Rozhovory

Rozhovor s Lenkou Požárovou

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Lenka Požárová je žena, která žije velice zajímavý život. Zatímco v minulosti pracovala jako daňová poradkyně, v současné době je spisovatelkou, kuchařkou, cestovatelkou i fotografkou. Všechny své profese dělá poctivě a hlavně s láskou. V našem rozhovoru jsme se zaměřili především na cestování a na její nejnovější knihu Rozmačkané ego se slaninou.

 

 

Lenko, která země se vám z gastronomické stránky líbí nejvíce?! 
Mně se líbí spousta zemí, proto tak ráda cestuju. Baví mě exotičtější země jako Srí Lanka se spoustou curry nebo Argentina, ale i takové Finsko je kulinářsky velmi zajímavé.

Co byste poradila lidem, kteří váhají, zda opustit své teplé místečko a pustit se do neznáma?
Pokud někdo váhá vydat se na cesty kvůli teplému místečku, zřejmě nebudu pro přemluvení ten pravý člověk. Ode mě by nedostal tipy na super pohodlné hotely a válečku u moře. Ode mě by slyšel, že na cestách je často i nepohodlí a (v případě Anglie) zima. Ale cesty jsou neuvěřitelnou inspirací, a pokud má někdo jako já touhu po poznání, nic ho nezastaví.

Při četbě knihy Rozmačkané ego se slaninou se mi sbíhaly sliny. Vařila jste to, co v knize popisujete?
V úvodu knížky doporučuju, aby čtenáři nebrali příběh jako životopisný. Mám ráda fantazii a nechci rozklíčovávat, která scéna je pravdivá a která smyšlená. Čtenář si zvolí svou pravdu. Proto taky nebudu rozklíčovávat, která jídla jsem vařila jako Lenka a která jen jako Nela.

Co všechno máte se svou hlavní hrdinkou Nelou společného?
Dost na to, aby mi byla Nela blízká.

Čtete vy ráda? Kdo je vaším oblíbeným autorem?
Nemám oblíbená jídla a autory.  Čtu to, co sama objevím nebo mi případně někdo blízký, kdo má podobný vkus, doporučí. Teď je to zrovna Rivers of London od Bena Aaronowitche a už na mě v pořadníku čeká The Gastronomical Me od M. F. K. Fisher. Jako malá jsem hltala knížky od Loukotkové a Remarqua. Skvěle barvité jsou i Čapkovy cestopisy.

Jaká surovina je vaše nejoblíbenější?
Snad vás nepřekvapí, když řeknu, že nemám surovinu, kterou propašovávám všude. To co vařím, záleží na náladě, sezóně, tom, co mám v lednici… I když nejsem vegetarián, miluju různé úpravy zeleniny a zvláštní, neobvyklé kombinace.

Existuje něco, co byste opravdu nesnědla?
To záleží na situaci. Měla jsem dlouhý seznam a postupně si ty bloky odbourávala. Myslela jsem si to třeba o dršťkách, ale pokud se dobře připraví, i ty mohou být lahodné.


Co děláte raději, vaříte, nebo píšete?
Oboje dělám ráda, ale co dělám raději, poznám podle toho, co mi začne víc chybět, když se mi toho nedostává. A to je psaní. Skvělé je však psaní o jídle.


V současné době žijete v Londýně. Co vás na tomto městě nejvíce zaujalo?
Volnost a tolerance. Žije tu vlastně celý svět a můžete si to dopřát i v jídle. Když jdete na místní trh, můžete ochutnat jídla africká, indická, vietnamská, kolumbijská, mexická stejně jako francouzská. K tomu je Londýn opravdu krásný, plný parků, muzeí, výstav, takže se tu člověk hned tak nenudí.


Mohou se čtenáři těšit na vaši další knihu?
Doufám, že ano. V současné době pracuju na knížce, která bude představovat Londýn netradičním způsobem. Spojí se tu jednak mé tipy na jídlo, ale i mé zkušenosti a zážitky. A velké množství fotek, protože to je další má vášeň. Ráda bych, aby se objevila na trhu na konci tohoto roku, ale nechci předbíhat... 

 

Děkuji Lence za rozhovor a přeji jí, aby dál měla mnoho inspirace pro své knihy i vaření. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení