Rozhovory

O knížkách s Jitkou Lamplotovou

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Jitka Lamplotová je mladá autorka žijící v Příchovicích u Přeštic. Naši čtenáři ji měli možnost poznat již z recenze na prvotinu Drago a z následného rozhovoru. V červnu 2015 vydala autorka v nakladatelství Nová Forma další knížku s názvem Temná duše, což je první díl trilogie z upírského prostředí. Jelikož Jitka plánuje vydat do konce roku 2015 i další dva díly, nemohla jsem jinak, než jí položit pár otázek.


knihaProč právě upírská tematika?

Dobrá otázka hned na začátek. Proč právě upíři? No, já vlastně ani sama nevím. Prostě to nějak v té mé hlavě vzniklo. Byla to tak neodbytná myšlenka, že dokud jsem to nenapsala, neměla jsem klid. A musím přiznat, že já sama mám tohle téma ráda.

Plánovala jsi od začátku napsat trilogii, nebo to z textu samo vyplynulo?

Původně to vůbec v plánu nebylo. Začala jsem psát s tím, že z toho něco vznikne, a najednou po čtyřech letech práce koukám, že jsou na světě tři díly.

Nyní vyšel první díl trilogie a ty bys chtěla do konce roku 2015 vydat i dva zbylé. Chápu tedy dobře, že už jsou oba dopsané?

Ano, zbylé dva díly už jsou hotové.

Co píšeš teď? Budeš pokračovat v upírském námětu, nebo se vrátíš k drakům, jako tomu bylo ve tvé první knížce Drago?

Momentálně se věnuji vydání zbylých dvou dílů, ale jen co bude chvilka, tak mám pár dalších nápadů. Určitě se vrátím k drakům. Nechci říct, že druhý díl, ale spíš volné pokračování Draga už má prvních pár stránek. Pak se možná někdy vrátím k upírům, uvidím, podle nálady. A hlavně mám jeden nápad, na který se moc těším, ale musím ho nechat dozrát – zatím jen vím, že bude z prostředí závodů dračích lodí.

Teď jsi mě přivedla na zajímavé téma. Proč právě závody dračích lodí? Je pravda, že se tomuto sportu sama věnuješ? Jak dlouho?

Ano, dračím lodím se věnuji něco málo přes rok. Je to perfektní kolektivní sport, kde si kromě dřiny užije člověk i spoustu zábavy se skvělýma lidma.

Kde vůbec nacházíš náměty na své knížky?

Další záludná otázka. Tak nějak všude kolem sebe. Inspirují mě jiné filmy, jiné knihy, ale hlavně život sám. Vždycky jsem byla snílek, takže to jde trochu samo.

Jakým stylem píšeš? Jsi ten typ autora, co prostě sedne a píše momentální nápady, má sice v hlavě nějaký koncept, jak by měla kniha vypadat, ale v podstatě nechá postavy, aby se samy vyvíjely, nebo máš přesně danou osnovu, které se držíš?

Spíš jsem asi ten typ, co má daný jistý hrubý koncept, a postavy se pak samy vyvíjejí podle momentální situace.

Změnilo se pro tebe něco, když byl Drago vydán? Jaké byly ohlasy čtenářů?

Myslím, že se nezměnilo vůbec nic. Od čtenářů mám veskrze pozitivní ohlasy, což mě moc těší. Dokonce jsem se setkala s názorem, že je Drago lepší než Harry Potter, ale to mi přijde zas docela extrémní.

Temná duše opět vyšla samonákladem v nakladatelství Nová Forma. Proč opět takto? Zkoušela jsi nabízet knížku i jiným nakladatelům? Jak přistupují nakladatelé k autorovi, který již knižně publikoval, nicméně jeho knihu nevydalo komerční nakladatelství?

Samonáklad jsem vzala jako jistotu a s Novou Formou už mám kladné zkušenosti. Knížku jsem zkoušela nabízet i jiným nakladatelům, ale někteří se vůbec neozvali a jiní moc o tuto tématiku nestáli, tak jsem to nakonec vzdala a zvolila cestu samonákladu. I tak jsem spokojená.

Už se ti ozývají zpětně někteří čtenáři, jak se jim Temná duše líbila? Budeš se podle jejich zpětných vazeb řídit při psaní dalších knih, nebo píšeš vyloženě „pro radost“ a témata vyhledáváš podle svého zájmu a ne podle přání čtenářů?

Ano, už mám pár kladných komentářů. Možná se nechám zpětnou vazbou malinko ovlivnit, ale spíš píšu pro svoji radost a volím si sama témata. Ačkoliv, kdyby přišlo od čtenářů nějaké konkrétní přání, možná bych to vzala jako výzvu a pro jejich radost bych se pokusila psát na přání.

Máš dva malé syny, staráš se o dům a zahradu, sportuješ… Kde bereš ještě čas na psaní?

Uff, velmi častá otázka. Čas na psaní mám hlavně, když jdou kluci spát, a to pak přichází vnitřní boj – žehlit, vařit, prát, uklízet, nebo psát??? Přiznávám, že mnohdy vyhraje psaní, a to pak chodím spát i ve dvě v noci a déle, když mě to „drapne“. Ráno, když mi pak kluci začnou v šest skákat po hlavě, si říkám, jestli to vůbec stálo za to. Ale vždycky si odpovím, že jo.

A kromě psaní, nacházíš čas i na čtení knížek? Je něco, co tě v poslední době hodně zaujalo?

Jasně! Na čtení musí být vždycky trocha času. Dokonce skoro nekoukám na televizi, to už vážně nestíhám. Nedávno jsem četla Inferno od Dana Browna, a to mě naprosto a dokonale pohltilo, že jsem ho zhltla za dvě odpoledne. Pak mě poslední dobou hodně baví severští autoři, např. Jo Nesbo. A co mě opravdu upřímně pobavilo a líbil se mi styl, jakým je kniha napsaná, je Příliš dlouhá swingers párty od Františka Kotlety. Jinak si ráda přečtu prakticky cokoliv.

Musím se zeptat ještě na jedno: knižně vyšel Drago a zatím první díl upírské trilogie Temná duše. Máš tzv. „v šuplíku“ něco, co jsi dosud nevydala, nebo nad tím váháš?

Mám v šupleti jeden hodně starý, krátký příběh, který možná v budoucnu opráším, zdokonalím, prodloužím a vydám, ale to je ještě ve hvězdách.

Já ti za celou redakci děkuji za rozhovor, přeji plno tvůrčích nápadů a především spokojené čtenáře.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení