Rozhovory

Rozhovor s Hanou Kašákovou

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Hana Kašáková je začínající autorka, která v posledních třech letech vydala tři knihy. V rozhovoru jsem se zaměřila na její nejnovější knihu 21 kalhotek. Ta vyšla v letošním roce v nakladatelství CPress. Recenzi na knihu naleznete zde.

Kde jste vzala inspiraci pro psaní knihy 21 kalhotek?

Měla jsem v hlavě tři příběhy či spíš životní osudy, které mě docela zasáhly. Z každého z nich jsem „vypreparovala“ jeden základní motiv a pak jsem je v rámci fabulace upravila do fiktivních postav. Sbírám inspiraci kudy chodím a z nasbíraných fragmentů pak hnětu postavy a vyprávění, které kořením fantazií.

 

Máte něco společného s hlavními hrdinkami?

To je dobrá otázka! Ačkoliv kniha 21 kalhotek není ani trochu autobiografická, přistihla jsem se, že každé z postav jsem dala lehký rys vlastní povahy. A nutno dodat, že jsou to zejména rysy negativní. Je to taková moje autoterapie.

 

                                                                                                                                                                                      

                            Autorka malby: Barbora Balgová

 

 

Chystáte teď něco nového?

Jsem de facto začínající autorka. Vyšly mi zatím tři tituly a nějak se to seběhlo, že vyšly tři roky po sobě. Mám pocit, že potřebuji nabrat kreativní dech. Mám v šuplíku nápad na knížku pro děti a také touhu se věnovat poezii. Ale co já vím, možná přijde prozaická nálada. Nebo budu chvíli psát jenom nákupní seznamy.

 

Ilustrace děláte vy sama?

Kdepak! To by byla tragédie! Mám velké štěstí, že moje texty vždy ilustrovaly skvělé a talentované ilustrátorky – Barbora Balgová, Tereza Janáková a Tereza Basařová.  

 

Jak se těšíte na Vánoce?

Moc! Mám dvě malé dcerky a těším se jejich prostřednictvím. Ony pořád věří, že dárky nosí Ježíšek, takže to má velké kouzlo.

 

Co je vaše oblíbená činnost o Vánocích?

Na jednu stranu musím bez mučení přiznat, že je to jídlo, pití a veselení. Ale na stranu druhou, moje svátky bez bohoslužby a vědomí duchovního rozměru Vánoc by nebyly kompletní.

 

Co děláte, když nepíšete?

Já píšu téměř neustále – živím se totiž jako reklamní textařka. Pokud však nepracuji, ráda se věnuji svým zálibám a libůstkám. Ráda chodím na výstavy – s dětmi i bez, do divadla – a je lhostejno, zda jde o představení pro děti či dospěláckou inscenaci. Ráda sama ochotnicky divadlo hraji. Ráda popíjím s manželem víno u kamen na chalupě, ale také ve společnosti kamarádů. A to pak tančím! Ráda čtu, ale to je asi jasná věc.  

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení