Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Yrsa Sigurdardóttir – Kořist

1 1 1 1 1 (1 hlas)

 

Ledový vichr neúnavně bičující pusté pláně pokryté vrstvou sněhu. Islandská příroda dokáže ukázat svoji odvrácenou tvář i během letních měsíců, natož během zimy, kdy se denní příděl slunečního svitu měří v desítkách minut. Do ponurého a nevlídného prostředí plného mrazu, větru a přízraků zasadila svůj nový knižní počin královna severské krimi Yrsa Sigurdardóttir. Čtenářům předhodila Kořist

 

KoristČtveřice mladých Islanďanů se z neznámých důvodů vydá na výlet do zimní divočiny. Život v hlavním městě Reykjaviku v zimním období také není zrovna záviděníhodný, ale pořád lze využívat výdobytky civilizace a hřejivou společnost ostatních lidí. Lákáni vidinou netušeného dobrodružství využijí nabídky nadnesené v teple baru. Po ranním vystřízlivění začne plán nabývat reálných obrysů, ale nikdo nechce být za zbabělce a zavelet k ústupu. Vedeni drsným dobrodruhem zkoumajícím ledovce se pak skupina vydá do náruče zimní přírody. 

Souběžně s naší skupinou dobrodruhů zároveň sledujeme vedlejší dějovou linku strážce vojenské základny, který si samotu a práci na odlehlém místě vybral zcela dobrovolně. Zvládne jeho pochroumaná psychika pobyt na tak odlehlém místě, kde mu společnost dělá jen kočka? A zvířata jsou jak známo senzitivnější než lidé a místo milé uklidňující společnosti vnáší mazlíček do duše strážce ještě větší chaos a svým chováním přiživuje strach, který začíná nabývat nebezpečných rozměrů. Výplody zjitřené mysli nebo úkazy, které nelze vysvětlit stejně jako vytěsnit z hlavy? 

Yrsa svým čtenářům stejně jako pokaždé nabízí několik dějových linek, které v určitém bodu příběhu dojdou propojení. Po sérii s dvojicí Freya a Huldar je čtenář navíc ušetřen milostné zápletky, která autorce šla o poznání hůře než žánr krimi. Průvodkyní v ději je tentokrát záchranářka Johanna a její muž, shodou okolností vyšetřovatel. 

Autorka stejně jako pokaždé nabízí stupňované napětí, nečekané zvraty a nevšední příběh, který pokaždé přinese neotřelou zápletku. V Kořisti se opět setkáváme s hororovými prvky, které drásají nervy čtenáře na maximum. Pokud máte bojácnější povahu, není dobré číst tuto knihu večer o samotě. Představivost pracuje a může se stát, že nebudete mít odvahu zhasnout poslední rozsvícené světlo v domě. 

Yrsa opakovaně dokázala, že postavy v jejích knihách jsou obyčejní lidé se svými radostmi i starostmi, a to činí její příběhy uvěřitelnými a mimořádně čtivými. Pokud někdo ze čtenářů navíc na Island zavítal osobně, vcítí se do jejích knih o to více. Její líčení islandských přírodních poměrů není nikterak nadnesené a zcela odpovídá realitě. Yrse čtenáři uvěří každé slovo a její knihy se čtou na jeden zátah. Připravte si pohodlné místo a páteční večer, který se přelije do časného sobotního rána, může začít. Vaše Kořist čeká. 

Kořist
Autor Yrsa Sigurdardóttir
Překlad Lucie Korecká
Nakladatelství Metafora
Místo vydání Praha
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Počet stran 344
ISBN/EAN 978-80-7625-201-1
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení