Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jo Nesbø – Zatmění

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Od doby, kdy nakladatelství Kniha Zlín přivedlo na český literární trh norského spisovatele Jo Nesbøho, máme možnost si přečíst již třináctý svazek. Jeho český název je Zatmění a odehrává se z velké části v Harryho domovském Oslu.


knihaZpočátku detektiva zastihneme v jeho obvyklém rozpoložení, kdy raději vymetá bary, než by se zabýval nějakým vyšetřováním. Na tuto pózu jsme již od Harryho zvyklí, v detektivkách jde zpravidla o výraz drsného chlapáctví, v reálném životě bychom asi takového pozéra nejraději zabili na místě sami.

Způsob, jakým se Hole k případu dostane, je poněkud kuriózní, leč poskytuje záruku, že se opravdu bude snažit vraha vypátrat. Pracuje paralelně s oficiální skupinou policistů, zaměstnaný milionářem, který se hned zpočátku namane jako nejpravděpodobnější podezřelý. I když je jasné, že milionář nebude tím správným pachatelem, protože o čem by jinak bylo dalších pět set stran, ve čtenáři mnoho sympatií nevyvolá. Obecně lze říct, že kniha Zatmění neoplývá hrdiny, kteří by ve čtenáři vyvolali kladné emoce.

Autor představuje čtenáři relativně komplikovanou zápletku, pokud se týká vlastního zločinu, ale také způsob, jakým se Harry k případu dostává, je poněkud bizarní. Nesbø hledá způsob, jakým detektiva dostal do akce a aby si zároveň „zachoval tvář“, jak by se vyjádřili asiaté.

Se severskou detektivkou k nám přišly naturalistické popisy, nepravděpodobné nechutnosti, vyhřezlé vnitřnosti, odhalené tkáně, tělní tekutiny. Toho si plně užijeme i v kriminálním románu Zatmění. Užijeme si detailů, které bychom v textu ani nepotřebovali.

Knize se nedá upřít originální zápletka, aplikovat vztah parazita a hostitele v detektivce není špatné, přestože si nejsem jistý, zda by to v reálu fungovalo. Ale to není podstatné, detektivka slouží primárně pro pobavení, ukrácení času, poučení z ní čtenář získává jen v některých případech.

Pokračovat v sérii s Harry Holem není pro autora jednoduché, už ho vystavil mnoha utrpením, mnozí okolo něj zemřeli nepěknou smrtí, zřejmě už ho není kam posunout. Zdá se, že kniha Zatmění syndromem „nemožnosti posunu“ trpí a tím pádem se hrdina čtenáři psychicky vzdaluje.

Celek je však velmi čtivý, autor dokáže udržet napětí i nejistotu, na konci rozehrává tři paralelní linky, které mohou končit odhalením pachatele, správná však může být pouze jedna. Jo Nesbø je zkušený a zručný spisovatel, ví, jak vodit čtenáře po cestičkách, které sám vytýčil.

Autorkou českého překladu je Kateřina Krištůfková, stejně jako v předchozích textech. Jde tedy o osvědčenou a zkušenou překladatelku. Zvláštní však je, jak se českým překladem názvu knihy poněkud ztrácí pointa, v textu se několikrát zmiňuje pojem „krvavý měsíc“, proto by bylo lepší držet se doslovného převodu z originálu, který zní Blodmåne.

Série detektivek s Harry Holem je celosvětově úspěšná, populární je i u českých čtenářů. Přes nepravděpodobnost reálných detektivů s charakterem Harryho Holea se nedá upřít, že taková literární postava je charismatická a dobře zapamatovatelná. Vyvíjí se, což je klad i zápor a vnáší do série jistá omezení. V každém případě se příznivci tohoto detektiva budou vždy těšit na jeho další dobrodružství.

Název: Zatmění
Autor: Jo Nesbø
Překlad: Kateřina Krištůfková
Nakladatelství: KNIHA ZLÍN
Vydání: 1.
Rok vydání: 2023
Počet stran: 516
ISBN 978-80-7662-475-7

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení