Rozhovory

Rozhovor s Martinem Fajkusem, šéfredaktorem časopisu Pevnost

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Časopis Pevnost patří dlouhodobě mezi stálice na poli sci-fi a fantasy časopisů. Neustále se vyvíjí, nabízí zajímavé recenze, knihy a celou řadu dalších projektů. Rozhodli jsme se vyzpovídat jejího šéfredaktora Martina Fajkuse a představit vám nejvýznamnější věci, které se okolo Pevnosti udály, dějí a v budoucnu budou dít.

 



PevnostPro začátek řekněte našim čtenářům něco o historii časopisu Pevnost. Kdy začal vycházet, jak se v průběhu let měnil atd.

Časopis Pevnost začal vycházet v roce 2002 a původně se zaměřoval především na fantasy, postupně se ale jeho záběr rozšiřoval tak, aby naplnil naše současné motto „Pevnost – Váš průvodce fantastickými světy“. Snažíme se fantastiku postihnout co nejkomplexněji, od knih a komiksů přes filmy a seriály až k videohrám a deskovkám. Nezapomínáme však ani na dění ve fanouškovské komunitě, což znamená reportáže z conů (setkávání fanoušků), larpy, bitvy a samozřejmě geekovství. Ostatně tuhle „práci“ nemůžete dělat, pokud nejste sami fanoušky. A mohu za celou redakci říct, že my skutečně fanoušky jsme!

Zaměřujete se čistě na fantasy a sci-fi, nebo jste otevření i jiným žánrům?

Fantastika je pro nás samozřejmě primární, ale jsme otevření i dalším žánrům. Nedílnou součástí Pevnosti je ostatně historická sekce vedená Mílou Lincem, jehož články pravidelně patří k nejčtenějším a nejdiskutovanějším. Občas zabrousíme i k detektivkám, thrilleru či mainstreamovým tématům. Prostě se snažíme být co nejrozmanitější a nabídnout čtenáři i zajímavosti z jiných žánrů. A rozšířit tak obzory jemu i nám.

Pravidelně vychází časopis Pevnost i s knižní přílohou. Jakým způsobem probíhá její výběr? 

Je to vždy velký boj. Snažíme se totiž sehnat co nejzajímavější tituly a namixovat je tak, aby byly atraktivní pro čtenáře. Takže máme v nabídce fantasy klasiku, nějaké kultovní žánrové romány, úplné novinky, komiksové pecky, reedice vyprodaných titulů či knihy slibných začínajících autorů. Každý si tu může najít něco. A za 159 korun! Pokud si koupíte předplatné, tak vás to vyjde ještě levněji. Navíc to má to kouzlo, že přitom často objevíte skvosty, které byste jinak úplně přehlédli. Já se vlastně takhle stal vášnivým čtenářem komiksů.

Úzce spolupracujete i s populárním kreslířem a ilustrátorem Danem Černým. Popište více tuto součinnost, co pro Vás dělá. 

Dan je naším komiksovým guru a vizionářem. Připravuje pro nás strip, vytváří ilustrace k různým článkům, karikatury, navrhuje naše trička a má i velmi fundovanou poradnu pro začínající komiksové kreslíře. A samozřejmě je tvůrcem pevnostního komiksu s Matracmanem (který v žádném případě nebyl inspirován osobou šéfredaktora!). Jeho humor je velmi svérázný a poťouchlý, ovšem lidi baví, což dokazuje i prestižní Cena Muriel, kterou letos získal za pevnostní strip.

Podílí se Pevnost vedle časopisu i na dalších aktivitách – spolupracuje na vydávání knih či pořádá nějaké literární akce? 

Časopis Pevnost je patronem Edice Pevnost, kterou vydává nakladatelství Epocha, v níž se představují jak noví, začínající autoři, tak i ostřílení matadoři české fantastiky. Pevnostní redaktoři organizují různé fanouškovské akce, jako je třeba každoroční CONiáš, nebo se na nich podílejí v rámci programu přednáškami či propagací. Děláme také rozhovory s žánrovými autory a podporujeme i nové projekty, jako je albatrosácký Humbook. Je toho docela dost…

Na jaké knihy či filmy z oblasti fantastiky se těšíte?

Těch je! Já jsem tedy hlavně fanoušek knih, takže se aktuálně těším na Královnu ohně Anthonyho Ryana, Kodex apokalypsy Luise Roya, Zrcadlovou říši Kameron Hurlyové, Spad Franty Kotlety, Zakuté v oceli Mirka Žambocha, nového Kormaka od Williama Kinga, antologii Darebáci, novou knihu Jiřího Kulhánka, a tak bych mohl jmenovat ještě minimálně hodinu…

A z filmů? Samozřejmě Fantastická zvířata, Rogue One, film Assassin´s Creed, Underworld: Krvavé války s Kate Beckinsaleovou, nového Resident Evila, Strážce Galaxie 2

Jak si vůbec vede žánr fantasy v České republice? Ptám se zejména na literární scénu.

Fantasy si v Česku nevede vůbec špatně, obzvláště čeští autoři jsou na tom docela dobře. Je pro ně mnohem jednodušší udat rukopis vydavateli, který ho poměrně rychle vydá a dostane ke čtenářům. Spousta lidí u nás si totiž na české autory zvykla a čte třeba jen je. Jinak stálicí je klasická fantasy a do popředí se dere fantasy temná. Zdá se mi, že vlna urban fantasy s vlkodlaky, upíry a dalšími nadpřirozenými postavami už je na ústupu a na její místo se dere sci-fi, především military sci-fi.

Nyní k samotným redaktorům. Řekněte nám něco o nich. Mají někteří zajímavé koníčky či libůstky?

Každý z nich má nějakou libůstku a zvláštnost, o většině ale nemohu mluvit z taktických důvodů. Šéfredaktor musí mít v rukávu nějaký ten trumf, aby své „ovečky“ přiměl k větším výkonům, a hlavně k dodržování termínů. Ale něco přece jen prozradím. Třeba když něco dojednávám s Leošem Kyšou, musím to zásadně dělat pomocí speciálního telefonu, který mi doručil jeden z jeho následovníků, a musím mít na hlavě klobouk z alobalu, aby nás velký bratr nemohl odposlouchávat. Navíc je nutné používat tajný, dvojitě kódovaný jazyk. S Mílou Lincem zase komunikuji zásadně ve staročeštině. A když máme videokonferenci s mým zástupcem Borisem Hokrem, připadám si jako v nějakém filmu s Jamesem Bondem, protože Boris vždy sedí zabořený do velkého křesla a jednou rukou hladí bílého kocoura (ve skutečnosti je kocour zrzek a hladí Borise, ale co už). A to ani nemluvím o redaktorkách… 

Ale abychom mluvili vážně, je skvělé být šéfredaktorem Pevnosti, protože máte k dispozici tým zapálených lidí, kteří pracují velmi profesionálně, ale zároveň do svých článků a recenzí dávají i kus svého srdce. Vím, že je to otřepaná fráze, ale stačí jen, když si Pevnost přečtete, abyste pochopili, co tím myslím. Tahle práce se totiž bez spousty nadšení a okouzlení fantastikou nedá dělat dobře. Musí vás to prostě bavit. A nás v redakci to baví strašně moc.

Je těžké stát se redaktorem Pevnosti? Jak se k tomu člověk vlastně dostane? Děláte to všichni na plný úvazek?

Jak už jsem naznačil v předchozí odpovědi, musíte být fanoušek fantastiky. A pak mít dost načteno a nakoukáno. Důležité jsou taky znalosti rodného jazyka a pravopisu, korektor za vás všechno nevychytá. Ale co je nejdůležitější, musíte nám napsat a o místo redaktora se ucházet. Pokud se osvědčíte ve zkušebních textech, dostanete šanci a je jen na vás, jak ji využijete. My vám samozřejmě pomůžeme, ale to hlavní je na vás. Je za tím spousta dřiny a perné práce, nekonečné přepisování článků, abyste s nimi byli spokojeni nejen vy, ale i šéfredaktor, a hledání těch nejzajímavějších informací.

A abych odpověděl na druhou část vaší otázky. Páteří redakce je šéfredaktor a jeho zástupce, kteří se časopisu věnují plně. K dispozici pak mají širokou síť dopisovatelů a externistů. Někteří z nich jsou profesionální novináři, jiní mají tuhle činnost spíše jako hobby, ovšem profesionalita a erudovanost se vyžaduje od všech stejně. Ačkoliv se to nezdá, tahle práce je často tvrdá dřina zabírající spoustu času. Ale má to i své světlé stránky. Jako první se dostanete k nejnovějším filmům, knihám, komiksům a hrám…

Pevnost

Chystáte nějaké novinky do budoucna? Máte s časopisem vytčené nějaké cíle? 

Pár novinek do budoucna připravujeme. Chceme rozšířit naši rubriku Profíci radí o jiná témata než jen psaní a komiksovou tvorbu – ve výhledu jsou třeba články o výrobě cosplayových kostýmů či jak si poradit s apokalypsou… 

Plánů máme spoustu. Chceme razantně rozšířit čtenářskou základnu a přinášet stále zajímavější a zajímavější informace. Dostat se i do televize (už se tam Pevnost několikrát mihla) a mít dvakrát tolik stran než máme v současnosti. Udělat rozhovor s Christopherem Tolkienem a mít fotku, jak drží naši Pevnost v ruce…

A pak jsou tu obvyklá přání každého redaktora a redaktorky: stát se slavným, bohatým a mít tisíce obdivovatelů/obdivovatelek.

Děkuji za rozhovor.


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení