Soutěže: Ukončené soutěže

Soutěž o knihu Provizorium

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Soutěžte s námi o knihu Provizorium, kterou vydalo a do soutěže věnovalo nakladatelství Prostor. Zodpovězte správně tři soutěžní otázky, a budete-li vylosováni, můžete se těšit na výhru.

 

 






Výhru do soutěže věnovalo nakladatelství:

Prostor


logo

Cena v soutěži:

1x kniha Provizorium

kniha



Wolfgang Hilbig (1941–2007) byl původně východoněmecký spisovatel, který však v roce 1985 odešel do západního Německa. Tato dvojí zkušenost se do značné míry odrazila v jeho románu Provizorium (Das provisorium, 2000). Hrdinou této expresivní, silně subjektivně laděné prózy je východoněmecký spisovatel C., který dostal dlouhodobé vízum do SRN. Cítí se tu však nespokojen, neschopen intenzivně žít ani pracovat. Svoje místo na tomto světě chápe jako provizorium, jako místo „mezi zónami“ - na Východě není svoboda a Západ je příliš ovládán konzumem.

Román lze číst částečně i jako svébytné svědectví o pocitech východních Němců po převratu, o jejich deziluzích daných přílišným očekáváním a neadekvátními představami o svobodě i vlastní neschopností skloubit minulou a přítomnou existenci. Rozpolcenost hlavního hrdiny je ovšem dána i čistě individuálně: je uznávaný, ale neschopen práce, z veřejných čtení má hrůzu stejně jako z literární kritiky, stále víc propadá alkoholu, je neschopen lásky, potáceje  se mezi dvěma ženami...

Román vypráví o trýznivé cestě vykořeněného člověka, kroužící mezi dvěma světy, z nichž se nakonec přiklání k menšímu zlu. Zároveň jde i o podobenství člověka, který se nedokáže vyrovnat s příliš rychlým, příliš proorganizovaných, složitým a dotírajícím moderním světem: hlavní hrdina „by potřeboval deset let psychoterapie, aby mohl vyplnit západoněmecké daňové přiznání“. Hilbig tak vystihuje i pocity nejednoho stárnoucího člověka v nové společnosti, a to nejen v Německu.




Soutěžní otázky:


1. V kterém roce se narodil spisovatel Wolfgang Hilbig?

2. Jak zní název knihy Provizorium v německém originále?

3. Kolik stran obsahuje kniha Provizorium?


Odpovědi na otázky naleznete na stránkách nakladatelství Prostor.



Soutěže se mohou zúčastnit všichni s korespondenční adresou v České republice. Stačí správně zodpovědět soutěžní otázku; odpovědi napište do odpovědního formuláře. Nezapomeňte doplnit i svou korespondenční adresu, na kterou bychom zaslali výhru. Výherci budou vylosováni ze všech správných odpovědí. Soutěžit můžete do 26. října 2014.

Soutěž byla ukončena. Knihu vyhrává Dagmar Slezáková. Gratulujeme!

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení