Rozhovory

Začínající autorka Terezie Kratochvílová vydala svou první knihu

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
5

Fantasy svět je blízký velkému počtu dětí i dospělých. Ve světě fantazie hledáme často únik z reálného světa a máme možnost si vytvořit ten vlastní, dokonalý. Jeden takový svět si slovem i obrazem vytvořila ve své první knize Vyvolená začínající autorka Terezie Kratochvílová, pocházející z Českých Budějovic. V jedné z hodin literární výchovy jsem se s ní prostřednictvím prezentace knihy seznámila. Mezi žáky v Oseku nad Bečvou kniha vzbudila zájem, a proto jsme se autorkou spojili a položili jí společně několik otázek.

 

rozhovor-terezie-kratochvilovaCo vás inspirovalo k sepsání příběhu Vyvolená?


Chtěla jsem si vymyslet svůj vlastní příběh ze světa fantazie.  Inspirovaly mě filmy a literatura zaměřená na tento žánr.


Kdo je vaším oblíbeným hrdinou ze světa fantasy literatury a čím vás zaujal? Jakou literaturu máte sama ráda?


Twillight sága je má oblíbená literatura. Neoblíbenějšími postavami jsou Alice Cullen a její manžel Jasper Hale. Zaujalo mě využívání jejich schopností k záchraně rodiny a přátel a jejich vzájemná, věrná láska.


Podobné schopnosti má také hlavní postava vaší knihy Vyvolená, Laura. Prozradíte nám o ní něco?


Laura je samozřejmě mladá, krásná a inteligentní, ale má navíc nadpřirozené schopnosti, se kterými se učí zacházet. Není to jednoduché, protože má v sobě i temnou stránku, kterou musí potlačovat.


Stíháte číst, když volný čas trávíte psaním?


Čtu každý den. V současné době čtu knihu od Jakuba Trpiše „Landie čtyři poutníci”. Moc se mi líbí a s autorem jsem v kontaktu přes Facebook.


Obohacujete se vzájemně zkušenostmi z literární sféry?


Ne, nepřiznala jsem se, že také píšu. Probírali jsme některé části z jeho knihy a on psal, jak je složité vytvořit určitou atmosféru, aby se do ní čtenář vžil.


Co vás na psaní příběhů nejvíce baví?


Na psaní je vždy nejkrásnější vymýšlení, hraní si s představami. V hlavě mi to probíhá jako film a o to lépe se mi to píše, ale někdy je těžké přenést ten film z hlavy do slov.


rozhovror-terezie-kratochvilova3Na jaká konkrétní úskalí při tomto „přenášení“ narážíte?


Vidím složitou bitvu andělů s démony, ale je to obraz. Jak ten obraz popsat? Popis místa, barvy, atmosféru, jednotlivé postavy, jejich techniku boje, nenávist a strach atd., atd. Zkuste si to někdy sami.


Myslím, že ve Vaší první vydané knize Vyvolená se vám to povedlo popsat dobře. Jste dokonce nejen autorkou příběhu, ale také ilustrátorkou vlastní knihy. Jak vznikají Vaše ilustrace?

Ano jsem také ilustrátorka. Obrázky vznikají během psaní. Většinou kreslím jen důležité okamžiky. Chodila jsem na arte terapii za základní škole v Arpidě pod vedením Aleny Jankovské. Také moje maminka kreslí. I ona mi občas poradí.


Tato kniha ale není doopravdy vaším prvním literárním pokusem. V kolika letech jste napsala svou úplně první povídku?


První příběh vznikal za pomoci mé kamarádky, tehdy mi bylo 17 let.


Plánujete napsat další díly Vyvolené, nebo vytvoříte úplně jiný příběh?


Další díly neplánuji. Momentálně pracuji na dvou příbězích. První už má název - “Démonova holčička” a probíhají první korektury.  Druhý příběh píšu s Vaší žákyní Terezkou Hudkovou, moc nás to baví. Terezka do příběhu dodává nové nápady a mohu prozradit, že hlavními hrdiny jsou tentokrát draci.


To máte šikovnou spoluautorku. Terezka píše moc pěkné slohové práce. Jak jste se seznámily?


S Terezkou jsme se seznámily přes jednu online hru, potřebovala pomoct s úkoly. Poté jsme si začaly víc povídat a skamarádily jsme se. Bohužel jsme se ještě nikdy naživo neviděly, ale máme to v plánu, možná toto léto. Časem jsme si vytvořily Youtube kanál a začaly jsme natáčet videa. Máme společné zájmy, obě milujeme fantasy příběhy a sdílíme lásku ke zvířatům. Nejraději máme koně, vlky a lišky, na což mě přivedla „Tess“ (tak se oslovujeme).


rozhovor-terezie-kratochvilova4Jakým způsobem spolupracujete při tvoření příběhu, když jste každá na jiném konci republiky?


Naše spolupráce probíhá přes Skype a Messenger, voláme si. Máme základní osnovu příběhu. Každá do ní vkládáme své nápady, vybereme ten nejlepší. Já to pak napíšu a  Tess to přečtu. Pak ještě někdy dále vylepšujeme, a když jsme obě spokojené, pokračujeme dál. Ne vždy máme na psaní, natáčení nebo kreslení náladu, a tak si raději jen zahrajeme, abychom se inspirovaly. Fantazii dáváme průchod i v těchto hrách, kde naše vymyšlené příběhy realizujeme.


V dnešní době vychází velké množství knih. Co pro vás jako začínající autorku bylo nejtěžší od chvíle, kdy jste začala psát, do momentu, kdy kniha byla vydána?


Samotné psaní a ilustrace jsou samozřejmě to nejdůležitější, ale nestačí to. Pak přicházejí korektury, korektury, korektury a zase korektury. Důležitá je spolupráce s dobrou grafickou firmou. Pokud vydáváte knihu vlastním nákladem, musíte mít sponzora. Psychicky pro mě bylo nejtěžší čekání. Nemohla jsem se dočkat, až budu knihu držet v ruce. Od prvního písmenka do vydání uběhly skoro tři roky.


Děkuji vám za rozhovor a přeji mnoho štěstí v životě i v literární činnosti, především mnoho nápadů ze světa fantazie.



Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení