Rozhovory

Alexander Stainforth: „Rád kombinuju romanci s prvky napětí a thrilleru“

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
obr

Je autorem řady historických romancí, fantasy a současných příběhů. Na psaní Alexandra Stainfortha fascinuje svoboda, to, že čtenář může vstoupit do jakéhokoliv světa, zapomenout na realitu, zažít dobrodružství, o kterém jinak může člověk pouze snít.

 

 

asKnížky jsou vaší nedílnou součástí od dětství. Jako malý jste hodně času strávil v knihovně, kde jste během základní školní docházky chodil pomáhat třídit vrácené knihy. Co vás ještě bavilo? Jak jste prožíval období dětských let?  

Vždy jsem byl spíš samotářský typ ponořený do knih, rozmanitých světů. S rodinou jsem žil na vesnici, takže mám na dětství hezké vzpomínky. Měl jsem pár kamarádů, občas jsme vyrazili na kolech, chodili jsme na lusky, česat třešně, … Přesto jsem se pokaždé těšil, až se ponořím do další knížky.

Ve dvanácti letech jste napsal svůj první autorský počin. Pamatujete si, o čem byl, a máte jej ještě? 

Dokončil jsem si jeden díl seriálového Zorra. Myslím, že jsem první text ani nepojmenoval. Bohužel jsem si ho neschoval, což mě mrzí, protože by bylo určitě zábavné přečíst si příběh po devětadvaceti letech.

Svoji první knihu Temný úplněk jste vydal v roce 2003 pod pseudonymem Alexander Stainforth a pseudonym vám doporučil tehdejší vydavatel. Od té doby jste napsal řadu historických romancí, fantasy a příběhů ze současnosti. Proč jste si vybral právě romantiku? Nelákal vás detektivní žánr nebo knihy pro děti?     

Jako autor jsem se dlouho hledal. Rád jsem zkoušel změny, vyprávěl různé příběhy, ale romantika u mě nakonec zvítězila. Svým způsobem jsou to pohádky pro dospělé, i když některé moje postavy nedostanou nic zadarmo. Rád kombinuju romanci s prvky napětí, thrilleru. Je to takový crossover, mix více prvků z několika žánrů. Letošní série Nevěsta na útěku tomu úplně neodpovídá, ale někdy se zkrátka objeví příběh, který potřebuje odlehčenější formu.

Napsal jste několik sérií. Velice oblíbená je historická sága Temné vášně o Lady Jane, čtyřdílná Krásná Karolína, která je z doby vlády Rudolfa II., fantasy série Pád noci. A podle vás jsou nápady všude kolem nás a je jen otázkou času, který z nich vám padne do cesty. Při psaní vám pomáhá filmová hudba. Kterou ze svých literárních postav máte nejraději a je vám některá něčím blízká?  

U mě je to tak, že mám nejradši vždy postavy z posledního románu. Ale kdybych si měl vybrat jednu, tak je to Karolína ze série Krásná Karolína. Nejspíš pro její sílu zdolávat nesnáze a po každém pádu se zvednout, tím je mi zároveň i nejbližší. Život se s nikým nemazlí, proto se mi lépe tvoří postavy, které bojují do posledního dechu.

Napsal jste také samostatné romance jako Ďáblova nevěsta, Kráska a netvor, Falešná společnice, V zajetí vášně, Něžná náruč větru. Letos vyšla Nevěsta na útěku a má vyjít také její pokračování Past na ženicha. Co připravujete dalšího? Na co se můžou čtenářky těšit?

V plánu je toho hodně, protože u mě dochází k zásadní životní změně a chci mít na psaní mnohem víc času. Letos vyjde ještě Květ zla, což je hodně temný román s romantickou dějovou linií. Jeho hlavní leitmotiv je zároveň otázkou, zda zlo může zplodit dobro. Pro tento příběh je inspirací hit Fleurs Du Mal od Sarah Brightman. Pak mě čeká ještě napínavá romance Ve stínu sestry a možná i pokračování Zimního zámku. Více se čtenáři dozví 5. června, kdy odhalím další informace a přijde i nějaké to „překvapení“ k mému letošnímu dvacátému výročí na knižním trhu.

Knihy vydáváte v tištěné podobě. Některé zase vyšly pouze jako e-knihy. Jak to máte vy? Někde jste řekl, že pokud se vám nějaká kniha líbí, musíte ji mít ve všech vydáních. A tištěná kniha je pro vás, jako pro mnohé čtenáře, také forma sběratelství.

Ano, v elektronické verzi jsem vydal nová vydání předchozích románů, když už jsem se chtěl jako autor rozloučit, ale právě v té době se něco kolem mé tvorby konečně začalo dít. Pak jsem v e‐verzi publikoval ještě tři MM romance, protože trh s tímto žánrem tou dobou nebyl zcela prověřený natolik, abych mohl riskovat s tištěnou verzí, která je samozřejmě nákladnější na výrobu. Sám jsem se od tištěných knih na nějakou dobu odloučil, ale teď už jim zase nedokážu odolat. Některé knihy mám vskutku jako sběratelské kousky. A když se mi natolik zalíbí, jsem schopný mít je jen v poličce a koupit si ještě e‐knihu, abych si tu tištěnou neponičil.

V jednom rozhovoru jste řekl, že máte v plánu napsat ještě hodně knih. Co vás na psaní tak fascinuje? 

Svoboda. Můžete vstoupit do jakéhokoliv světa, zapomenout na realitu, zažít dobrodružství, o kterém jinak můžete pouze snít. Mám velkou představivost (aspoň si to myslím), takže se vždy ponořím hluboko do příběhu, těžko se mi pak ale vrací zpět.

O sobě říkáte, že jste multižánrový čtenář. Hodně vás ovlivnila Hana Marie Körnerová a zejména její románová kronika Pán hor. Rád čtete také romány Stephena Kinga. Je někdo, kdo vás v poslední době zaujal? 

Mám pár dalších oblíbených autorů: Chrise Cartera, ale třeba i Sophii Kinsellu. Na jedné straně tedy brutální thrillery, na druhé zábavné romantické komedie. Poslední měsíc se raději vracím ke starším knihám z devadesátých let a jsem teprve u pátého dílu série Cizinka od Diany Gabaldon, takže se jako čtenář rozhodně nudit nebudu.

Jak trávíte volný čas?

Moc volného času nemám. Posledních dvanáct let jsem hodně pracoval, psal, zbývalo mi tak jedině čtení, filmy, … Chtěl bych si teď trochu odpočinout, stále psát, ale i konečně někam vycestovat a objevit další příběhy, které by mé čtenářky a čtenáře potěšily.

Děkuji za rozhovor.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení