Soutěže: Ukončené soutěže

Soutěže: Zdeněk Ležák – Kronika bolševismu

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5


Ode dneška soutěžíme o knihu Kronika bolševismu z nakladatelství Edika. Pokud správně zodpovíte tři jednoduché soutěžní otázky a usměje-li se na vás štěstí při závěrečném losování, kniha bude vaše.

 




Výhru do soutěže věnovalo:

nakladatelství Edika

Edika

 

Cena v soutěži:  

1x kniha Kronika bolševismu

KronikaBolsevismu

 

 

Komiksový příběh: Jak to bylo doopravdy se slavnou VŘSR

Už pár hodin po státním převratu v Rusku v říjnu 1917 začali bolševici vytvářet alternativní historii. Záměrně zkreslili fakta o své revoluci i o jejích aktérech. Cílem bylo udělat z převratu hrdinský čin, který má navíc podporu většiny ruského národa, a z aktérů neohrožené hrdiny ochotné za blaho lidu položit své životy. Revoluce přitom ve skutečnosti proběhla celkem hladce a měla podporu jen nevýznamného procenta obyvatelstva. Úpravou faktů bolševici dosáhli falešné legitimity své revoluce a sami si do rukou vložili mandát pro ovládnutí země. Tato alternativní fakta se pak celé následující století učila ve školách ve všech socialistických zemích včetně Československa. Komiks v této knize sleduje aktéry revoluce a jejich činy od konce 19. století až po Leninovu smrt. S ironickou nadsázkou provádí čtenáře událostmi v Rusku až po bolševickou revoluci, přitom se však drží historických faktů. Textová část knihy sleduje genezi a vývoj socialismu a z něho vzešlých ideologií, jako je komunismus nebo anarchismus. Zavede vás k Owenovi, Proudhonovi, Marxovi, Leninovi, k první i druhé internacionále i mezi pařížské komunardy.



Soutěžní otázky:

1. Ve kterém roce se narodil autor knihy Zdeněk Ležák? 

2. Kdo opatřil knihu Kronika bolševismu ilustracemi?

3. Co znamená zkratka VŘSR?


Odpovědi na otázky naleznete na stránkách nakladatelství Edika.


Soutěže se mohou zúčastnit všichni s korespondenční adresou v České republice. Stačí správně zodpovědět soutěžní otázku; odpovědi napište do odpovědního formuláře. Nezapomeňte doplnit i svou korespondenční adresu, na kterou bychom zaslali výhru. Výherci budou vylosováni ze všech správných odpovědí. Soutěžit můžete do 16. října 2017.

Soutěž byla ukončena. Knihu vyhrává Radek Havel. Gratulujeme.



Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení