Rozhovory

Rozhovor s Kristinou Hlaváčkovou

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
il

Kristina Hlaváčková je začínající autorka, která se kromě psaní věnuje překladatelství, keramice a také studiu. V dětství žila několik let v Nigérii, kde začala rozvíjet svůj talent, kterým psaní rozhodně je.


kristinahlavackovaCo vás inspirovalo k tomu, abyste napsala knihu?

Miluju knihy. Ráda čtu a baví mě vymýšlet příběhy, takže píšu od doby, kdy jsem se to naučila. Napsat a vydat knihu bylo mým snem už odmalička. Příběh Eleny a Charlika jsem měla dlouho v hlavě. Šlo jen o to začít ho pořádně psát.

Proč zrovna draci?

Draci mě fascinují. Vždy jsem o nich měla hodně jasnou představu a chtěla jsem je ukázat tak, jak je vidím já, jak fyzicky, tak povahově. Líbí se mi jejich magická podstata, jsou krásní, majestátní a nepochopení. Je pro mě zajímavý střet jejich světa s tím lidským.

Máte v plánu napsat další knihy?

Určitě. Jak jsem jednou dokázala dotáhnout jednu do konce, už mě nic nezastaví. Baví mě to. Druhý díl Dračích očí je napsaný, chybí mu jen několik posledních úprav. Množí se mi poznámky ke třetímu dílu a začínám ho psát. Nápadů je hodně, začínám rozpracovávat další námět, který nemá s Elenou a Charlikem nic společného.

Proč je hlavní hrdinkou zrovna osmiletá holčička?

Věk hlavní hrdinky záměr nebyl v tom smyslu, že jsem se chtěla výrazně rychleji dostat k příběhu, který se mi plně rozvine v druhém díle. Nakonec jsem ale zjistila, že potřebuji některé věci vysvětlit. Nelíbilo se mi napsat to stylem „tady máte proroctví a mocnou čarodějku“ a nechat to tak. Navíc mě začalo bavit psát malá Elenina dobrodružství a kniha se mi natáhla. Původně měla být malá maximálně dvě kapitoly. Ve výsledku z jedné zamýšlené „knihy“ bude trilogie.

Čemu se v současné době věnujete?

Dělám office managerku v architektonické firmě, studuji na Univerzitě Karlově, překládám, občas učím keramiku, ale to je skutečně pro zábavu.

Kromě psaní se věnujete překládání, co vás na tom baví a které jazyky vlastně překládáte?

Překládám angličtinu a češtinu oběma směry. Je to svým způsobem tvůrčí práce s jazykem. Je to komunikace, spoustu se toho dozvím. Měla jsem příležitost zúčastnit se několika hodně zajímavých projektů.

Je těžké vydat v České republice první knihu? Kdo vám s tím pomohl?

Pokud si vydání knihy nefinancujete a nezařizujete sami, je to hodně těžké. Měla jsem ohromné štěstí. Z toho, co vím, do nakladatelství chodí obrovské množství rukopisů a co si budeme povídat, neznámý autor je pro nakladatelství střelba naslepo. Měla jsem štěstí, že bratránka napadl zrovna Fragment a podařilo se mi zaujmout.

Jakým čtenářům je Čarodějka určená?

Pro milovníky fantasy a dobrodružství všech věkových kategorií. Sama sobě jsem si to víc nespecifikovala. Nejmladšímu spokojenému čtenáři, o kterém vím, je 9, nejstaršímu přes 70. Věkově bych vzhledem k ostatním dílům Dračích očí raději řekla 11+, ale dnešní děti jsou v mnoha ohledech vyspělejší, než byla moje generace.

Máte svého oblíbeného hrdinu?

Smrť, Samuel Elánius a Bábi Zlopočasná ze Zeměplochy, Hoppalong Cassidy z westernů L. Lamoura, Joe Leaphorn z knih Tonyho Hillermana, Indiana Jones, detektiv McClain, Brumbál z Harryho Pottera, Adam Dalgliesh, Miss Marple, Wolverine.

Máte ve svém volnu čas číst? A pokud ano, co ráda čtete?

Teď momentálně čtu hlavně povinnou literaturu do školy, na beletrii moc času skutečně není, ale neustále s sebou nosím knihu, abych si mohla číst alespoň v metru a v tramvaji. Pokud mám příležitost, čtu hodně a ráda. Nejoblíbenější jsou Agatha Christie, Terry Pratchett, J. R. R. Tolkien, Tony Hillerman, P. D. James, Dan Brown, Patricia Cornwell a spousta dalších. Jinými slovy: detektivky, fantasy, westerny, dobrodružné, thrillery.

Mohou se s vámi čtenáři někde setkat?

Zatím se veřejně příliš nevyskytuji. Čarodějka je přeci jen prvotina. Rozhodně se ale nebráním případným besedám nebo podobným akcím. Uvidíme, jak se situace vyvine. V současné chvíli funguje profil na Facebooku a čerstvě spuštěné stránky.

Co chystáte do budoucna?

Momentálně jsou na pořadu dne druhý a třetí díl Dračích očí. Další nápad je opět fantasy, láká mě skloubení našeho reálného světa s tím magickým. Psát mě baví a byla bych ráda, kdybych v tom mohla pokračovat. Uvidíme, jak se bude dařit.

Autorce moc děkuji za rozhovor a přeji jí do budoucna ve škole, v psaní i v životě jen to nejlepší.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení