerejší lásky. Vražda v ní je poněkud bizarní a obraz oběti, která má do oka vraženou grilovací jehlu, dost brutální.

I když jsou detektivní povídky určeny spíše pro ukrácení volného času a čtenář nepožaduje velkou literární kvalitu, Lubomír Macháček se snaží držet laťku vysoko. Používá bohatý jazyk i metafory, které text oživují. Čtenáře zřejmě pobaví i neobvyklá jména postav, která autor rád používá. Ukazuje se, že i detektivky lze psát na dobré literární úrovni a neslouží jen pro nenáročnou zábavu.

Název: Vrchní komisař má rád Poirota
Autor: Lubomír Macháček
Nakladatelství: Togga
Vydání: 1.
Rok vydání: 2023 
Počet stran: 232
ISBN: 978-80-7476-268-0

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení