Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: B. A. Paris – Vězeňkyně

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Spisovatelka B. A. Paris není českému čtenáři neznámá. Do češtiny už bylo přeloženo pět jejích knih a novou – šestou – je Vězeňkyně. Jde opět, stejně jako v ostatních případech, o psychologický thriller, žánr, ve kterém, jak se zdá, se autorka cítí nejlépe.



Román Vězeňkyně se ve skutečnosti pohybuje na rozhraní zmíněného thrilleru a kriminálního románu, protože v něm jde o skutečný zločin. Přesto je vražda pouze základ, z něhož vychází další děj, i když začátek nic takového nenaznačuje.

Děj knihy se odvíjí ve dvou časových rovinách, které autorka jednoduše nazývá „Minulost“ a „Přítomnost“. Přímočarost a vůbec přítomnost těchto označení je možná projevem nedůvěry v pozornost čtenáře, což s ohledem na žánr možná chápu. „Přítomnost“ začíná únosem hlavní hrdinky a jejího manžela, retrospektivní ohlédnutí pojednává především o jejím unáhleném manželství, které netrvalo nikterak dlouho.

Pokud si někdo podle tohoto úvodu představí, že jde o klasickou kriminální konstrukci, v níž budou policisté bojovat o život unesené ženy, bude brzy vyveden z omylu. Autorka děj pojala úplně jinak. Mnohem důležitější je pro ni postava hlavní hrdinky, mladé ženy Amélie. Nejenže podrobně sleduje její dramatické životní osudy, cestu k samostatnému životu a jejímu snu studovat na univerzitě, ale sugestivně zprostředkovává čtenáři pocity unesené ženy.

Velmi dobře chápe, že osvobozením ze zajetí nic nekončí. Trauma, které následně oběť sužuje, může být v některých případech horší, než samotné věznění. Tento bod je v románu Vězeňkyně velmi výrazný a svým způsobem tuto knihu odlišuje od kriminálních románů, které považují vysvobození za šťastný konec.

Protože se Amélie nechce smířit s jednoduchým ukončením svého únosu a snaží se zjistit, co vše za ním bylo, může autorka děj rozvíjet dál a v něm předvést svou schopnost vyfabulovat komplikovanou zápletku, která však má svou logiku a „drží pohromadě“. Samozřejmě, že pokud autor zvolí uvěřitelnou linku příběhu bez krkolomných zvratů, bývá průhlednější, což platí i o románu B. A. Paris. Osobně to však pokládám za plus knihy.

Psychologický thriller s kriminální zápletkou Vězeňkyně je jednoduché čtení, určené spíše pro ukrácení volného času v době odpočinku, ale právě ta zdařile pojatá psychologická složka ho posouvá kvalitativně aspoň o kousek dál a částečně ho odlišuje od jiných kriminálních románů s podobným tématem. Autorka si právem vydobyla místo nejen na českém literárním trhu.

Název: Vězeňkyně
Autor: B. A. Paris
Překlad: Karolina Medková
Nakladatelství: Motto
Vydání: 1.
Rok vydání: 2023 
Počet stran: 352
ISBN 978-80-267-2484-1

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení