Rozhovory

Markéta Hejkalová: „Letos bude veletrh téměř výhradně český“

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
logo

Již tento pátek a tuto sobotu se bude v Havlíčkově Brodu konat 29. ročník Podzimního knižního veletrhu. Tato událost každý rok láká stále více nakladatelů, kteří se tu pochlubí svými knižními novinkami, ale také osobností ze světa literatury, kteří zde představí svou tvorbu. V neposlední řadě se můžeme těšit na velkou koncentrací nás, čtenářů, kteří si na veletrh přijdou koupit zajímavý knižní titul, samozřejmě s veletržní slevou, nebo se osobně setkat se svým oblíbeným autorem. Co konkrétně nám nabídne letošní ročník? Na to jsme se zeptali Markéty Hejkalové, ředitelky Podzimního knižního veletrhu.

 

 

Podzimní knižní veletrh je téměř za dveřmi. Jste už ve fázi radostného očekávání, jak se celá akce vydaří, nebo stále ještě řešíte nějaké organizátorské záležitosti?

Organizační záležitosti se před veletrhem musí řešit pořád – aby všechno klaplo, aby se na nic nezapomnělo. Proto se moc těším, až budou postavené a označené stánky, vyvěšené programy, až veletrh začne... A taky až skončí, až to bude za mnou. Konec veletrhu je pro mě vždycky úleva, ale vždycky je mi to zároveň líto. Svátek skončil, začínají všední dny...

Markéta Hejkalová

Motto letošního veletrhu zní: Zločiny a tresty. Motto jste vybrala sama? A rozmýšlela jste případně ještě o jiných tématech?

Motto vybírám sama, ale někdy se o něm poradím s kolegy z oboru či s přáteli, jak na ně bude působit. Zločiny a tresty odkazují ke stále větší oblibě krimi literatury, ale obsahují i téma viny a odpouštění v mezilidských vztazích či v novější historii. Motto je míněno i jako pocta slavnému románu Fjodora Dostojevského a vůbec velké literatuře, která hledá odpovědi na podstatné otázky života a světa.

Mohou se milovníci zmíněného žánru krimi, popř. detektivek, těšit na nějaké speciální akce v rámci doprovodného programu?

Detektivek určitě bude na veletrhu hodně, ale v doprovodném programu se kupodivu více objevují knihy a pořady s tématem viny a odpouštění. Za všechny uvedu jen tři: skvělý román slovenského autora Pavola Rankova Legenda o jazyku, kde se prolíná temný příběh ze začátků normalizace s umučením Jana Nepomuckého, tři protektorátní povídky Miloše Doležala Čurda z Hlíny, jejichž „antihrdiny“ jsou zrádci a udavači, a román mladé české autorky Viktorie Hanišové Rekonstrukce s tématem vraždy dítěte.

Účast na knižním veletrhu potvrdilo už 170 vystavovatelů! Nedá mi to a musím se zeptat: vejdou se všichni na výstavní plochu? Nebo – třeba do budoucna – přemýšlíte o nějakém rozšíření, co se týče prostoru?

Všichni yvstavovatelé se do Kulturního domu ostrov musí vejít, jinak bych jim nemohla pronajmout místo. Brzy bude dostavěná nová budova Krajské knihovny Vysočiny hned vedle Kulturního domu Ostrov a je možné, že některé doprovodné programy se přesunou právě tam. Stánky asi ne... Ale kdo ví, uvidíme, až bude knihovna stát a fungovat.

sál

V rámci doprovodného programu vystoupí více než 70 autorů. Kteří budou podle vás největším lákadlem pro návštěvníky, tedy kromě těch již jmenovaných? 

Nejvíce návštěvníků se těší na slavná jména: Martina Hilského, Jiřího Grygara, Zdeňka Svěráka, Ivana Krause, Michala Viewegha. Na veletrhu ale letos vystoupí i mnoho dalších českých autorů mladší a střední generace, kteří možná zatím nejsou tak známí, ale rozhodně stojí za pozornost: Lidmila Kábrtová, Michal Vrba, Irena Dousková (ta ovšem hodně známá je), Petra Dvořáková, Petr Bobek, Dora Kaprálová, Eva Tvrdá, Lenka Šíková a Jan Marek Šík (autoři pozoruhodné fantasy knihy Rituál), Martin Jun, Tomáš Crlík, Jiří Lojín a mnoho dalších. Program je opravdu nabitý a neustále se doplňuje, ten nejaktuálnější je na stránkách www.hejkal.cz/veletrh.

Mohou se návštěvníci těšit i na nějaké zahraniční hosty?

Letos bude veletrh téměř výhradně český. Ze Slovenska přijedou dva autoři – již zmíněný Pavol Rankov a také Jozef Banáš, který představí svůj román o Milanu Rastislavu Štefánikovi. Třetí napůl zahraniční autorkou bude česko-italská spisovatelka Marky Volf, představí příběh o přežití rakoviny nazvaný I motýli pláčou.

Bohatý doprovodný program nabízí mj. vyžití pro děti. Co konkrétně pro tuto skupinu návštěvníků chystáte?

Hned několik minut po zahájení veletrhu (přesně 11. října v 10:06) začíná Dílna malého novináře, kterou povede rozhlasová redaktorka Michaela Vetešková. Dětem a jejich rodičům i učitelům jsou určeny také čtenářské lekce z nakladatelství Meander o tom, jak vnímat knihu, nebo představení knihy Hravé psaní, učebnice pro děti, které rády píšou. Starší děti se mohou těšit na uvedení několika knih z žánru fantasy: na již zmíněný Rituál Lenky Šíkové a Jana Marka Šíka, Strážce země Tomáše Crlíka a Dceru hvězd Michaely Burdové. Bude uvedena i dětská kniha Danky Šárkové Alenka a Krakonoš a velký zájem bude patrně o autogramiády Jiřího Žáčka a Zdeňka Svěráka.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Paseka jste připravili speciální akci – při koupi dvou knih získají návštěvníci jednu knihu z Paseky zdarma. Bude dostatek zásob, nebo se vyplatí přijít už v pátek?

Nabídka platí do vyčerpání zásob, takže čím dříve, tím lépe, ale myslím, že knihy jen tak hned nedojdou.

Markéta Hejkalová

Návštěvníci také mohou soutěžit o hodnotné ceny. Jak se mohou do soutěže třeba o zahraniční zájezd nebo kolekci francouzských vín zapojit?

Nejenom zájezd, francouzská vína či víkend v hotelu Brixen, ale především rekordní množství knižních cen, které letos věnovalo více než čtyřicet nakladatelů, lze získat velmi jednoduše. Stačí vyplnit slosovatelný kupon ze vstupenkové knížečky a vhodit ho do losovací krabice – a být přítomen při losování, které se během veletrhu koná dvakrát, v pátek v 18 a v sobotu v 16 hodin.

Co byste vzkázala čtenářům, kteří se chystají na letošní Podzimní knižní veletrh?

Že se na ně moc těším a děkuju, neboť bez jejich zájmu a nadšení by veletrh neměl vůbec žádný smysl. A že je moc prosím, ať se nedají odradit zprávami o dopravním kolapsu v Havlíčkově Brodě – není to tak hrozné, jak se může zdát z médií, a veletrh se bude snažit jim všechny případné komplikace bohatě vynahradit.

Děkuji za rozhovor. A budu se těšit na setkání v Havlíčkově Brodu s vámi i s našimi čtenáři.


 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení