Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: David Michie – Zákon karmy

1 1 1 1 1 (1 hlas)
obr

Představte si, že tím mnichem, který bydlí na kraji hory blízko malebného městečka, můžete být vy. Je to taková idealistická fikce, ale budete se u ní usmívat úlevou z toho, jak je fajn chvíli neobtěžovat mozek moderním životem, a také se smát hořkým smíchem nad naivitou celého příběhu. Ale když ono je to tak krásné, až by jeden brečel. Plakal hrůzou, smutkem a lítostí nad tím, že to takhle na světě nemůže být. Všude. Že nemůže každý být tím mnichem, který může žít svůj duchovní život a rozdávat moudrost.

 

 

zakon-karmyTolik ideálního světa, přesto to není přeslazený román
Kdo zná romány Davida Michieho (Dalajlamovy kočky nebo Kouzelník z Lhasy), tak asi tuší, jakou atmosféru kolem sebe umí autor vytvořit. V Zákonu karmy nejsou příběhy tříštěny zvířecími úhly pohledu, a syrově se tak věnujeme jen a pouze lidem, což může chvílemi působit jako bolestivá naivita pro člověka, který je vláčen tíhou moderního světa bez možnosti jakéhokoliv úniku. Protože tady opravdu pracuje spravedlnost a věci, odměny i následky přichází hned. To je tak ideální svět!
Nebo ne? I nad tím bude čtenář uvažovat…

Na druhou stranu právě to dělá z knihy to ideální čtení na dovolenou. Milovníci koček ale také zajásají, protože součástí příběhu je i siamská kočka Šanti.

Ukázka:
Čas od času natáhl láma ruku a pohladil Šánti lebedící si na prosluněném parapetu nebo vyhřívající se večer před plápolajícím krbem.
„No ovšem, toto je to nejkrásnější místo, nejvhodnější pro čekání, že ano, milá Šánti?“
A podrbal ji na nakrmeném bříšku. „Dokonalé místo pro naše vyčkávání.“
Na co přesně čekají, více nerozvedl. Jí to ale nevadilo, hlavně, že dál pokračoval tento příjemný čas. A pochopitelně, pokud pokračovalo drbání na bříšku.

A možná tedy čekají na to, až se celý svět změní a začne úřadovat sama karma. Jen si to představte. A co pak ty příběhy, které jsou tak modelové, až někdy neuvěřitelné! Ale kdyby to samé začalo ve vašem okolí... Ostatně právě to byla jedna z myšlenek, která mne napadla, když jsem měla knihu zpoloviny rozečtenou. Dobrá myšlenka k odpolednímu čaji…

Tříštěný příběh dělá z knihy lehké čtení pro menší časové úseky
Příběhy tu probleskávají před očima čtenáře, končí v nejlepším a za pár kapitol znovu začínají. Je to svěží styl, ale staromilec by možná raději každý příběh v samostatném oddílu. Ovšem celkově je dynamika příběhu rychlá, takže toto poskládání dějových linií jen podporuje to, že váš mozek si u čtení moc neodpočine. Je potřeba do sebe dostat zákon karmy, pochopit ho a alespoň cvičně si zkusit, jak by to vypadalo, kdyby karma fungovala téměř okamžitě.

Jakou chuť po sobě Zákon karmy nechá? Snad lítost, že to tak není… Snad úsměv nad laskavým příběhem a snahou autora poskládat lidské příběhy, jak nejlépe uměl.  Nechť každý ochutná a pak uvidí.

Zákon karmy
Autor David Michie
Překlad Petr Sumcov
Nakladatelství Metafora
Místo vydání Praha
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Počet stran 432
ISBN/EAN 978-80-7625-271-4
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení