Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Miriam Blahová – Příběh akvamarínu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Jak daleká může být cesta k tomu, kdo je nám nejblíž? Bezútěšný a rutinní život Jasmíny změní náhodné setkání s Joachimem. Jasmína pochází z 21. století a Joachim z 19. století, přesto se potkají. Autorka Miriam Blahová na pozadí příběhu dvou duší ztracených na chvíli v čase přibližuje historii dřevařské kolonie v Lomné.

 

pribeh-akvamarinu2Jasmína žije s trochu sebestřednou ezomatkou, nemá kamarády a marně hledá práci. Nežije podle svých hodnot, ale nechává se spíše unášet přesvědčeními a nápady druhých lidí. Její život může změnit snad jen zázrak anebo neštěstí. Bude tím plížící se zákeřná nemoc, příchod Oskara anebo tajemného Joachima, který možná pochází z roku 1836?

Náhodné setkání přiměje dívku zajímat se o historii dřevařské kolonie v Lomné. Postupně otvírá své srdce nejen nejbližším, ale i dalším lidem. Konfrontace se smrtí jí umožňuje konečně začít žít. A pomalu zjišťuje, kým je a co by od života ráda. Nemůže totiž jen věčně snít, ale potřebuje se postavit osudu čelem a hrát s rozdanými kartami. Možná jí totiž přinesou štěstí, kdo ví?

Příběh akvamarínu vás zabaví na jedno či dvě příjemná odpoledne. Potrhla bych velmi barvitý styl psaní autorky, který vás dokáže přenést do popisovaného prostředí i nechat nakouknout do myšlenek jednotlivých aktérů. Z díla je také cítit silná fascinace autorky čistotou přírody.

Naopak velmi jemně je v knize Příběh akvamarínu naznačena drsnost života skrze život a vzpomínky Joachima. Sice se tu potkáme s pitím alkoholu, smrtí, těžkými zraněními, ale vše je popisováno tak nějak jemně, měkce. A také čtenář čas od času dostane připomínku toho, jak konzumně si dnes žijeme. Dřív pro lidi hostina znamenala, že bylo dost mléka, brambor a mouky. A co dnes? 

Zároveň vám kniha dovolí bloumat v historii ne tak známé české obce a přemítat nad tím, co je v životě důležité. Předpokládám, že název knihy Příběh akvamarínu nebyl vybrán náhodně. Akvamarín je kamenem odvahy, naděje a lásky. A to je přesně to, co Jasmína potřebuje.

Postava Jasmíny má hloubku, během čtení jí fandíte a trochu popostrkujete, aby se vymanila ze svých rutin a začala žít. I ostatní postavy jsou sympatické a ve svém chování i názorech uvěřitelné. Zatímco Oskara vnímám jako průvodce hrdinky, aby se řídila vlastním úsudkem a prioritami, Joachim jí pomáhá podívat se do svého nitra a otevřít srdce. 

I když je pravdou, že jsem občas při čtení váhala nad uvěřitelností postavy Joachima. Ani ne tak pro své názory nebo vyjadřování, ale kvůli jeho reakci na časový posun o dvě století. Na druhou stranu číst na sto nebo více stránkách, jak se s takovou situací vnitřně srovnává, by mě upřímně nebavilo.

A co se týká cestování časem? Možná nemusí jít vždy o obraceč času. A o co tedy? Nechte se překvapit v knize. Celkově příběh hodnotím kladně. Kniha mě mile překvapila. Navíc vám dodá příjemný pocit, že i v neštěstí se dá najít velký kus dobra. Stačí se jen otevřít, přestat se bát a začít žít. 

 

Autor: Blahová Miriam

Nakladatelství: Motto

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2023

Vydání: 1.

Počet stran: 288

ISBN: 978-80-267-2427-8

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení