Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Natalie Cox – Chce to dva

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Clem žije ve svém malém bytě v Londýně spolu se svým psem. Je to pes obřích rozměrů a jmenuje se Karlík Bucket podle hlavního hrdiny příběhu Karlík a továrna na čokoládu. Jsou dva a je jim spolu dobře. Clem pracuje v obchodě se sýry, který se nachází pod jejím bytem, a v tuto chvíli nikoho nemá. Už léta se marně snaží vysvětlit svému bývalému příteli, kde jsou jejich hranice. Kniha Natalie Coxové Chce to dva je oddechovkou, u které se zasmějete.


knihaS hlavní hrdinkou se čtenář seznámí ve chvíli, kdy se probouzí do nového roku. Silvestra trávila na gauči sama jen se svým psem. Bilancuje a přemýšlí o svém životě. Co by mohla změnit, aby se jí žilo lépe? Kromě svého koníčku bruslení na kolečkových bruslích nemá nic, co by ji pomohlo se nastartovat. Je to milá dívka, která se snaží žít vcelku normální život pomáhat svým blízkým. Ale má jednu malou chybu. Přitahuje k sobě průšvihy. Dá se říct, že nosí smůlu. A jak se to projevuje? Každý, kdo se ocitne v její bezprostřední blízkosti, začne mít problémy se svými úkoly i životními rozhodnutími. I sama Clem se často ocitá ve zvláštních situacích. Naštěstí se vždy nakonec všechno vysvětlí. Ale sedět v cele předběžného zadržení není určitě nic moc. A tam se Clem ocitne velkým nedopatřením tolikrát, že už ji na policejní stanici znají jménem.

Hlavní hrdinka mi hodně připomínala Bridget Jones. Sama se nepovažuje za moc krásnou, touží po lásce a manželství. Chtěla by mít lepší práci, ale ocitá se často v průšvihu. Jediný rozdíl vidím v tom, že zatímco se Bridget přecpává čokoládou, Clem utápí smutek v přejídání se kvalitním sýrem. Naštěstí má dobrou kamarádku, která ji nenechá na holičkách a pomůže jí i na její, nadneseně řečeno, zločinecké dráze. To už si ale budete muset přečíst sami.

Jistě se u čtení pobavíte. Není to jen román o hledání spokojeného života, ale jsou v něm i stopy detektivky a rozhodně i humoru. Není to kniha, která by čtenáři přinesla něco nového. Ale pokud hledáte něco, u čeho si odpočinete, tak se můžete vrhnout na knihu Chce to dva. Protože jak název napovídá, v životě to chce dva. Ať už se jedná o vztah partnerský, nebo jen kamarádský, kdy si máte komu postěžovat, nebo vztah pána a jeho psa, který je často nejednoznačný. Ti, co mají psa, mi dají za pravdu, že je někdy otázkou, kdo komu doma velí.

Pokud tedy patříte mezi ty, kteří holdují Bridget Jones a sami se často dostávají do nepochopitelných situací, určitě si knihu přečtěte. Budete s hlavní hrdinkou souznít a jistě ji budete i litovat. A budete jí přát, aby našla to, co hledá každý z nás. Život, kde budeme spokojeni sami se sebou. A věřte, že v tom je ta hlavní podstata štěstí. Protože pokud nemáte rádi sebe sama, pak nemůžete mít rádi své okolí.


Autor: Natalie Cox
Název: Chce to dva
Překlad: Klára Kolinská
Nakladatelství: Grada
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2023
Vydání: 1.
Počet stran: 352
ISBN: 978-80-271-3503

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení