Rozhovory

O pěstounské péči a Zásilce z Knihozemě

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Zdeněk Čermák je majitelem neziskové organizace Vesta. V našem rozhovoru jsme si povídali o jeho práci a o úžasném projektu Zásilka z Knihozemě, kterého se náš literární magazín VašeLiteratura.cz aktivně zúčastnil mj. tím, že udělal dobrou věc – knihy vydané v rámci této akce věnoval právě dětem z pěstounských rodin (více o akci zde). 

 

Čím se zabývá tvoje organizace Vesta Pardubice, z. s.?

Vesta Pardubice, z. s., je organizace, kterou jsem založil se svojí kolegyní Šárkou pro podporu pěstounů v Pardubickém kraji. Zjednodušeně řečeno má naše organizace dvě hlavní činnosti, a tou je dohled nad tím, zda se pěstouni starají o svěřené děti v souladu s jejich potřebami a zákonnými normami, a ta druhá část, to je právě ta podpora, která spočívá v tom, že jim radíme, jak se vypořádat s výchovnými problémy dětí, organizujeme pro děti i pro pěstouny různé akce, jako jsou rekreační pobyty nebo vzdělávací víkendy. 

 

Mohl bys laikům v rychlosti vysvětlit, kdo takový pěstoun je?

Pěstoun je člověk, který se stará o dítě, jehož není přirozeným rodičem, a je za tuto činnost placený. Nejčastěji se pěstouni starají o děti, o které se jejich rodiče neumí, nechtějí nebo nedokáží postarat. Jedná se o děti rodičů, kteří jsou nemocní, závislí na drogách, kteří žijí nepřijatelným způsobem života nebo jsou například ve vězení. Nejvíc pěstounů u nás tvoří příbuzní, nejčastěji babičky, které se starají o svá vnoučata. O děti, o které se nemůže starat nikdo z rodiny, se pak starají tzv. cizí pěstouni, se kterými děti nejsou příbuzní, těch je pořád v ČR nedostatek, také proto máme tolik dětských domovů. 

 

Co s dětmi děláte o víkendech, kam je berete?

Naše organizace pořádá pro děti tzv. respitní pobyty. To slovo respitní znamená odlehčovací, tj. odlehčuje se jimi především pěstounům. Ti mají ze zákona nárok na to, aby předali na14 dní  za rok péči o dítě někomu, kdo se o něj postará, aby tak oni mohli čerpat vlastně takovou dovolenou. Pěstouni, se kterými spolupracujeme, většinou volí variantu účasti dětí na našich víkendových respitních pobytech a na letním desetidenním pobytu. Jezdíme například do Krkonoš a pořádáme také speciální víkendy, kde se o sebe děti učí samy postarat, což mají děti velmi rády, a tyto víkendy mají velkou oblibu také u pěstounů. 

 

Věděl jsi o projektu Zásilka z Knihozemě?

Věděl, od tebe (smích). Myslím, že je to super projekt, protože umožňuje nejen dětem, ale i rodičům zorientovat se ve světě dětské literatury. 

 

Čtou tyto děti?

Myslím, že asi jako všechny děti, ale je pravda, že když se v našem táborovém obchůdku, kde si děti nakupují odměny za vysoutěžené body, objeví nějaká kniha, většinou je jako první pryč. Vím, že mezi našimi dětmi jsou velcí fandové literatury o pravěkých zvířatech, a velký úspěch mají také vždy knihy o dětském tvoření. 

 

A čteš ty?

Čtu, ale musím říct, že hlavně profesně orientovanou literaturu. To už k naší profesi patří, každé dítě v náhradní rodinné péči je individuální a my musíme neustále hledat cesty, jak mu pomoci. 

 

Máš oblíbeného autora?

Mám, jmenuje se Muriel Barbery. Její román S elegancí ježka považuji za jednu z nejlepších knih, kterou jsem kdy četl. 

 

Zdendo, moc ti děkuji za rozhovor. Ať se ti stále vede a daří se ti najít domov co nejvíce dětem, které to potřebují.

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení