Rozhovory

Rozhovory: Kelly Barnhill

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

S Kelly Barnhill jsem dělala rozhovor přes email a z anglického originálu jsem ho pro vás přeložila. Snad si ho užijete stejně jako já.

 

Napsala jste již pět knih, ale ve světě měla úspěch až ta poslední – Dívka, která upíjela měsíc. Co si o tom myslíte? Proč má zrovna tato kniha úspěch?

Přála bych si, abych to věděla! Když jsem tuto knihu dokončila, musím říct, že jsem se o ni moc bála. Cítila jsem se osobně spojená s postavami a duší knihy, takže jsem měla strach, jak se čtenáři poperou s její zvláštností a celkovou filozofií románu. Bála jsem se, že lidé budou knihu brát až příliš politicky, nebo hůř, že se nedostanou k jádru myšlenky, kterou se jim snažím předat. Ve chvíli, kdy jsem posílala hotový rukopis svému redaktorovi, posílala jsem i dopis s omluvou. Nakonec to s lidmi zahýbalo mnohem víc, než jsem si mohla kdy představit. Kniha začala žít vlastním životem. Ale to tak s psaním bývá – tvrdě pracujeme a děláme to nejlepší, pak knihu posíláme do světa a jsme plni naděje. A prostě nevíme, jak to bude dál.

 

Řekněte mi něco o vaší knize. Jaká je vaše oblíbená postava?

Moje oblíbená postava se neustále mění. Někdy je to  Fyrian. Někdy je to Antain. Někdy je to Glerk, Ethyne, Luna, nebo dokonce vrána. Řeknu vám tohle – byl to Glerk, který mě původně přitáhl do románu. Dlouho jsem byla s mým psem na procházce v lese, když jsem měla náhlou představu o bažinatém monstru, které přednášelo báseň. Zastavila jsem se, zapamatovala si báseň a běžela jsem rovnou domů, abych to napsala. Nevěděla jsem nic o Glerkově charakteru nebo o jeho světě, ale věděla jsem, že na tom nezáleží, že na té básni záleží a že díky ní napíšu knihu.

 

Myslíte, že napíšete pokračování?

Určitě ne. Myslím, že nejlepší pokračování existuje v srdcích čtenářů.

 

Moc se mi líbí Xan. Ona je úžasná!

Děkuji! Mám ji taky ráda!

 

Proč píšete zrovna fantasy?

Píšu fantasy, protože mi dovoluje psát o větších pravdách a hlubších významech. Psaní fantasy znamená psát o tomto světě – našem světě – zkresleným způsobem. Rozbijeme to, co známe, na kusy, abychom mohli jasněji vidět vnitřní fungování světa.

 

Kde berete inspiraci?

Všude, kde se dá. Čtu, chodím do lesa, poslouchám kolemjdoucí a trávím spoustu času jen přemýšlením.

 

Máte rodinu. Máte čas na čtení? 

Čtu. Snažím se číst každý den, když mám čas. Já a můj syn máme knihu, kterou si navzájem čteme nahlas. Myslím, že je důležité, aby rodič četl hodně a jeho děti ho u toho viděly. Za prvé proto, že čtení nás dělá laskavějšími, přemýšlivějšími, empatičtějšími, zvědavějšími i oduševnělými a dokonce lidštějšími. A za druhé, protože rodiče, kteří čtou, mají pak děti, které čtou také. Je to tak jednoduché. Můžeme tím dětem předat skvělý příklad.

 

Kdo je váš oblíbený autor?

Ach, nebesa. Tolik. Miluji Ursulu Le Guin, Tracey Baptiste, Louise Erdrich, Terryho Pratchetta, Haruki Murikamiho, Helen Oyeyemi, Dianu Wynne-Jones a Neila Gaimana. A Anne Ursu. A Jane Austenovou. Je jich zkrátka hodně.

 

Pokud se chcete o autorce a její tvorbě dozvědět více, stačí se podívat na její oficiální stránky https://kellybarnhill.wordpress.com/. 

Recenzi knihy Dívka, která upíjela měsíc naleznete zde.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení