Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Kristina Ohlssonová – Ledoborec

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Severská krimi je u nás oblíbená a dávno jsou za námi doby, kdy ji hlavně zastupovali spisovatelé Stieg Larrson či Jo Nesbø. Dnes je jich mnohem víc, například Kristina Ohlssonová. Její novou knihou je kriminální román Ledoborec.


knihaKniha začíná požárem dvou dřevěných chatek a smrtí jednoho starého muže. Vzhledem k tomu, že jde o zločin na velmi odlehlém místě s relativně malým počtem obyvatel, policisté, kteří ho vyšetřují, nemají příliš zkušeností s vraždami. Jejich kanceláří je karavan, což v zimních měsících ve Švédsku není zvlášť komfortní.

Policistka Maria a její kolega Ray-Ray se zpočátku v případu orientují jen stěží, nicméně postupně se jim daří složité vztahy rozplétat. V románu vystupuje ještě jedna důležitá osoba, tou je přistěhovalec August Strindberg. Autorka mu záměrně přiřkla jméno známého švédského spisovatele, občas to trochu ozvláštní děj.

August Strindberg je zřejmě pohledný muž, jedou po něm místní ženy, ale i jeden gay. Nu proč ne, jeden z hlavních hrdinů musí mít všechna nej. August se stává hybatelem děje jaksi mimovolně, nestojí o to, ale jakýmsi řízením osudu se všechny nitky sbíhají k němu. Jedna z nitek je i policistka Maria, s níž má vážný vztah nehledě na to, je je vdaná za násilníka, který momentálně sedí ve vězení.

Ještě se trochu orientujete? Asi ano, protože jsem počáteční rozdání karet pořádně zjednodušil a zpřehlednil. Tak tomu ovšem v kriminálním románu Kristiny Ohlssonové není. Počet postav, jimiž autorka začíná, je poměrně velký a všechny mají švédská jména, na která nejsme příliš zvyklí, přestože už u nás severské romány takřka zdomácněly.

Jak se policisté pomalu probojovávají spletí tajemství, čtenář se začíná lépe orientovat v postavách, takže nakonec už docela dobře ví, kdo je kdo a kdo je s kým příbuzný.

Společným rysem severských krimi (nejen severských) je jejich rozsah. Člověk má neodbytný pocit, že spisovatelé plní kvótu počtu znaků nehledě na účelnost obsahu. Počet vedlejších dějových linek je obrovský, ne všechny mají smysl. To vede k tomu, že vyprávění je velmi často retardované různými flashbacky či úvahami. Někdy mi to připomíná takové nezávazné žvanění v kavárně, kdy vypravěč neustále utíká od tématu se slovy „a to ti ještě musím říct!“ a stále v podstatě neříká nic.

Jediný způsob, jak v hlavě udržet jakous takous kontinuitu příběhu, je číst rychle, občas stránku jen přelétnout očima, jestli je na ní něco důležitého nebo jen nepotřebný balast. Při četbě knih takového typu, kdy nepodstatné složky převažují nad hlavním dějem, musíme předpokládat, že některé informace nejsou tak významné. To je podstatný rozdíl oproti knihám s uměleckými ambicemi či těm, jež pojednávají o vážných a znepokojujících tématech.

Kniha Ledoborec je určená spíše pro zábavu a ukrácení volného času, jako většina detektivek. Zápletka je velmi dobře propracovaná, některé nitky příběhu jsou však docela průhledné, čtenář rychle uhodne, kam vedou. Severské kriminální romány budou i u nás stále oblíbené a Kristina Ohlssonová se mezi nimi určitě neztratí.


Ledoborec
Autor Kristina Ohlssonová
Překlad Vendula Nováková
Nakladatelství Kniha Zlín
Místo vydání Praha
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Počet stran 520
ISBN/EAN 978-80-7662-516-7
Ediční řada August Strindberg

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení