Soutěže: Ukončené soutěže

Velká prázdninová soutěž - 1

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
il

Zúčastněte se naší Velké prázdninové soutěže, do níž výhry, v podobě kriminálních románů, věnovalo brněnské nakladatelství Host. Správně zodpovězte tři soutěžní otázky, a pokud se na vás usměje štěstí při závěrečném losování, jeden ze tří knižních balíčků bude váš.

 

 

 




Výhru do soutěže věnovalo nakladatelství:

Host


logo

 


Cena v soutěži:

3x balíček 3 knih


Henning Mankell: Číňan

kniha


Jednoho chladného lednového dne je v ospalé vesnici na severu Švédska nalezena oběť brutální vraždy. Celá víska je hrozivě klidná a opuštěná. A tiché domky vzápětí vydají své tajemství: zločin, jaký dějiny švédské kriminalistiky nepamatují.

Když se o masakru dočte soudkyně Birgitta Roslinová, uvědomí si, že ji s místem pojí rodinná vazba, a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Jejími jedinými vodítky jsou přitom deník z devatenáctého století a červená stužka nalezená v nedalekém lese.

Birgitta postupně odkrývá příběh pomsty, který sahá víc než sto let do minulosti a propojuje Čínu a Ameriku devatenáctého století s moderním Švédskem a Pekingem. Vyprávění zavede čtenáře do zapadlých končin severního Švédska, do nejvyšších pater čínské politiky i do slumů v dnešním Mosambiku. Šokující rozuzlení se chystá v čínské čtvrti v Londýně.

Číňan je strhující a vysoce aktuální politický thriller. Zároveň však neslevuje z důmyslně propracované detektivní zápletky. Henning Mankell tímto románem potvrzuje pozici jednoho z nejslavnějších severských autorů detektivek, kterou si drží už od devadesátých let.

 

 

Koethi Zanová: Následky

kniha

 

Před třinácti lety strávila dnes jednatřicetiletá Sára Farberová tři roky zavřená ve sklepě se třemi dalšími dívkami. Jednou z nich byla její nejlepší přítelkyně, která věznění nepřežila.

Sára, která se snaží vyléčit z posttraumatické stresové poruchy, aby mohla začít žít plnohodnotný život, se dozvídá, že její únosce by mohl být propuštěn. Z vězení jí posílá dopisy a Sára je nyní nemůže nadále ignorovat. Pomocí náznaků obsažených v únoscových dopisech může zabránit tomu, aby sadistický psychopat znovu ubližoval. Musí však překonat strach a vyrovnat se s nenávistí svých společnic ze sklepa, které se rozhodly navždy ji vyškrtnout ze svého života. Spolu s nimi postupně zjišťuje, že zvěrstva a brutalita ještě zdaleka nejsou u konce, a začíná hledat cestu, jak se osvobodit od minulosti.

Psychologicky laděný příběh vyprávěný v první osobě má v sobě introspektivní brilantnost knih Tany Frenchové. Postava Sáry připomene čtenáři i Clarice Starlingovou z Mlčení jehňátek.


 Asa Larssonová: Oběť Molochovi

kniha



Lovecká výprava našla v žaludku medvěda kost z lidské ruky. Několik měsíců nato je u sebe doma zavražděna Sol-Britt Uusitalová. Rebecka Martinssonová a kirunští policisté začínají vyšetřovat případ, který na první pohled vypadá jako vražda ze žárlivosti nebo zášti. Když je Rebecka z případu odvolána a nahrazena nepříjemným prokurátorem Carlem von Postem, rozhodne se vzít si všechnu nevybranou dovolenou. Nedokáže Sol-Brittinu vraždu pustit z hlavy, stát stranou a nechat vyrůstat sedmiletého Sol-Brittina vnuka bez rodiny a příbuzných, aniž by se dozvěděl, co se stalo jeho babičce.

Spolu s vyšetřováním vraždy a policejní prací vyplouvá na povrch starý příběh Hjalmara Lundbohma, kirunského podnikatele z počátku minulého století, a jeho milostná aféra s krásnou učitelkou Elinou Petterssonovou. Přítomnost je propojena s dávnými událostmi více, než se zdálo.




Soutěžní otázky:


1. Uveďte jméno autora překladu do češtiny románu z dílny švédského spisovatele Henninga Mankella Číňan.

2. Jak se jmenuje hrdinka románu Následky od americké autorky Koethi Zanové?

3. V kterém roce se narodila švédská spisovatelka Assa Larssonová, autorka kriminálního románu Oběť Molochovi?


Odpovědi na otázky naleznete na stránkách nakladatelství Host.



Soutěže se mohou zúčastnit všichni s korespondenční adresou v České republice. Stačí správně zodpovědět soutěžní otázku; odpovědi napište do odpovědního formuláře. Nezapomeňte doplnit i svou korespondenční adresu, na kterou bychom zaslali výhru. Výherci budou vylosováni ze všech správných odpovědí. Soutěžit můžete do 28. července 2014.

Soutěž byla ukončena. Balíčky knih vyhrává 
Jana Baťková, Květa Křivohlávková a Jiří Přivřel. Gratulujeme!

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení