Rozhovory

Mariána Geišberga jsem považoval za úžasného herce – rozhovor s Martinem Mňahončákem

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Audioknihy natočené podle detektivní série Dominika Dána jsme měli doposud spojené s hlasem Mariána Geišberga. Bohužel, tento vynikající herec na konci roku 2018 zemřel a nakladatelství Publixing, které audioknihy produkovalo, stálo před problémem, jak pokračovat dál. Vznikla tak prodleva, Dominik Dán psal další knihy, ale jejich audioverze nenásledovaly. Nakonec nakladatelství přistoupilo ke spolupráci s Martinem Mňahončákem a jako první vznikla nahrávka knihy Nevieš dňa, nevieš hodiny (recenze zde). Už na první poslech bylo jasné, že byl vybrán více než důstojný nástupce a nejde pouze o můj názor.



Jaké to je převzít štafetu po herci, jako byl Marián Geišberg? Znal jste ho osobně?
Bohužiaľ, s pánom Geišbergom sme sa skoro vôbec nestretávali. Považoval som ho za úžasného herca a prevziať po ňom túto "štafetu" vôbec nebolo jednoduché. Ešteže som sa to dozvedel až po prvej knihe, a tak som tým nebol zaťažený. Možno by som, zo samej úcty, do toho ani nešiel.

Měl jste obavu, jak posluchači přijmou změnu a jestli vás budou srovnávat s Mariánem Geišbergem?
Nemôžem povedať, že by som mal obavy, stále ich totiž mám. Bol to predsa len skvelý herec a pokračovať po ňom nie je jednoduché. Snáď to aspoň trochu napĺňam, ale to už je na poslucháčoch.

Váhal jste, jestli nabídku na načtení knih Dominika Dána přijmete?
Váhal, samozrejme, ako vždy pri akejkoľvek ponuke. Myslím si, že herec by mal vždy zvažovať, čo a kedy bude robiť.

Musel jste se seznámit s předchozími audioknihami? Jak na vás zapůsobily?
Osobne sa musím priznať, že audioknihy veľmi nepočúvam, nie je veľmi kedy. V aute počúvam rádio a knihu beriem ako vec, na ktorú sa treba sústrediť. Otáčanie stránok ma zatiaľ baví viac... :-)

Jaký je váš osobní vztah k literatuře a audioknihám?
Na to som už vlastne odpovedal: som "stará škola".

Milujem dokonca aj vôňu kníh. Je to taký zvláštny vzťah. Šušťanie papiera mi vyhovuje.

Jak vy sám hodnotíte výsledek? Jste spokojený?
So spokojnosťou mňa ako herca je to ošemetné. Vždy sa dá všetko urobiť o niečo lepšie. Utešuje ma vedomie, že v tom konkrétnom čase som urobil maximum pre to, aby to bolo fajn.

Máte nějakou zpětnou vazbu od autora Dominika Dána? Setkal jste se s ním?
Stretli sme sa už párkrát, dokonca som aj točil seriál, ktorý napísal, a hral som tam detektíva z kultovej dvojice Fischer/Krauz. Keby bol nespokojný, určite by som sa to dozvedel :-)

Je vám některá postava zvlášť blízká?
Celé oddelenie "vraždárov" mi je sympatické. Celkovo sa dopĺňajú, milujú a nenávidia, je to taký uzavretý kruh ľudí, ktorý sa nedá rozdeliť.

Musíte si knihu napřed přečíst, nebo se s jejími částmi seznamujete postupně před natáčením?
Vždy to záleží na konkrétnej knihe. Pri niektorých stačí približne vedieť, o čom sú, a iné si zase vyžadujú oveľa dlhšiu prípravu. Je to individuálne.

Vnímáte při čtení i příběh románu a jeho zápletku? Jste zvědavý na rozuzlení, nebo se od toho všeho musíte odstřihnout?
Veľmi ma to baví, zaujíma, obzvlášť keď si nechám rozuzlenie až na samotné nahrávanie. Pri detektívke sa to dá, ale snažím sa nepodsúvať svoj názor poslucháčovi.

Jak dlouho trvá natočení jedné audioknihy a na kolik frekvencí to lze zvládnout?
To je asi tiež individuálne, náročnosť textu, množstvo cudzích slov, a to nehovorím o dispozícii herca... :-)
Ale v podstate sa dá priemerná kniha nahrať tak za 4-5 dní plus postprodukcia.

Jak prožíváte současnou složitou dobu?
S rodinou, takže vlastne skvelo. Máme na seba konečne čas a to je skvelé.
Inak to nie je nič príjemné, treba to asi brať ako súčasť života a vydržať.
A samozrejme byť zodpovední.

Děkuji za rozhovor a doufám, že si brzy budeme moci poslechnout další knihu Dominika Dána ve vašem podání.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení