Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Charmaine Wilkersonová – Černý dort

1 1 1 1 1 (3 hlasů)

 

Dvě děti, jedna zemřelá matka a dědictví, které není úplně běžné. Kniha Černý dort autorky Charmaine Wilkersonové přináší mezigenerační příběh jedné rodiny, která se rozhodla žít trochu jinak a bojovat za sebe a svá práva. Jak moc se budou moct vymanit ze stereotypů, které o nich společnost má?



Eleanor Bennetová byla matkou dvou dětí. Byla to milující manželka, ochotná sousedka a milá žena, se kterou lidé rádi trávili čas. Po smrti svého muže si dovolila ještě jednou se zamilovat. Bohužel ale za svého života nestihla všechno, co chtěla a co potřebovala pro klid svého svědomí. Ve své závěti tak zanechala videonahrávku, na které vysvětlila svým dvěma dětem své počínání za života a svěřila se jim s celým svým životním příběhem. Její historie není tak jednoduchá a jasná, jak si její potomci mysleli. Je to spletité vyprávění plné nebezpečí a dalších vedlejších postav, bez kterých by se mnohé neudálo. Jak se s tím vyrovnají její děti? Budou si umět po ztracených a promlčených letech k sobě najít cestu zpátky? Nebo už je na všechno vysvětlování pozdě?

Kniha se může jevit jako další oddechová záležitost, kterou si vezmete na dovolenou. Opak je ale pravdou. Příběh je inspirován mnoha událostmi, které se opravdu staly. Dotýká se například rasové diskriminace i přijetí čínských přistěhovalců a jejich podniků na Jamajce. Jak moc může záležet na barvě pleti a postavení ve společnosti, bylo probráno v literatuře již nesčetněkrát, ale v knize Černý dort je toto téma opravdu silné. Postavy jsou propracované a uvěřitelné. Každá z nich je jiná a každá z nich nám přináší svůj pohled na danou situaci. Čtenáři dá tedy pořádnou práci vyznat se v tom, kdo je kdo, kdo zrovna vypráví a v jakém časovém úseku vyprávění se zrovna nachází. Když se ale zorientuje, užije si příběh o rodině, která si prožila opravdu hodně, ale zapomněla na fakt, že právě rodinní příslušníci vám mohou nejvíc pomoct. Nikdy nejste úplně sami a na to by neměl zapomínat nikdo z nás.

Oceňuji silné postavy, které se vydaly přes hranici své komfortní zóny. Ač už to bylo z důvodu bezpečnosti nebo jen kvůli tomu, že chtěli světu dokázat, kdo opravdu jsou. Myslím, že nezáleží na tom, jakou barvu pleti máme, odkud pocházíme, kdo nás porodil, co máme rádi, důležité je, že pokud něco opravdu chceme, jdeme si za tím. 

Krásně to shrnuje citát na přebalu knihy: „Nemůžeme si vybrat, kým se narodíme, můžeme si ale vybrat, kým se staneme.“ A to je pravda. Postavy knihy Černý dort se tím řídí. Občas jim chvíli trvá, než se vydají na tu správnou cestu a poslechnou volání svého snu, ale nakonec se jim to podaří. 

Kniha mě velmi překvapila. Je to silný příběh o rodinných vazbách i o podstatných tématech, z nichž některá stále lomcují naší společností. Je to vyprávění o tradicích a o tom, co všechno si v sobě přenášíme díky genetice. A i o tom, co zmůže jeden úžasně lahodný černý dort. Je to příběh, který vás dostane a donutí zamyslet se nad tím, jaké v životě máte štěstí. 

Černý dort
Autor Charmaine Wilkersonová
Překlad Dina Podzimková
Nakladatelství Metafora
Místo vydání Praha
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Počet stran 320
ISBN/EAN 978-80-7625-260-8
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení