Rozhovory

„Zájem o magii mě přivedl k fantastice,“ přiznává Petra Neomillnerová

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

V nakladatelství Epocha právě vychází Petře Neomillnerové další kniha o rusovlasé čarodějce Moire. Po čtyřech letech se oblíbená česká autorka vrací k Písním čarodějky druhým dílem Hon na lišku, tak jsem si pro ni připravila pár otázek.



pnCo můžeš čtenářům prozradit o svém novém románu Honu na lišku, nač se můžeme těšit?

Oproti prvnímu dílu přibylo akce i intrik, mocenských bojů a nečekaných aliancí. I vyprávěcí postup jsem tentokrát zvolila trochu jiný.

Jak těžké je se po delší době vrátit k Moire, naladit se na její charakter, mluvu a emoce?

Bylo to hodně těžké, ani ne tak kvůli naladění na Moire, roli spíš hrála poměrně dlouhá doba, která uplynula od napsání prvního dílu. Nakažení byli mou románovou prvotinou, dneska už přece jen vidím některé věci, zejména z hlediska řemesla, jinak.

„Odskočíš“ si po Honu na lišku k jiné sérii, nebo čtenáři mohou brzo očekávat třetí díl Písní čarodějky?


Pravděpodobně si od Moire odskočím jen k Moire, každopádně se uvažuje o povídkové sbírce z Moiřina světa, která by mohla vyjít dřív než třetí díl Písní čarodějky.

Mohla by se teoreticky potkat Moire s Lotou, nebo to je jiný svět a jiná doba?


Nepředpokládám, že by se někdy potkaly, i když se pohybují ve světech, které mají styčné body.

V Epoše ti nedávno vyšel Magický herbář a před ním Magický zvěrokruh. Je to pro tebe odpočinek od beletrie, nebo naopak beletrie je odpočinkem od knih o magii?

U magických knih odpočívám, jsou to takové moje „kuchařky“.

Využíváš poznatky sesbírané pro knihy o magii i do svých beletristických knih?

Určitě. Svým žákům v hodinách tvůrčího psaní vždycky říkám „pište o tom, o čem něco víte“ a sama tak taky činím   Dá se říct, že zájem o magii mě k fantastice přivedl a některé zážitky znám z praxe. Ono věštit na středověkém trhu, nebo v nákupním centru na Novodvorské není takový rozdíl. Každopádně „čaroděj tvrdý chleba má“, to jsem si ověřila.

S autorkou rozprávěla Renata Heitelová.

knihy


Oficiální anotace zmiňovaných knih

Hon na lišku


Čarodějka Moire byla zvolena představenou Bratrstva, ale stejně pevné jsou její vazby k Layele, sektě válečných čarodějů. Přesto není šťastná. Vztah s Desmondem, jejím přítelem a milencem, prochází těžkou zkouškou, navíc čelí neustálým útokům ze strany neznámého nepřítele. I proto se Moire rozhodne zúčastnit bojů v Posensku. Čarodějka, nejistá si sama sebou, zuří a její hněv si nezadá s řáděním živlů.
Na sérii povídek o Moire a Desmondovi a na román Nakažení navazuje Petra Neomillnerová knihou Hon na lišku, další temnou fantasy, která je zároveň prostřední částí trilogie Písně čarodějky.

Magický herbář

Kapesní průvodce světem magických rostlin
S rostlinami je spojena naše existence, provázejí nás od narození až do konce života, poskytují nám potravu i přístřešek a naši předkové, kteří byli s přírodou v bližším sepětí, než jsme my dnes, si to dobře uvědomovali a lépe než my dokázali vycítit sílu, která v rostlinách je, pracovat s ní a užívat ji ke svému prospěchu. Kapesní herbář magických rostlin nemá ambice zasvětit vás do všech tajů přírody, může však být prvním průvodcem, který vám rostliny představí tak, jak je ještě neznáte, a poskytne vám praktický návod, kdy a proč byliny sbírat a jak je jednoduše používat v tradiční magii. I dlouhá cesta začíná prvním krokem…
Ilustroval Jiří Petráček.

Magický zvěrokruh

Pod vládou Slunce a Měsíce
Atraktivní a oblíbené téma zpracované tentokrát poněkud netradičně, a to s ohledem na nedisciplinované zplozence jednotlivých znamení. Kniha z pera respektované a populární autorky se velmi čtivým a osobitým způsobem věnuje nejen charakteristice jednotlivých znamení, včetně některých atributů každého znamení, ale zabývá se také vzájemnou (ne)přitažlivostí jednotlivých znamení. Samostatnou kapitolu knihy tvoří Lunární magie, která čtenářům mj. nabídne i pár osvědčených kouzel pro každou fázi Luny.
Ilustroval Lubomír Kupčík.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení