Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Jitka Hloušková – Díky, Londýne!

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Jitka Hloušková se zabývá životním koučingem, pomáhá jednotlivcům i firmám, a to jak v českém, tak i v anglickém jazyce. Vydala také knihu Díky, Londýne!, která vyšla v roce 2022 v nakladatelství Pointa. Hlavní hrdinkou je vyzrála žena, která hledá sama sebe a cestu, po které by se chtěla dál vydat. Její kroky ji dovedou až do Londýna. Najde zde své štěstí? Bude zase spokojená se svým životem?


knihaTereza je učitelkou angličtiny na průmyslové škole. Má hodného manžela, dceru, co se chystá odjet na Erasmus do ciziny, a relativně uspokojivou práci. Kolem sebe kamarádky a docela klidný život. Když ale začne přemýšlet o svém životě, přijde na to, že rutina, do které zaplula, jí nevyhovuje. Chtěla by ještě něco zažít, cítit zase vítr ve vlasech a užívat si život, a nejen ho přežívat. A tak když dostane možnost, odletí na léto do Londýna, kde má pracovat v bilingvní rodině a naučit jejich děti českému jazyku. Tereza se této možnosti chopí a bere svou práci opravdu zodpovědně. Děti seznamuje nejen s jazykem, ale i s českou kulturou, a to tak, aby poznaly kořeny své české matky co nejlépe. Navíc se těší na čas, který bude mít jen a jen pro sebe, a doufá, že jí tato pauza pomůže a ukáže, kam směřovat v životě dál.

Londýn je pro Terezu velmi srdcovou záležitostí. Ještě jako studentka sem poprvé zavítala v osmdesátých letech. Zažila zde spoustu svých poprvé a poznala také zemi a svou kamarádku Claire. Díky tomu, že ochutnala, co nabízí svobodná země, toužila Tereza po dalších a dalších zážitcích. Často se sem pak vracela a z přátelství s Claire se vyklubalo to osudové, to, co vám pomáhá v těch nejtěžších chvílích.

Když je tady Tereza teď, vidí, jak hodně se změnilo. Co už je jiné a nikdy se nevrátí. Na oblíbených místech ji přepadají vzpomínky a ona se jimi ráda nechá unášet. Některé z oblíbených podniků ještě stojí, a tak si užívá doušek kávy tam, kde si ho užívala před mnoha lety. Něco je ale nové a ona ráda zkusí i to. Kromě toho potká i nového muže. Romantické dobrodružství, které rozhodně neplánovala, ji nutí přehodnocovat své priority a víc a víc přemýšlet nad tím, co chce ve svém životě změnit. Co nakonec zůstane a co nakonec z jejího života odejde nadobro, se dozvíte, když knihu Díky, Londýne! přečtete.

Hlavní hrdinka je vyzrálá žena. Má mnohé za sebou, ale věří, že mnohem více před sebou. Nechce zůstat v zajetých kolejích a s chutí si od života bere vše, co jí nabízí. Myslím, že by mohla být mnohým čtenářkám inspirací. Ať si každá rozhodne, v čem by pro ni změna mohla být dobrá a na co všechno jí ještě zbývají síly. Třeba vás Tereza inspiruje a i vy se vrhne do nějakého dobrodružství…

Knihu doporučuji. Má překrásný obal, samozřejmě tematicky věnovaný Londýnu. Je to na první pohled oddychovka, která vás ale donutí přemýšlet i sami nad sebou. A pokud milujete výzvy stejně jako Tereza, tak se třeba i vy rozhodnete něco změnit. Nikdy totiž není pozdě a vaše štěstí máte jen a jen ve svých rukách. Tady a teď můžete začít dělat to, co máte rádi, nebo zkusit něco nového, to je na vás.


Autor    Jitka Hloušková
Název Díky, Londýne!
Nakladatelství    Pointa
Místo vydání    Praha
Rok vydání    2022
Vydání    1.
Počet stran    288
ISBN    978-80-7650-705-0

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení