Rozhovory

Rozhovor se Zuzanou Pospíšilovou

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Zuzana Pospíšilová začala se svým psaním, když se jí narodily dvě dcerky. Nejprve tvořila pro ně a poté začala své pohádky vydávat v časopise Sluníčko.


Kde berete nápady pro své pohádky?

Nevím, jak je to možné, ale na nápady nikam chodit nemusím, ony chodí za mnou. Většinou jsou to situace ze života, ale malinko přikrášlené. Stačí chodit světem s nastraženýma ušima a s očima dokořán a inspiraci vyjít vstříc. Když jsem například sbírala náměty na kočičí pohádky, vydávala jsem se na procházky do míst, kde bych nějaké kočky mohla potkat.



Máte raději kočky, nebo psy?

Mám ráda kočky i psy. V dětství jsem měla psa i kočku, ale pokud si musím vybrat, dám přednost psům.

Máte vy doma nějaké zvíře?

Doma máme psa – malého knírače. Je skvělý společník, který se dokáže přizpůsobit. Zvládne dlouhé válení na gauči i vysokohorskou túru. Taky máme ptáčka – rýžovníka. Když byly děti menší, toužily po všelijakých zvířátkách, takže jsme měli zakrslého králíka, morčata a džungarské křečky. Malá zvířata žijí krátce, tak jsme se museli vyrovnávat také s jejich odchodem.


Máte v plánu pokračování Kočičích pohádek?

Pokračování Kočičích pohádek v podobě, kterou znáte, neplánuji. Prozradím ale, že bych ráda napsala souvislý příběh pro začínající čtenáře o babičce, která miluje kočičky, všechny zatoulané kočky i kocouři u ní najdou otevřenou náruč. Pracovní název je Kočičí babička. Práce na knize by měla přijít na řadu někdy na začátku podzimu.

Která z postav vaší knihy Kočičí pohádky je vaše oblíbená?

Každá kočičí postava má trochu jiné charakterové vlastnosti a schopnosti, ale mám ráda kocoura Azraela, který se stal masérem. Toho bych chtěla mít doma a jeho masírování si občas dopřávat. Pohádka o něm vznikla na základě vyprávění mé kamarádky. Její kocour vždycky vycítí, když ji bolí hlava a jakmile se posadí do křesla, hned jí masíruje ramena a šíji. Tiše závidím a Azraelovi vzdávám hold alespoň prostřednictvím pohádky.



Proč jste si vybrala pro ilustrování pana Michala Sušinu?

Pana Sušinu jsem si vybrala proto, že už ilustroval několik mých předešlých knížek, mimo jiné také Psí pohádky. Jeho ilustrace jsou jednoduché, výstižné a vtipné a čtenářům se líbí.

Čtete ve volném čase? Nebo máte nějaký koníček?

Čtení knížek považuji nejen za koníček, ale za neodmyslitelnou součást mého života. Pravidelně navštěvuji knihovnu nebo knihkupectví a čtu před spaním nebo při cestování, tedy pokud zrovna neřídím. Mám kamarádky, které na tom jsou podobně. Říkám jim holky – knihomolky. A s těmi si vyměňujeme tipy na dobré čtení.
Mezi mé další koníčky patří také ruční práce. Ráda aktivně odpočívám u pletení, šití, vyšívání a jiných aktivitách. Absolvovala jsem například kurzy drátkování, paličkování a jiné. U ručních prací mohu (na rozdíl od čtení) přemýšlet nad náměty nebo skládat básničky, takže je to vlastně maximální využití volného času s dvojnásobným užitkem.

Zuzaně děkujeme za rozhovor a do budoucna přejeme mnoho inspirace pro její další tvorbu.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení