Rozhovory

MICHAELA BURDOVÁ: Chtěla bych vytvořit komiksovou knihu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
autorka

Michaela Burdová je ve svých pětadvaceti letech vyhledávanou autorkou fantasy knih pro děti a mládež. Svou první knihu publikovala již v devatenácti letech a v současnosti má na kontě jedenáct knih, přičemž nejprodávanější je pravděpodobně Syn pekel.

 

zenaSvou první knihu jsi vydala v devatenácti letech, přemýšlela jsi někdy nad tím, že bys mohla vydat knihu? Že by se to mohlo podařit? Dál jsem se na tvých stránkách dočetla, že jsi tvořila komiksy, věnuješ se jim i nyní? Příležitostně nebo vůbec? Nenapadlo tě někdy vydat případně i knihu komiksů? Souhlasíš s tvrzením, že kreslení uvolňuje mysl?

Po pravdě jsem nad tím nepřemýšlela nikdy, byl to takový pokus - buď mě to bude bavit, nebo ne. A začalo mě to bavit strašně moc! Tak jsem se rozhodla, že se chci psaní věnovat, ale stejně jsem nedoufala, že mi mou knížku vydají. Ale ono se to povedlo!

Komiksy jsem tvořila kdysi dávno, ale určitě bych se k tomu chtěla vrátit a vytvořit komiksovou knihu. Zatím ještě nenadešel ten pravý čas, ale myslím, že by to mohlo být brzy. A ano, souhlasím, kreslení a malba jsou úžasným relaxem.

Vzpomínáš někdy na svá blogerská léta strávená na Blog.cz? Na dobu, kdy jsi byla blogerkou? Vracíš se na někdy nostalgicky na své blogy a prohlížíš články, povídky, co jsi na ně napsala?

Ano, moc ráda vzpomínám a moc ráda se k tomu vracím, byla to úžasná léta! Byla jsem opravdu šťastná a nadšená, sice jsem už skoro dokončovala Strážce dobra, ale lidi na blogu byli moji úplně první čtenáři a já byla tolik vděčná za jejich ohlasy! Povídky hlavně ze světa Harryho Pottera mě moc bavily, bylo to úžasné období a jsem ráda, že mé povídky mohou zůstat čtenářům dostupné i dnes.

Jak vlastně probíhá proces vydání knihy? Mohla bys ho popsat?

Hlavní je mít hotový rukopis. :) Potom se zašle do nakladatelství - pokud je to váš první rukopis, u každého nakladatele to chodí jinak, většinou ho chtějí poslat přes e-mail, ale někde požadují poslat celý rukopis poštou vytištěný. Potom čekáte, až se vám ozvou, zda ho vydají. Může to trvat až 3 měsíce. Pokud ho schválí, dostanete svého redaktora, který s vámi rukopis probírá, je zapotřebí spousta úprav, takže se k příběhu budete několikrát vracet.

Bývají 2 korektury a po té poslední je rukopis připravený k vydání. Také se ještě domlouvá název knihy, nakladatelství váš název nejspíš změní, pokud se jim nebude líbit. A pak jen čekáte, až kniha půjde do tisku a na pulty knihkupců. A samozřejmě k vám do Vašich rukou. ;-)

Někde jsem slyšela, že by se napoprvé neměl rukopis posílat celý, jen pár kapitol, jak jsi to vlastně měla ty, když jsi do Fragmentu posílala první díl Poselství jednorožců? Zaslala jsi jim jej celý? Jak dlouho jsi čekala ty, než se ti dostalo odpovědi, že tvou knihu vydají?

To je těžké, protože nakladatel chce celou knihu, podle mě nikdy nestačí ukázka, takže autor nemá moc na vybranou. Já také posílala celou knihu. Z Fragmentu se mi ozvali už během 14 dní, že se jim Jednorožci líbí a chtějí je vydat. :)

V lednu jsi vydala již svou jedenáctou knihu. Co vím, tak dál plánuješ příběh o Snížkovi. Máš ale momentálně rozpracovaného něco nového?

Ano, Volání sirény – Pomsta. Jinak se teď hodně věnuji olejomalbě a také rozmýšlím další fantasy příběh. Uvidíme :) Dále se chystám znovu na Slovensko, protože v roce 2015 mi vychází další dva díly Poselství jednorožců.

V souvislosti s Poselstvím jednorožců jsem se chtěla zeptat, zda máš někdy v budoucnu v plánu zveřejnit nějakou bonusovou povídku, která by tento příběh definitivně ukončila? Nebo sis nechala "zadní vrátka", jen pro případ? Nechtěla bys vydat dodatkovou knihu k Poselství jednorožců?

Bonusovou povídku jsem již psala a to k vydání Kompletu Jednorožců, můžete si ji přečíst jak na mém webu, tak na stránkách nakladatelství Fragment. Knihu nechystám, ale možná bude knížka o Snížkovi, kde se objeví i postavy z Poselství jednorožců. ;-)

Plánuješ někdy napsat i něco jiného, než fantasy? Napadlo tě někdy, že bys napsala knihu - nebo jenom povídku - jiného žánru?

Určitě ano, plánuju horor. :) A také nějakou pohádku pro nejmenší. A taky komiks. Je toho hodně, co mám v plánu udělat.

Můžeš jemně nastínit, o čem bude tvá příští kniha?

Připravuji příběh o kočkorohovi Snížkovi z Poselství jednorožců, bude to spíš humornější, pohádkovější fantasy, kdy se vrátí i postavy z Jednorožců. Také přemýšlím nad novou fantasy sérií.

Co si myslíš o e-knihách? Vím, že ti minimálně jedna kniha vyšla v elektronické podobě, ale co ti přijde lepší? Co bys doporučila autorům, kteří již mají dopsané dílo?

Všechny mé knihy vychází také v elektronické podobě a vyšla mi také e-povídka Terienina minulost (databook.cz). Já proti e-knihám nic nemám, ačkoli samozřejmě se nemohou rovnat tištěným knihám. Myslím, že e-kniha je takové zpestření a hodí se pro ty, kteří tráví většinu času na počítači. Také je to skvělý krok pro první vydání knihy, protože e-knihu můžete vydat zdarma nebo velmi levně, a dostat tak svůj příběh mezi první čtenáře. E-kniha ale podle mě nikdy nikdy nenahradí ten krásný pocit z tištěné knihy, kterou můžete držet v ruce.

Chystáš v nejbližší době nějaké besedy či autorská čtení se svou novou knihou? Podle čeho vybíráš města, kde jsou pořádána? Dá se tomu nějak pomoct?

Mám naplánovaných několik besed, na které se už moc těším! Města si nevybírám, většinou mě kontaktují knihovny z různých koutů ČR a domluvíme se. :)

Je o tobě známo, že máš ráda pejsky, pomáháš v útulku a přispíváš do projektů spojených s ochranou zvířat. Máš ale vlastního psa, respektive psy? Nebo všeobecně nějaké domácí zvíře?

Ano, snažím se co nejvíce angažovat v ochraně zvířat celkově. Dnes už doma máme pouze jednoho pejska, našeho Jessíčka, vzala jsem si ho z útulku jako štěňátko. Měli jsme 3 pejsky, ale už došli svého klidu. Mívali jsme také králíčky a morčátko a rybičky. Do budoucna ale s přítelem plánujeme 5 pejsků, želvu suchozemskou, morčátka a mini prasátko. :)

Co je na psaní asi to nejtěžší? A jak ses k němu vlastně dostala? Měla bys nějaké rady pro své čtenáře, kteří se věnují psaní?

Ke psaní jsem se dostala úplnou náhodou. Začala jsem, když mi bylo krátce 16, nikdy dřív jsem nečetla, nepsala, literatura mě nezajímala… ale ráda jsem vymýšlela příběhy a kreslila komiksy.

Potom jsem se zamilovala do fantasy světa a tak jsem si řekla, že bych mohla zkusit napsat svůj příběh. O jednorožcích jsem přemýšlela dlouho. V té době jsem začala hodně číst a psaní mě naprosto pohltilo.

Pro mě je na psaní nejtěžší asi začátek. Když začínáte psát nový příběh. Začátek je hodně důležitý, takže si chci pokaždé dát záležet a než se do nového příběhu plně ponoříte, než jste opravdu spokojení, chvíli to trvá. Velmi těžké jsou také závěrečné škrty. Vyhodit kusy textů se vám vůbec nechce, ale mnohdy je to zapotřebí. Moje rada pro vás, kteří píšete, by byla asi taková: pokud vás to opravdu baví a chcete to dělat, pište pořád a pořád a pište hlavně srdcem.

Kam bys to jednou chtěla dotáhnout? Jako spisovatelka i jako člověk.

Právě pracuju na svém velkém snu, který zatím neprozradím, ale je opravdu velký a jsem blízko. Všichni se to dozvědí. :) Jako člověk na sobě neustále pracuji, zajímám se hodně o osobní rozvoj a čtu hodně knih s tím spojených, také se chci v budoucnu ještě více angažovat v pomoci a ochraně zvířat, to je pro mě velmi důležité.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů v psaní.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení