Rozhovory

Co je Knihobit?

1 1 1 1 1 (1 hlas)
il

Knihobit je začínající nezávislý projekt nadšených knihomolů pro ostatní milovníky knih. Provozovatelem je Martin Baláž, asistentkou a dlouholetou přítelkyní Martina je Veronika Pavlíková.


logoProjekt Knihobit je teprve na začátku, ale už nyní ho přes Facebook sdílí mnoho čtenářů, a proto bych se vás ráda zeptala, jak si představujete, že bude probíhat? Jak vás vlastně samotný projekt napadl?

Uživatelé se u nás zaregistrují, vyplní si v uživatelském profilu svoje preference - jestli rádi čtou krimi, romantiku, fantasy a podobně, objednají Knihobita a pak se už jen můžou těšit, jaká překvapení jim balíček každý měsíc přinese. Každému ze zákazníků vybereme vhodnou a kvalitní knížku vydanou v ČR v posledních 60 dnech. Součástí balení bude i několik drobností, knižních doplňků a třeba i pár slevových poukázek - zkrátka vše, o čem si myslíme, že by se čtenářům mohlo líbit.

Inspiraci jsme našli hlavně v zahraničí, kde se podobné služby pomalu rozjíždějí a slaví úspěch. Většinou se ale zaměřují jen na jeden žánr a jednu vybranou knihu za měsíc a balíčky se rozesílají zájemcům po celém světě. Protože my cílíme pouze na CZ/SK publikum, rozhodli jsme se, že bude lepší nabízet přidanou hodnotu v knihách vybraných každému na míru.

Když jste projekt začali vymýšlet, měli jste už určitou představu, jak bude vypadat, nebo jste se tím zabývali až v průběhu? Jak vlastně takové vytváření podobného projektu probíhá? Je to náročné na přípravu?

Měli jsme celkem jasnou představu. Samozřejmě některé věci ladíme v průběhu a podle ohlasů. Příprava projektu nám zabrala asi měsíc a to asi hlavně díky naší nezkušenosti se startupy obecně. Protože si zrovna netykáme s tvorbou webu, hodně nám v tomto směru pomohla služba WPCurve, která za relativně malý měsíční poplatek nabízí neomezený počet menších webových prací. Od vybraných maloobchodníků jsme nakoupili doplňky do balíčků, začali být aktivní na sociálních sítích a nyní se soustředíme na vyřešení legislativních otázek, přípravu registračního systému, tvorbu objednávkového formuláře a dalších drobností, aby bylo vše připraveno na spuštění 18. května.

Myslíte si, že vaším projektem můžete přivést mnoho lidí ke čtení? Jaké vlastně máte ambice?

Zaměřujeme se primárně na lidi, kteří už nadšenými čtenáři jsou. Byli bychom rádi, kdyby naše služba měla nějaký větší “obrozovací” efekt, ale není to náš hlavní cíl. Tím je co největší počet nadšených uživatelů, kteří se rádi vracejí. Prvotní reakce knihomolské komunity nás při oznámení Knihobita velice příjemně zaskočila a udělala nám ohromnou radost, máme proto tu nejlepší motivaci takto vynaloženou důvěru svým fanouškům oplatit.

Máte dojem, že mladá generace nečte, nebo jste toho názoru, že už se ke knihám začíná vracet? Kdybyste mohli ovlivnit nějakého zapřisáhlého nečtenáře, aby si přečetl knihu, co byste pro to udělali?

Z dnešní mladé generace máme v tomto ohledu spíše pozitivní dojem. Nezanedbatelný podíl na vzestupu popularity knížek u mladých lidí náleží obrovskému úspěchu sérií Harryho Pottera, Stmívání a Hunger Games. Velkou zásluhu na zvýšené oblibě čtení má samozřejmě i příchod elektronických knih na trh.

Zatvrzelí nečtenáři nejsou navyklí vydržet u knihy delší dobu, v dnešní době Internetu hledají okamžitou gratifikaci a nedokážou udržet koncentraci. Spousta lidí konzumuje zprávy tím způsobem, že si přečtou titulek a o obsah se už dále nezajímají. Je těžké se toto odnaučit a v dnešní hektické době zpomalit a začíst se do něčeho hodnotného. Pro takový typ lidí bychom pro začátek doporučili knihu s rychlým spádem, rozkouskovanou na mnoho kapitol a s častými “cliffhangery”. To splňuje třeba Posel od Markuse Zusaka nebo Labyrint: Útěk od Jamese Dashnera.

Existuje taková knížka, kterou byste si chtěli přečíst, ale zatím jste se k ní nedostali? Jaký žánr máte nejraději?

(odpovídá hlavní provozovatel Martin)
Na spočítání knih, které si hrozně moc chci přečíst, by mi nestačily prsty na všech končetinách dohromady. Za největší osobní “resty” považuji cokoliv od údajně famózního spisovatele fantasy Brandona Sandersona, román z dob feudálního Japonska Šógun od Jamese Clavella a asi nejprofláklejší příběh pomsty Hrabě Monte Cristo z pera Alexandra Dumase (jo, já vím, letos se k tomu snad už konečně dostanu).

Mezi mé oblíbené žánry patří nekonvenční sci-fi a fantasy, ale nepohrdnu ani jinými odvětvími - snažím se číst od všeho něco, ať mám dostatečně velký rozhled.

Jak vás napadl název projektu – Knihobit?

Dva týdny jsme s oslovenými přáteli bezvýsledně dumali nad vhodným názvem. Nakonec pomohlo až zkoumání domácí knihovničky a experimentování se spojením kořene slova „kniha“ a známými tituly.

Jaký je váš oblíbený český spisovatel? Kterou knihu od něj máte rádi?

(Martin) Je mi to líto, ale svého oblíbeného českého autora zatím stále hledám. Docela se mi líbily některé knihy od Karla Čapka nebo Franze Kafky. Je možné, že by mě zaujala tvorba Jiřího Kulhánka nebo Vilmy Kadlečkové, ale k nim jsem se ještě nedostal.

A kterého zahraničního spisovatele za sebe preferujete? Byli byste schopni od něj (nebo také od ní) jmenovat knihu, kterou máte nejraději?

(Martin) Snažím se mít co největší literární rozhled a zároveň mě snad žádný autor s výjimkou Kinga a Sapkowskiho nezaujal natolik, aby se mi líbila úplně všechna jeho díla. Ve velké oblibě mám George R. R. Martina, ale ještě jsem nenašel dostatek času k prokousání se všemi doposud vydanými díly ze světa ságy Písně ledu a ohně, takže ho nemůžu s čistým svědomím hodnotit. Musím zmínit i Clive Barkera, jehož originální svět z knihy Imajika patří mezi mé nejoblíbenější.

Dokázali byste spočítat, kolik knih jste za celý svůj život přečetli? Případně, jak velkou máte knihovnu?

(Martin) Odhadem to bude něco kolem 300 knih. Špatně se to ale odhaduje, možná je výsledné číslo ještě větší. Když jsem vyrůstal a na čtení měl spoustu času, půjčoval jsem si pravidelně každý měsíc z městské knihovny maximální možný počet knih. Také jsem četl kvanta všelijakých magazínů. Domácí knihovnu zatím nijak rozsáhlou nemáme, usilovně na tom však pracujeme.

Spolupracujete za projekt Knihobit s nějakými nakladatelstvími nebo budete knihy kupovat za svoje?

Nespolupracujeme s žádným nakladatelstvím, i v tomto ohledu se snažíme být nezávislí. Vybereme knihu, o které si myslíme, že bude zákazníka bavit, a poté daný titul nakoupíme ze svého rozpočtu.

Účastnili jste se v minulosti nějakých besed či autorských čtení? Nebo Světa knihy, který právě proběhl?

Na Svět knihy jsme se krátce podívali, abychom rozdali pár vizitek, ale bohužel jsme neměli dost času, abychom se na veletrhu zdrželi delší dobu. Besed a jiných knižních aktivit se zatím neúčastníme. To se možná časem změní k získání ještě lepšího literárního rozhledu.

Jak byste nalákali čtenáře, kteří stále ještě váhají, aby se do vašeho projektu zaregistrovali?

Kromě knížky a doplňků bychom do boxů měli brzo přidávat i exkluzivní slevové poukázky na audio a elektronické knihy. Jednáme i o zařazení starších čísel zajímavých magazínů. Kvalita balíčků se zkrátka bude stále zlepšovat. Naším cílem je, aby se k nám milovníci knih s radostí vraceli a objevovali nové oblíbené autory. Knihobit je projekt od knihomilů pro knihomily a na výběru knih si dáváme opravdu záležet.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů a spokojených uživatelů. :-)

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení