Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Bianca Bellová – Transfer

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Čekání na letadlo sice nemusí být tak nekonečné jako čekání na Godota, ale ti, kteří často tímto dopravním prostředkem cestují, vědí své o zpožděních či o zrušených letech. Bianca Bellová si takové situace zvolila za základ své nové knihy Transfer.


knihaTransfer je formálně sbírka čtyř povídek, sjednocuje je však jakési pouto vznikající mezi lidmi čekajícími na letišti při přestupu z jedné na druhou leteckou linku. Samozřejmě že v reálném životě taková propojení vznikají jen zřídka, lidé se většinou věnují listování ve svých smartphonech, jiní si čtou, další se zase uzavřou do svého světa prostřednictvím poslechu ze sluchátek. Ale v literárním světě je možné všechno – muž může oslovit ženu, mohou se potkat známí, přátelé…

Sbírka obsahuje čtyři povídky nazvané podle hlavních hrdinů. Postupně se tak setkáme s Lindou, Michaelem, Davidem a Silvou.

Každá z postav prožívá něco, co by se dalo nazvat dramatickým. Samozřejmě, chápání životního dramatu je velmi subjektivní, většina lidí považuje své za to největší. Čtenář má možnost na ně nahlédnout zvenčí, ale nejde o to je posuzovat.

Autorka osudy svých hrdinů uchopila metodou „obyčejného života“. To znamená, že od zdánlivě banální situace postupuje do hloubky a teprve tam se ukáže, s čím vším lidé ve svém nitru zápasí, co vše museli potlačit, aby mohli žít relativně normálním životem. S touto optikou se však musíme ptát, co vlastně výraz „normální život“ znamená.

Po posledních prózách Jezero a Ostrov je Transfer knihou věnující se mezilidským vztahům bez dalšího přesahu, dotýkající se současných problémů. Přesto má dnešnímu čtenáři mnoho co říct. Čtenář ví, že se svou bolestí není sám. To je to vznosnější zdůvodnění. Přízemnější nám říká, že lidé jsou od přírody voyageři, chtějí nahlédnout do cizích životů, mají rádi příběhy pokud možno takové, z nichž si odnesou pocit, že oni jsou na tom lépe.

Problematika, jíž se Bianca Bellová ve svých povídkách dotýká, jsou velmi aktuální. Všímá si komplikovaných vztahů mezi matkami a dcerami i sexuálního násilí. Do svých příběhů vplétá často diskutované vydírání vysokoškolských studentek ze strany profesorů, ale také využívání svých předností, ke kterým se uchylují děvčata kvůli lepším známkám.

Z tohoto směru se trochu vymyká Davidův příběh, který po všech životních peripetiích prostě jen hledá člověka, který se setkal s Kerouackem. Možná právě on je z celé čtveřice nejšťastnější, přestože by se na první pohled mohl jevit jako nýmand. Opět jde o subjektivní vnímání vlastního osudu, které je podstatně důležitější.

Zcela jiného ražení je Silva, žena, o níž by se dalo říct, že patří jinému člověku než sama sobě. Přesto ji čtenář zastihne v úplně jiném stadiu existence a o její závislosti se dozví jen v jejím vnitřním monologu.

Vnitřní monolog je převažující metoda vyprávění, kterou Bianca Bellová používá. Není divu, mnoho z toho, co její hrdiny trápí, není pro cizí uši. Výjimkou je Linda, která svůj příběh líčí cizímu muži. Důležité však je, že se jedná o skutečně cizího muže, protože i to je zárukou anonymity. Vypráví, ale je to podobné zpovědi. Může o svém problému mluvit, ale bez rizika, že ji posluchač bude následně konfrontovat svou přítomností.

Bianca Bellová je skvělá vypravěčka. Předpokladem dobré knihy je však i schopnost pozorovat a vnímat svět, jímž je člověk obklopen. I to autorka vrchovatou mírou splňuje. Dívá se okolo sebe, dokáže vyhmátnout absurditu situace a její krátké a výstižné komentáře běžných situací na Facebooku jsou zábavné.

Její kniha Transfer se však neomezuje na plytké komentáře, ale jde do hloubky. I když její text není nijak rozsáhlý, je komprimovaný, nejsou v něm vycpávky, které sice navyšují počet stran, ale prakticky nemají smysl.

Název: Transfer
Autor: Bianca Bellová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2023
Vydání: 1.
Počet stran: 136
ISBN 978-80-275-1804-3

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení