Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Lucie Macháčková – Svatební historky

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Jednou mi někdo říkal, že svatby musíte buď milovat, nebo nenávidět. Ačkoliv si už nepamatuji, kdo to byl, jedno vím jistě – neměl pravdu. Proč? Protože na každé svatbě si můžete užít zábavu, potkat nové lidi, přijít na jiné myšlenky. Jasně, najdou se výjimky v podobě fiaska, ale na ty teď nemysleme. Díky Lucii Macháčkové, známé stand-up komičce, se můžete ponořit do historek týkající se svatebního veselí a upřímně se zasmát.

kniha
A tím upřímně myslím vážně upřímně. Historky jsou podávány, jako byste seděli v hledišti a autorku poslouchali naživo, nepředkládá vám jen tak děj, co se komu stalo. Zcela přirozeně jsou zařazeny vlastní zkušenosti a názory Macháčkové (ne všechny zážitky jsou její, čerpala od přátel, známých); využívá skvělé slovní příměry: „… neřešili jsme, že naše představy o ní jsou stejně kompatibilní jako androidová sluchátka s iPhonem.“ (MACHÁČKOVÁ, Lucie, 2023. Svatební historky aneb jak jsem se nevdala. Praha: Ikar, s. 11. ISBN 978-80-249-5189-8); jestliže použije vulgarismus (je jich pomálu), činí tak ve vhodnou chvíli.

Knížka není jen o krátkých stories, ukrývá v sobě typy nevěst při vybírání svatebních šatů, typické svatební bingo, co může pronést šílená nevěsta a mnoho dalšího. Asi vás nepřekvapí, že jestliže máte vlastní svatbu za sebou, s mnoha věcmi se ztotožníte a je pravděpodobné, že s mnoha jinými budete nesouhlasit.

Kdybyste se jenom přece cítili unavení z neustálých historek z veselek, rozluček se svobodou apod. (ačkoliv s tím už byste měli ke čtení Svatebních historek přistupovat), pak vězte, že autorka zařadila i ryze nesvatební zážitek, jímž je třeba její maturita z dějepisu. Toto nahlédnutí do soukromí Lucie Macháčkové není ojedinělé; „seznámíte“ se s některými jejími partnery, zjistíte, proč se ona sama nikdy, resp. zatím, nevdala, kolik že jí je let a také to, proč se jí ozývají někteří pozapomenutí přátelé z dob minulých.

Čtení historek ale nepřináší pouze radost, s přibývajícími stránkami vystupuje pár nepříjemností. Je jím třeba stereotyp pojmenovávat fiktivní muže a ženy Pepou a Marunou, a především neustálá přítomnost alkoholu. Vzhledem ke skutečnosti, že konzumace alkoholických nápojů je obrovský společenský problém a společnost je vyzývána k omezení, není úplně ok, aby celou knížkou prostupoval pozitivní přístup k alko pití a myšlenka, jak je super se opít. Protože přesně tenhle pocit po dočtení mám a svým způsobem to nutí po sklence k četbě této knihy sáhnout. A ne, zábavné historky nepřináší pouze alkohol (konec mravního poučení).

Nicméně nerada bych – a ani to nechci – končila negativem, protože celkově je tato sbírka historek fajnovým počinem, který si zaslouží vaši pozornost. Dá se číst v létě u vody, v zimě pod dekou; můžete si ji užít během jednoho odpoledne, nebo si ji rozkouskovat do více dní, záleží jen na vás, náladu vám zveden určitě. Nesmím opomenout, že se jedná o dílo určené spíše ženám a v neposlední řadě na příjemné tematické ilustrace, jejichž autorkou je Sára Kučíková.

Název: Svatební historky aneb Jak jsem se nevdala
Autor: Lucie Macháčková
Ilustrátor: Sára Kučíková
Nakladatelství: Euromedia Group, a. s., v edici Ikar
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2023
Vydání: 1.
Počet stran: 248
ISBN: 978-80-249-5189-8

Texty neprošly textovou korekturou.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení