Rozhovory

Knižní festival Ostrava je za dveřmi

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
logo

Už se to blíží! 1. března odstartuje velký Knižní festival v Ostravě, který by si neměli nechat žádní knihomolové. Těšit se mohou nejen na množství zajímavých knižních titulů na jednom místě, ale i na autogramiády, workshopy nebo přednášky. Co vše je pro návštěvníky tohoto festivalu připraveno? O tom nám více poví Jana Jílková, manažerka festivalu, které jsem jménem našeho magazínu položila několik otázek.



Festival je úzce spojen s tématy spjatými s pádem totalitního režimu u nás před 30 lety. Mohla byste nám tato témata přiblížit?

Od pádu totality v roce 1989 uplynulo 30 let a za tu dobu se nejen česká společnost velice proměnila. Denně nás ovlivňují média, lidé okolo nás, zkrátka celý svět. Jako stěžejní v dnešní době vnímáme vliv médií, obrovské množství dezinformací, které se na nás valí ze všech stran a my neumíme odlišit, co je pravda a co lež. Proto ústředním tématem sobotního programu scény Voices of Freedom jsou média a komunikace. Budeme se věnovat dezinformacím, novým médiím a vlastně tomu, jak dnes komunikujeme a jak pravděpodobně budeme komunikovat i v blízké budoucnosti. K tomuto tématu se velice úzce váže téma svobody a lidské důstojnosti, která mnohdy velmi trpí lží, nepravdou a již zmíněným vlivem médií. Krom toho chceme společnosti ukázat, jakou práci dělají reportéři a žurnalisté v zemích, které jsou mnohem neklidnější než ta naše. Váleční reportéři nám ukáží svět nebezpečí, konfliktu, kde je potlačování lidských práv na denním pořádku. Nedělní program scény Voices of Freedom proto zaměřujeme na svobodu, lidskou důstojnost a demokracii. A na závěr se vrátím k pátečnímu programu, který je mnohem odlehčenější a který věnujeme fantasy, sci-fi a komiksům, jejichž boom nastal právě s prolomením železné opony a který ovlivňuje jak generaci mladých, tak i ty dříve narozené. No a hlavně je to zábava, radost a my se chceme bavit, protože pak je život mnohem příjemnější.

Knižní festival Ostrava

Na co konkrétně se v souvislosti s tématem moderních médií a sociálních sítí mohou návštěvníci těšit? 

Jak jsem již zmiňovala, je to např. téma nových médií se zaměřením na dezinformace a mediální válku v rámci sobotního programu scény Voices of Freedom. Jsme nadšeni, že se nám podařilo do Ostravy pozvat Karla Kováře alias Kovyho, který je jedním z nejsledovanějších českých youtuberů s velkým vlivem především na mladou generaci. Podíváme se tedy více na tyto mladé celebrity. Dalším velkým tématem, rovněž sobotního programu, bude informační válka, kterou dnes a denně vedeme nejen na sociálních sítích. Přivítáme zástupce českých médií jako Jindřicha Šídla ze seznam.cz, Erika Taberyho, šéfredaktora časopisu Respekt, Jána Simkaniče, zkušeného novináře (Novinky.cz, Reportér, Lidové noviny, iLiteratura.cz), novináře Michala Klímu, analyzátora youtube scény a nových médií Jakuba Sedláčka a mnoho dalších. 

Návštěvníky bude asi nejvíce zajímat nakladatelská scéna. Kolik nakladatelství a vydavatelství se představí na vašem festivalu? 

Na festivalu se představí víc než 50 subjektů; podrobný výčet je na našem novém festivalovém webu www.kniznifestival.cz. Určitě musím zmínit, že si nakladatelé připravili speciální zvýhodněné festivalové ceny knih, časopisů aj. Své novinky a bestsellery představí např. nakladatelství Albatros Media, HOST, Portál, Mladá fronta, Meander, Mytago, Domino, Slovart, JOTA, MOBA a mnoho dalších větších či menších prodejců. 

Nalezneme mezi nakladatelstvími i některá zahraniční? 

Pro letošní ročník jsme se soustředili na českou domácí scénu, ale za zahraniční bychom mohli považovat např. českou odnož nakladatelství Slovart. Co bych ráda zmínila, je, že se nám podařilo oslovit regionální nakladatele a prodejce, a tak na festivalu přivítáme např. nakladatelství Domino, Knihcentrum.cz, resp. Pemic, či nakladatelství Mytago. 

Návštěvníci festivalu budou mít jedinečnou možnost nechat si podepsat knihy vybranými autory. Na které osobnosti se mohou těšit? 

Návštěvníci se mohou těšit na Petru Slovákovou, Františka Kotletu, Honzu Vojtíška, Margit Slimákovou, Dominiku Gawliczkovou alias Dominiku na cestách, Břicháče Toma, Lydii Romanskou, Haylin a další. 



Mohou se návštěvníci festivalu zapojit do nějakých workshopů? 

Spousta aktivit bude probíhat na stáncích vystavujících; zmíním např. evropskou zónu s jazykovými kvízy, speciální silent zónu Audiotéky či Národy světa píší Bibli se světovým projektem opisování částí z biblické knihy Žalmů. V chillout zóně budou po celé 3 dny připraveny workshopy Japonská knižní vazba, kde si za 100 Kč ušijete a odnesete vlastní designový bloček z papírových odřezků, dále to jsou v pátek Kreslení mang a komiksů a v sobotu a neděli Základy krasopsaní vedené Kaliou z Českého Těšína.  

Myslelo se při organizaci festivalu i na dětské návštěvníky? 

Nejen pro děti jsme připravili herní zónu, kde si menší i větší děti budou moci zahrát hry od Mindoku, s organizací Celé Česko čte dětem si přečtou krásné knihy a s výrobním družstvem Krabičky budou kreativně tvořit. Ve Star Wars zóně se vyfotí s českými fanoušky Star Wars v kostýmech svých hrdinů. Ze samotného programu bych zmínila tvůrčí dílnu pro rodiny s dětmi vedenou Jiřím Walkerem Procházkou a Klárou Smolíkovou (pátek 1. 3. Komorní scéna). Kompletní informace včetně doprovodného programu, programu jednotlivých scén a praktických informací pro návštěvníky naleznete na webu www.kniznifestival.cz. Za týden se těšíme na viděnou v Ostravě na Černé louce. 

Děkuji za rozhovor. A budu se těšit na setkání na festivalu s Vámi i s dalšími příznivci knih.


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení