Rozhovory

Jiří Pavlovský: „Největším lákadlem CRWECONu je setkání se s podobně smýšlejícími lidmi“

1 1 1 1 1 (1 hlas)
Jiří Pavlovský

Datum 15. 6. 2019 už mají určitě ve svém kalendáři červeně vyznačeni všichni milovníci komiksu. V tento den se totiž koná CRWECON, komiksový festival nabízející bohatý program včetně setkání s výraznými českými osobnostmi české komiksové scény a nakladatelstvími, která představí připravované novinky. Na co konkrétně se můžete těšit? To nám prozradil Jiří Pavlovský, spolumajitel předního českého komiksového Nakladatelství Crew.

 

Blíží se v pořadí již čtrnáctý CRWECON. Návštěvníci se mohou těšit na zajímavý program včetně tematických přednášek, komiksové burzy nebo malířské dílny. Přinese letošní ročník i nějakou novinku, co se programu týče?

Asi jednou z větších událostí bude křest mezinárodního projektu, kdy čeští tvůrci malovali obálky ke komiksům z nakladatelství DC. Takže kupříkladu Jiří Grus kreslil Batmana, Petr Kopl Flashe, Michal Suchánek Wonder Woman, Dan Černý Harley Quinn a tak dále. Na CRWECONu budou k dispozici první dvě knihy a i někteří autoři na podepsání! 
Také budeme mít větší prostor vyhrazený dětským návštěvníkům a spolu s výtvarníky ze skupin DRAWetc si budou moci vyzkoušet i malování pomocí sprejů. Budou k dispozici i stolní hry, komiksoví youtubeři, vydavatelé, cosplay, japonské horory, kvízy a spousta dalších věcí. V minulém ročníku už přibyl i venkovní stan, abychom měli prostor pro všechny přednášky a návštěvníky. Ovšem beze změny zůstává jedna věc. Je to pořád zadarmo.

Jiří Pavlovský

Nedílnou součástí CRWECONu je i odtajnění „pár velkých pecek“, které se chystáte vydávat. Nepřiblížil byste nám alespoň některou z plánovaných novinek?

To už by pak nebylo odtajnění! Ne, pokud se chtějí čtenáři dozvědět, co bude vycházet (ale nejen od nás, své plány budou ohlašovat i další vydavatelé), musí přijít na CRWECON. Ale můžeme říct, že příští rok opět ještě malinko přidáme, budou nové mangy, nová Evropa, pár speciálních řad… Prostě toho bude hodně.

Ve vaší produkci si může každý čtenář vybrat to své – vydáváte pestrou škálu komiksů, mimo jiné i japonskou mangu, kterou jste zmínil. Zvykli si na ni už čeští čtenáři, nebo je pro ně stále něčím exotickým?

Já si myslím, že ano. Manga se rychle zařadila mezi naše nejúspěšnější tituly. Částečně tam hraje roli i ta exotika, hlavně ovšem příběhy, ve kterých, i přes často bizarní světy a nápady, hrají hlavní roli emoce. Hrdinové se snaží překonat nejen svět, ale hlavně sami sebe. Nejen že sílí, ale i dospívají a mění se. Proto je to pro čtenáře, zvláště ty mladší, tak přitažlivé. A navíc se podle toho dají dělat skvělé cosplayerské kostýmy. 

Jiří Pavlovský

Nedávno jste vytvořili i speciální značku pro děti CREW KIDS, o které bude na CRWECONu také řeč. Založení této značky je skvělým krokem pro naplnění vašeho motta „komiks do každé rodiny“. Jak jsou na tom vlastně české děti, co se týče čtení komiksů?

Myslím, že celkem dobře. Bereme, že komiks je ideální start pro malé čtenáře. Ostatně, my taky začínali na Čtyřlístku a spol. Jak je tam spojení slov s obrazem, čte se to dětem snadněji – a navíc díky obrázkům často lépe pochopí význam textu. Asi nejpopulárnější je časopis Bart, tam nám chodí denně do listárny obrázky a dopisy, ale zabodoval i Kůstek a další tituly. Ale snažíme se zkoušet další nové věci.

Na CRWECONu bude také probíhat malířská dílna, kdy si budou návštěvníci moci nechat namalovat obrázek od Petra Kopla. Kam bude letos putovat výtěžek z prodeje těchto obrázků? A kdo vlastně přišel s nápadem této charitativní akce?

Velmi rádi bychom si za tohle vzali zásluhy, ale tohle je práce Petra Kopla. Ten to dělá na podporu Domácího hospicu v Třebíči. Každý, kdo zaplatí minimální příspěvek za kresbu 100 korun (ale charitativnosti se meze nekladou, jde to vážně na dobrou věc), může být zvěčněný. A každý rok se k němu přidávají další kreslíři, takže je možné nechat se na CRWECONu zvěčnit od výkvětu českých komiksových tvůrců! 

Jiří Pavlovský

Na místě bude probíhat také prodej plakátů, sběratelských figurek, záložek a dalších „nezbytností“. Jste také sběratelem? Nebo doma hromadíte „jen“ komiksy?

Já osobně už jsem si tohle zakázal. Navíc mi doma většinu prostoru zabírají komiksy a moc figurek by se sem už nevešlo. Ale líbí se mi, to rozhodně. Jestli budu mít někdy nějaký větší byt…

Co je podle vás největším lákadlem letošního CRWECONu?

Mohl bych říct spoustu věcí – od komiksových novinek přes anime, hosty, cosplay, prozrazení vydavatelských tajností, … ale myslím, že asi největším lákadlem CRWECONu je setkání se s podobně smýšlejícími lidmi. 

Děkuji za rozhovor. A doufám, že se na letošním CRWECONu sejde co nejvíce milovníků komiksu a zavládne tu ona skvělá atmosféra jako v předešlých letech.


Program letošního CRWECONu naleznete zde.


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení