Rozhovory

Co je „někdník“ LiSt, osvětluje Tomáš Tvrdý, iniciátor neotřelého projektu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
list

Před časem se na stolcích některých kaváren objevil složený list papíru o formátu A4, na kterém je napsáno LiSt a pod nápisem neotřelá ilustrace. Každý zvídavý návštěvník, který skládanku rozevřel, se dozvěděl, že v ruce drží „někdník“ LiSt, který čtenáři nabízí poezii, prózu a komiks (přesněji řečeno strip) v nevšední formě. Iniciátorem projektu, jehož druhé číslo se právě distribuuje do několika pražských kaváren a čajoven, je Tomáš Tvrdý, který se svými někdejšími spolužáky z Literární akademie „někdník“ vydává.



ttTomáši, myslím si, že by bylo dobré hned na začátku objasnit jak název LiSt, tak slovo „někdník“, kterého jste dokonce autorem.

Název LiSt je zkratkou dvou slov Literární Stagnace a zároveň je také pravdivým pojmenováním, protože náš LiSt se opravdu skládá pouze z jednoho listu papíru. Symbolika fíkového listu z biblického příběhu o Adamovi a Evě také není náhodná. Slovo někdník je spíš taková kulišárna, hříčka, díky které jsme se vylhali z pravidelného vydávání. Někdy se člověku psát chce, někdy holt ne. Někdy se sejde hodně materiálu a někdy se ho sejde málo. To se pak musí čekat. Ale někdy to přece vyjít musí, ne? 

Jste iniciátorem nového média, kdy vás napadlo obohatit stolky kaváren a čajoven o literární experiment? Kde jste se inspiroval a jak dlouho trvala cesta od nápadu k realizaci?

Prapočátek sahá až k prvnímu stupni základní školy. Pokoušel jsem se tehdy vydávat časopis pro své vrstevníky, ale bylo to fiasko, které jsem odpískal hned po prvním čísle. Uvědomil jsem si, že časopis nemůže dělat jen jeden člověk, i když má jeho máma v práci kopírku. Na střední škole proběhl druhý pokus – rovněž neúspěšný. Nevyšlo ani první číslo. A někdy v té době mě uhranulo zlínské literární leporelo BAGR. Obsahem velmi podobné LiStu, tištěné však na dlouhé pruhy křídového papíru. Dnes už bohužel zaniklé periodikum.

Musel jste hodně přemlouvat své kolegy, aby do „toho“ s vámi šli?

Po dokončení studia na Literární akademii vzniklo neurčité vzduchoprázdno, snad stesk po hodinách tvůrčího psaní, a to bylo třeba vyplnit. Naštěstí několik mých spolužáků trpělo stejným syndromem, a tak nebylo daleko od slova k činu a pak zpět ke slovu (tištěnému).

listJe jasné, že se redakce musí scházet a vybrat téma toho kterého čísla – kde se scházíte, jak často, kdo vybírá téma? Vy sám?

Nejprve jsme měli základnu jednou týdně v knihkupectví a vinárně Fantazie. Aktuálně dojíždíme individuální prázdninové nicnedělání (výhoda někdníku) a zvažujeme taktiku bludného Holanďana nebo střídavých schůzek v domácím pohostinství členů redakce. Témata vybíráme společně.

Jak váš nápad přijali majitelé kaváren a čajoven?

Pozitivně. Jeden z nich nám dokonce napsal, že ho náš projekt velmi zaujal, a slíbil nám podporu. Tak uvidíme. Možná se přidají i další.

Právě se distribuuje druhé číslo – kde najdeme adresy, na kterých si LiSt můžeme přečíst? Jak jej můžeme šířit dál?


Šířit můžete jednoduše kopírováním již existujících čísel. Další možností je stažení kýženého čísla LiStu v elektronické podobě z našeho webu www.literarnistagnace.weebly.com, kde rovněž naleznete adresy LiStumilných kulturních zařízení.

Máte ambice prosadit se i v dalších městech ČR?

Ano.

Očekáváte podněty od čtenářů? Nebo přímo jejich literární počiny? Jak a kde vás najdou?

Podněty a tvorba zvenčí může LiSt jedině obohatit. Stačí napsat na náš redakční e-mail: literarnistagnace(zavináč)gmail.com

ilustraceTomáši, pokud vím, jste také členem tvůrčí skupiny Hlava nehlava – kterých projektů této skupiny jste se účastnil?

Zatím jsem se podílel na třech projektech skupiny Hlava nehlava. A sice na sbírce detektivních povídek Ruce vzhůru!, sbírce erotických povídek Nahoře bez..., ...a dole taky, kterou jsem i částečně ilustroval, a sbírce hororových povídek Noční můry nespí. Nutno dodat, že LiSt je s tvůrčí skupinou Hlava nehlava úzce spjat. Všichni jeho redaktoři jsou také členy skupiny Hlava nehlava. V současnosti plánujeme sloučení LiStu a Hlavy nehlavy.

Vím, že máte blízko k ilustraci. Co vás láká víc – psaní, nebo kreslení?

Kreslení mě uchvátilo už coby caparta. Jakmile jsem v ruce udržel pořádně tužku a trefil se s ní na papír, případně vytapetovanou stěnu, byl jsem ve svém živlu. Ke čtení a hlavně k psaní literatury jsem se dostal až po základní škole ve svých učňovských letech. Nemůžu říct, co mě láká víc. Obojí má své.

Prozradíte nám svůj oblíbený žánr? Nebo si chcete zkusit úplně všechno a pak zvolit třeba jeden směr?

Literatura by měla být dle mého názoru hlavně osobitá. Žánry jsou pouhé škatulky. Nemusíte mít ráda detektivky, ale Raymond Chandler vás svým stylem odrovná. Stejně tak jako Neil Gaiman ve svých městských fantasy románech.

Co chystá Tomáš Tvrdý pro čtenáře, kromě dalšího čísla někdníku LiSt? Knihu, ilustrace, komiks?

Ze společných projektů skupiny Hlava nehlava vypadá zatím nejnadějněji sbírka sci-fi povídek s pracovním názvem Česká apokalypsa. Jinak mám v šuplíku rozpracovanou novelu o povrchnosti vztahů. Tak trochu Romeo a Julie ze současnosti. Taky už delší dobu zvažuji přepracování své bakalářské práce v experimentální povídkový román. Dále pracuji na scénářích pro počítačovou hru a amatérský zombie horor. Láká mě ilustrovat si vlastní knihy.


Jak vidíte z Tomášových odpovědí, je na co se těšit. A pokud usednete v nějaké čajovně či kavárně (zatím jen v Praze), podívejte se, zda na stole nenajdete složený list papíru s názvem LiSt, určitě do něj nahlédněte. Možná vás překvapí, kolik žánrů a stylů najdete na relativně malé ploše.

Zbývá jen poděkovat za rozhovor a netrpělivé očekávat nové LiSty, knížky, ilustrace. Tomáši, hodně štěstí…

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení